Lečo na kočovný - cigánsky spôsob...

Je tu leto, svieti slnko, hor sa do prírody! K netradičnému jedlu patrí netradičná atmosféra, a čo všetko k nej potrebujeme? V prvom rade: jedného starého koňa (vek neidentifikovateľný), nezabiť – nezjesť! On bude ťahať ošarpaný starý voz, na ktorom sa rodinka, túžiaca po nostalgii vyberie do „prírody“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Vítané ja mať so sebou (rozhodne len) jedného, hundravého, vždy nespokojného manžela (vek identifikovateľný – rodné číslo má uvedené vo všetkých dokladoch!), ktorý je ochotný založiť oheň len v tom prípade, ak mu sľúbime za námahu aspoň fľašku piva. Ideálny s dlhými prešedivelými vlasmi a s riedkou briadkou – čo však nie je podmienkou! Neškodí mať okolo seba húf detí rôznych vekových kategórií s obrovským apetítom.

Nezaobídeme sa bez starého kotlíka, ktorý (ak manžel uspeje a založenie ohňa sa mu po piaty krát podarí) zavesíme na plápolajúci sa oheň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K vareniu budeme potrebovať:

Masť - tak naoko (v žiadnom prípade nepoužívať olej, ktorý je síce zdravší ale hodí sa len do paneláku), nahrubo pokrájanú cibuľku – môže byť viac než naoko. Jedno-dve rozkrájané kurence (čo nám po vtáčej chrípke, ak sa jedná o nostalgiu?!...) Kosť, mäso, koža – všetko spolu, odhadzujeme len vnútornosti (ak ich ešte nejaké má!) – čím viac mäsa máme tým lepšie!

Paprika + paradajky – opatrne, aby nik z rodiny od nich nedostal nečakaný alergický záchvat (kvôli postrekom a dusičnanom ktoré síce v stopách, ale určite obsahujú).

Soľ podľa chuti a lyžička domácej dobre pomletej červenej papriky – kvôli vzhľadu.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava:

V kotlíku na masti opražíme cibuľku, keď je už sklovitá pridáme kuracie mäso, osolíme a uvaríme do skoro-mäkka. Potom pridáme nahrubo pokrájanú zeleninu (papriky + paradajky) a navrch lyžičku pomletej červenej papriky, dosolíme, ak treba a už nemiešame len občas potrasieme kotlíkom!

Počas varenia ošetrujeme čerstvo získané rany našich ratolestí, ktorí museli dobre využiť cenný čas a robiť osobné objavy prírody - všade zaliezť kam sa dá aj kam nie. Počas variacej fázy sa najmenej trikrát pohádame s manželom, lebo nám kecá do varenia namiesto toho, aby dával pozor na deti.

Hotové lečo sa podáva: pre malé deti s lyžičkou, väčšie deti a dospelý by ho mali jesť tradičným spôsobom: kuracie ingrediencie rukami a zeleninu pomocou kúska chleba, najlepšie cigánskeho (ale jeho prípravu nepoznám – žeby to bolo „tajomstvo“).

SkryťVypnúť reklamu

Po výbornom obede odmeníme svoju polovičku fľaškou piva, len dávame pozor, aby sa koníkovi z neho neušlo, aspoň jeden z „vodičov“ by mal byť triezvy, aby sme cestou domov neskončili v najhlbšej priekope.

Príjemný deň v lone prírody a dobrú chuť Vám želá autorka týchto riadkov!

Júlia Péterová

Júlia Péterová

Bloger 
  • Počet článkov:  35
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Teší ma! Mám rada všedné a jednotvárne dni, lebo nie sú všedné a jednotvárne už vonkoncom! Milujem "ulitu", pohybujem sa rýchlosťou slimák/hod., a moje obľúbené hobby? - tvorba PPS. Inak inval. dôchodkyňa, milionárka času a nápadov... Ahoj! Zoznam autorových rubrík:  ÚvahyZo všedného života niečo nevšePostrehyOtázky a odpovedeŽijem a verímMinipoviedkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu