reklama

Začínam v novej práci

Od januára mám nové zamestnanie. Pracujem vo Voices. Organizujem vzdelávacie semináre, komunikujem s neziskovkami, vyhľadávam grantové príležitosti, pomáham zabezpečovať chod kancelárie a budem pri príprave a natáčaní krátkych filmov s hudobnou a sociálnou tématikou. Teším sa, že mám prácu, ktorá je prepojená s mojou doterajšou praxou a vysokoškolským štúdiom. Využijem, čo som sa naučil, a zároveň to bude pohľad z inej strany, teda niečo nové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Už mám za sebou prvý seminár. Jeho názov bol Efektívna komunikácia a vzťahy. Začali sme, Ivan, Andy a ja, stretnutím s lektorkou Gabikou ešte v decembri, kedy sme sa dohodli podrobnejšie na obsahu kurzu. Potom som vytvoril databázu kontaktov, väčšinou ľudí z neziskoviek, ktorých sme mailom oslovili. Medzitým sme v elektronickej podobe urobili pozvánky a prihlasovací formulár. Tí, ktorí mali záujem, sa zaregistrovali, a tak som s nimi začal komunikovať.

Seminár bol tento týždeň, trval dva dni a spolu nás bolo deväť účastníkov. Lektorka Gabika bola sympatická, zdravo sebavedomá a plná pozitívnej energie. Už predstavenie bolo netradičné. V dvoj až trojčlenných skupinách každý hovoril o svojej práci, úspechoch a radostiach, o tom, čo by iní o ňom nepovedali, a ak chcel, aj o svojej rodine. Potom každý predstavil ostatným niekoho druhého. Takto sme vedeli lepšie udržať pozornosť, počúvať a tiež sme si viac zapamätali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každú teóriu sme uviedli praktickým cvičením. Vyhovovalo mi to. Napríklad sme si na veľký papier nakreslili ľadovec v mori znázorňujúci osobnosť človeka. Videli sme z neho len jednu tretinu nad hladinou. Tak to je aj v živote. Vidíme len vzhľad, výraz, držanie tela človeka, ale nevidíme jeho pocity, myšlienky, skúsenosti, vedomosti, názory, hodnoty či povahu. Nie vždy teda rozumieme jeho správaniu. Musíme brať ohľad aj na to, čo nepoznáme, preto komunikácia nie je vždy jednoduchá. Ak aj niekto je voči mne agresívny, nereagujem tak isto. Snažím sa byť empatický a kontrolovať vlastné emócie. Aj o tom je emocionálna inteligencia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri inom cvičení sme sedeli vo dvojiciach chrbtami k sebe. Jeden mal papier s nakresleným obrázkom a druhému rozprával, čo vidí. Ten kreslil, čo počul, a mohol sa pýtať na podrobnosti. Potom sme si úlohy vymenili. Tu som si naplno uvedomil, čo vlastne je efektívna komunikácia. Ak vysielané bolo prijímané a navyše druhý prevzal časť zodpovednosti a sám kládol otázky, prispôsobil sa a volil vhodnú formu dialógu, bolo to efektívne. Zdá sa mi, že najviac komunikačných šumov nastávalo pri zvolení nesprávnej formy povedaného a pri málo aktívnom počúvaní.

Gabika zaradila aj zábavné aktivity. Robili sme napríklad testy, či sme aktivátormi, reflektormi, teoretikmi alebo pragmatikmi. Mne vyšlo, že som klasický reflektor. Rád stojím v pozadí, zvažujem a pozorujem udalosti z množstva rozličných prespektív. Zbieram údaje z prvej ruky a sprostredkovane a starostlivo ich zvažujem, kým prídem k akémukoľvek záveru. Viem sa tak dostať až k samotnej podstate veci. Som skôr opatrný, uvážlivý, rezervovaný, tolerantný a kľudný. Robí mi radosť pozorovať ostatných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dozvedel som sa veľa o sebe aj druhých. Netvrdím, že už viem efektívne komunikovať a vyznám sa vo vzťahoch, ale už viem, ako na to, a je na mne, nakoľko si to budem v živote uvedomovať. Spoznal som nových kamarátov, s viacerými z nich som v kontakte na Facebooku - cez svoj profil alebo stránku Voices. V kurzoch pokračujeme, čaká nás písanie textov na web. Voices prezentuje svoju prácu aj cez lajfky. Ide o multižánrové podujatia, ktoré sa konajú každý mesiac v Tower 115. Najbližšie bude vo štvrtok 25. februára, ale dovtedy ešte nejaký blog napíšem :)

Peťo Zahradník

Peťo Zahradník

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Urobil som aj veľa hlúpostí, ale snažím sa z nich poučiť a ísť stále ďalej. Zoznam autorových rubrík:  Spiš a okolieGrécke ostrovySeverná AfrikaTureckoZo životaPostrehyNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu