Viete si ešte predstaviť život bez chladničky?

A navyše takto prevádzkovať reštauráciu? Nuž, v Ugande má pripojenie na elektrickú sieť tak 3-5% populácie...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)
Aj ta kuchyna vyzera trochu inac ako doma...
Aj ta kuchyna vyzera trochu inac ako doma... (zdroj: Jason Gerber)

Moji rodičia majúchalupu bez elektriny v Nízkych Tatrách a niečo z tohostarostlivého výberu a balenia dovolenkových potravín si ešte pamätám....Ale žiť bez chladničky permanentne? Ešte k tomu v permanentnom teplomletnom počasí?

V našomprípade je elektrické vedenie na brehu jazera Bunyonyi iba na jednom mieste(jazero je dlhé asi 20 km a na jeho brehoch a ostrovoch žije niekoľkotisíc ľudí), kde zásobuje jeden turistický kemp. K nám na ostrov Itambiraje to odtiaľ vzdušnou čiarou asi tak štyri kilometre a je nám to teda figuplatné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nainštalovali smesolárne panely a batérie, máme svetlo, internet funguje – ale nachladničku, či iné výkonnejšie spotrebiče by sme na tie množstvá panelov a batériípotrebovali financie v inej kategórii.

Ľahko by námbolo, keby sme mali supermarket za rohom a mohli nakúpiť a okamžite skonzumovať, ale do mesta je od nás minimálnehodinka cesty (s presupom medzi loďkou a autom), takže sa nakupuje tak dvakrát do týždňa... Tak sme si museli zvyknúťžiť nielen bez zmrzliny, ale aj masla, jogurtov a smotany... Rok námtrvalo nájsť druh syra, ktorý vydrží niekoľko dní aj bez chladničky.

So zeleninoua ovocím nie je problém – ananás, banány, passion fruit (ani neviem ako sato volá po slovensky), entutu (čo moja dvojročná dcéra vyslovuje ako„tutúúút“), ba aj jablká či pomaranče sa zoženú ľahko a za babku. Cibuľa,cesnak, paradajky, papriky, fazuľa, šošovica, zemiaky, baklažány, karfiol čišpenát sú tiež lacno a všade. Chlieb, olej, múka, ryža a ďalšiezákladné potraviny sa tiež dajú kúpiť aj skladovať, horšie je to s mäsom.

SkryťVypnúť reklamu

Na rozdiel odmôjho manžela sa vegetariánkou stať neplánujem, ale v situácii, kedy nieje možné nakúpiť mäso z mrazničky, je jediná možnosť kúpiť živé zviera.A ja síce viem, že je to pokrytecké, keď nemám problém zjesť kuraz mrazničky v supermarkete, ale kura, s ktorým som sa zoznámilanaživo a ktoré sa mi dojemne zadívalo do očí mám už zrazu problém skonzumovať.

Takže riešimeproteíny tuniakovými konzervami, prípadne miestnymi crayfish (menšiesladkovodné kraby, tiež neviem ako sa to vlastne po našom volá) priamoz jazera.

A postupomčasu sme aj za týchto okolností zvládli vybudovať celkom slušné menu –zvládame niekoľko druhov palaciniek (ajzo sušeného mlieka sa dajú robiť), sendviče, omelety, široký repertoárvyprážanej, pečenej a varenej zeleniny, cestoviny, hranolky, dokonca smevyrobili vlatsný improvizovaný druh pizze – a slávna super špecialita, ktorú tu naokolí žiadny iný podnik zatiaľ nevynašiel – zamiakové placky...

SkryťVypnúť reklamu

Ale je tovlastne pohoda – pivo sa dá celkom dobre chladiť priamo v jazere... 

Katarina Pisutova

Katarina Pisutova

Bloger 
  • Počet článkov:  127
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Komunitný projekt v Ugande (www.lakebunyonyi.net), americký manžel, dve dcéry, online vzdelávanie a chuť cestovať a objavovať nové veci... Zoznam autorových rubrík:  africký životamerický životlen tak kecamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu