reklama

Americký sen – bez zdravotného poistenia…

Stacy and Paul Johnsonovci a ich dve deti žili v mestečku Saugerties v štáte New York už dlhé roky. Stacy predávala v butiku a občas po večeroch vypomáhala ako barmanka, John robil kuchára v jednom z miestnych fastfoodov a príležitostne robil na stavbách. Potom prišla nešťastná automobilová nehoda.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (111)

Paulova pravá noha skončila škaredo pomliaždená. Pohotovostný lekár privolal helikoptéru - ak sa má noha zachrániť, treba ju operovať okamžite. Lenže lekár v helikoptére prišiel na to, že Paul nemá zdravotné poistenie - a Paul by mal na helikoptéru nárok, ak by mu išlo o život. Jemu nešlo o život, iba o nohu, takže helikoptéra odletela bez neho a Paul sa musel do nemocnice dostať ináč.

Kým sa tam dostal, na onú rýchlu operáciu už bolo neskoro, skončil doma s bolesťami a neschopnosťou sa o seba postarať. Stacy musela prestať pracovať a starať sa oňho. A rodina žila na dlh. Trvalo to dva roky, kým bolo jasné, že Paulovu nohu sa už nedá zachrániť a museli ju amputovať. Dlh rodiny sa počíta na desiatky tisícov dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento príbeh som si prečítala na letáčiku benefičného rockového koncertu v miestnej kaviarni v Saugerties. Koncert mal úspech, zarobil cca 500 dolárov, ktoré Stacy prevzala so slzami v očiach.

Chápem, že v USA nie je zdravotné poistenie povinné a stále sa hovorí o miliónoch ľudí, ktorí ho nemajú. Ale prečo ho nemá otec rodiny, kde obaja rodičia pracujú, mi nešlo do hlavy. Potom som zistila, čo tu to nešťastné zdravotné poistenie stojí a pochopila. Pre manželský pár v produktívnom veku s dvoma deťmi zaplatíte za zdravotné poistenie niekde od 1200 dolárov mesačne vyššie. Pre väčšinu zamestnaní na plný úväzok platí zdravotné poistenie zamestnávateľ. Ale je kríza, veľa zamestnávateľov radšej prijme pracovníkov na hodinovú mzdu a plateniu poistenia sa vyhne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minimálna mzda v štáte New York je $7.15 na hodinu, čo zodpovedá mesačnému príjmu cca 1300 dolárov. A tak väčšina ľudí s nízkymi príjmami minie svoj plat na bývanie a stravu a nie na zdravotné poistenie.

Iste, pre ľudí s príjmami žiadnymi, resp. nižšími než je životné minimum (čo bolo v roku 2008 pre štvorčlennú rodinu tuším 25 000 dolárov ročne) aj tu hradí zdravotné poistenie štát. Lenže štát sa pozerá nielen na váš príjem, ale aj na to, čo vlastníte. Pokiaľ vlastníte niečo v hodnote vyše 25 000 dolárov, tak nech už máte akokoľvek malý príjem, podporu nedostanete. Ak vlastníte byt, v ktorom bývate, máte smolu. 25 000 dolárov je cena jedného nového auta, prípadne dvoch starších. Na americkom vidieku bez verejnej dopravy má auto každý. Ak dvaja rodičia pracujú, aj tie dve autá je treba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri žiadaní o podporu je žiadateľ povinný podpísať sociálnym úradníkom sprístupnenie svojich bankových a kreditných dát a sociálni úradníci kontrolujú. Pozrú si aj kataster nehnuteľností a registráciu motorových vozidiel, oklamať sa ich veľmi nedá.

Preto napriek sociálnemu programu pre najchudobnejších, tých nepoistených, ktorí radšej dúfajú, že sa im nič nestane sú stále milióny. A niektorí majú smolu ako Johnsonovci...

Katarina Pisutova

Katarina Pisutova

Bloger 
  • Počet článkov:  127
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Komunitný projekt v Ugande (www.lakebunyonyi.net), americký manžel, dve dcéry, online vzdelávanie a chuť cestovať a objavovať nové veci... Zoznam autorových rubrík:  africký životamerický životlen tak kecamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu