reklama

Čo je vlastne láska a čo nie

Zdá sa, že láska je na každom rohu. Aspoň podľa mena. Spievajú sa o nej piesne, píšu knihy, natáčajú filmy a telenovely. Keď sa však lepšie pozrieme okolo seba, čo zistíme? Je lásky naozaj dosť? A ak áno, prečo je potom aj toľko bolesti?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Nová zmluva bola napísaná po grécky. Gréčtina používa viacero výrazov, ktorými označuje lásku. Spomeňme si tri základné.


1. Eros. Tento výraz označuje romantickú lásku, vzájomnú náklonnosť muža a ženy. Láska eros je založená na fyzickej príťažlivosti. Zdá sa, že práve tejto lásky je v našej spoločnosti najviac. Samozrejme, je dobrá, je od Boha, no netreba ju zneužívať. A zdá sa, že na skutočne dobrý vzťah treba ešte niečo viac.


2. Filia. Tento výraz označuje priateľskú lásku. Ide v podstate o obojstranne prospešný vzťah. Niečo ja tebe, niečo ty mne. Aj táto láska je dobrá, je prirodzená, a čím viac jej máme, tým lepšie. Ale takisto sa zdá, že jej ešte niečo chýba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


3. Asi najdôležitejší výraz použitý v Novej zmluve na označenie lásky je agapé. Používa sa najmä na označenie Božej lásky, ale aj lásky, ktorou máme milovať jedni druhých. Čo je charakteristickým znakom tejto lásky?

1. list Jána 4,10: "Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako obetu zmierenia za naše hriechy." Inak povedané, dal to najcennejšie. V 1. liste Korinťanom 13 je láska opísaná takto: "Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva; nespráva sa neslušne, nehľadá svoj prospech, nerozčuľuje sa, nepočíta krivdy; neraduje sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy; všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa a všetko vydrží. Láska nikdy neprestane."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo z toho cítiť? Skutočná láska sa nezaujíma o samého seba, zaujíma sa o toho druhého. Nie je to o tom, čo dostanem, je to o tom, čo dám.

Prečo je teda okolo nás toľko bolesti? Možno až príliš často sa viac zaujímame o seba ako o toho druhého. Možno až príliš často nám ide o to, čo dostaneme, a nie o to, čo dáme. A keď niekoho "milujeme", robíme to preto, lebo my chceme jeho. A zabúdame, že dôležitejšie je, čo chce ten druhý.

Je teda okolo nás dosť lásky? Veď sa o nej spievajú piesne, píšu knihy, natáčajú filmy a telenovely. No zdá sa, že čím viac sa o nej hovorí, tým viac od nás uteká. Snáď by bolo na čase niečo zmeniť. A aký je v tomto prípade postup lásky? Začať od seba ...

Tomáš Počai

Tomáš Počai

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som teológ a prekladateľ, a predovšetkým normálny človek ako vy. Naučil som sa niečo zhora a považujem to za príliš drahé, než aby som si to nechal iba pre seba...Moja osobná stránkaMoje prekladateľské služby Zoznam autorových rubrík:  VieraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu