reklama

Duch a duchovia

Niektorí ľudia si myslia, že žiadni duchovia nie sú. Pre iných sú duchovia ako pre rybára udica. Niektorí sa duchov boja. Ďalší ich uctievajú...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Myslím, že existencia duchovného sveta sa nedá odškriepiť. Druhá vec je, ako sa k nemu postaviť. Báť sa? Vysmievať sa? Ignorovať?
Ujasnime si najprv, aké druhy duchov poznáme:

1. Boh. Keď sa hovorí o duchoch, väčšinou tým nemyslíme Boha. Ale aj Boh je duch (Ján 4,24). Je najmocnejším duchom a je pôvodcom všetkých duchov. Je úplne dobrý, nie je v ňom nič zlé.
2. Človek. Pri diskusii o duchoch väčšinou neuvažujeme ani o človeku, ale aj my sme duchovné bytosti. Naša duchovná podstata je jedným zo zásadných rozdielov medzi človekom a zvieratami. Ľudský duch po smrti človeka existuje naďalej a očakáva vzkriesenie.
3. Anjeli. Anjeli sú "služobnými duchmi poslanými slúžiť tým, čo majú zdediť spásu" (Hebrejom 1:14). Sú mocní a plní slávy. Majú určitú hierarchiu.
4. Satan. Satan bol pravdepodobne jedným z cherubov pred Božím trónom, no potom sa vzbúril proti Bohu (Ezechiel 28,14-16). Výsledkom bol jeho pád, stal sa úplne skazeným. Nie je v ňom nič dobré.
5. Padlí anjeli. Sú to anjeli, ktorí boli strhnutí satanovou vzburou. Existujú náznaky, že ide o tretinu všetkých anjelov (Zjavenie 12,4). Títo anjeli majú tiež hierarchiu a namiesto služby ľuďom im škodia.
6. Démoni. Nie je celkom jasné, aká je deliaca čiara medzi padlými anjelmi a démonmi. Je možné, že aj démoni sú padlí anjeli; v tom prípade by išlo o najnižšiu úroveň v hierarchii padlých anjelov. Démoni hľadajú svoj príbytok v telách ľudí, prípadne zvierat. Takisto škodia ľuďom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z uvedeného vyplýva, že existujú dobrí a zlí duchovia. Existuje takisto ľudský duch, ktorý sa zvykne prikloniť na jednu alebo na druhú stranu. Človek ako duchovná bytosť potrebuje komunikáciu s duchovným svetom.
Keď bol Ježiš na tejto zemi, strávil so svojími učeníkmi krásne chvíle. Potom prišiel čas na jeho odchod. Keď sa s nimi lúčil, povedal im. "Pre vás je lepšie, keď odídem. Ak totiž neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. AK však odídem, pošlem ho k vám" (Ján 16,7). Kto je ten Tešiteľ? Je to Duch Svätý (Ján 14,26). Ježiš svojim učeníkom vysvetlil, že pošle Ducha Svätého, aby bol v nich a aby s ním mali neustály kontakt. Aby s ním mali nádherný vzťah. Vzťah s Duchom Svätým je ďaleko krajší a plnší, než akékoľvek iné euforické stavy. Je pre človek ako občerstvujúci vánok a ako živá voda. Je tiež ako oheň, ktorý burcuje a dáva silu k správnej činnosti. Tak to Boh chce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No tento svet Božieho Ducha nevidí, ani nepozná, preto ho nemôže prijať (Ján 14,17). Skromne sa domnievam, že len málo ľudí v našom okolí žije v takomto vzťahu, hoci mnohí sa nazývajú kresťanmi. Až keď dovolíme Bohu, aby nám otvoril oči, môžeme spoznať Svätého Ducha.

Na svete je však mnoho iných duchov, ktorí predvádzajú svoje "kúsky" a snažia sa na ľudí zapôsobiť. A darí sa im to lepšie, ako by sme si mysleli. Kto sa totiž týchto duchov začne báť, prehral. Kto sa s nimi spriahne, ten sa dostal do ich moci. Kto sa im posmieva, toho napadnú z inej strany a v inej podobe, o ktorej netuší. Kto ich ignoruje, tomu môžu do života zasahovať nerušene bez toho, aby si to všimol.
Aká je teda cesta? Verím, že sa potrebujeme postaviť na stranu víťaza. Na stranu toho, ktorý je absolútne dobrý a dáva nám svojho Ducha. Lebo pred Božím Duchom a pred menom Ježiš všetci nečistí duchovia utekajú. Keď sme plní Božieho Ducha, sme nad nimi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viem, že duchovia existujú. Viem, že sa pohybujú aj v mojej blízkosti. Ale nebojím sa ich. Nie preto, že by som ich chcel ignorovať. Viem, že v Ježišovi Kristovi mám nad nimi víťazstvo.

Tomáš Počai

Tomáš Počai

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som teológ a prekladateľ, a predovšetkým normálny človek ako vy. Naučil som sa niečo zhora a považujem to za príliš drahé, než aby som si to nechal iba pre seba...Moja osobná stránkaMoje prekladateľské služby Zoznam autorových rubrík:  VieraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu