reklama

Žltá

Žltá je farba jari v Atlante. Špinavo-žltá, aby som bol presný. Je všade: na autách, na cestách, v nose a medzi zubami. Ako každý rok, aj teraz trpíme cez krátku, ale za to veľmi intenzívnu peľovú sezónu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tento rok počasie peľu naozaj praje. Akonáhle začali pučať kvety na stromoch, začali padať teplotné rekordy a na oblohe nebol ani mráčik. Po týždni začali kvety opadávať a peľ sa začal sypať. V stredu sme zaznamenali okolo 5 700 čiastok na kubický meter vzduchu a takmer sme prelomili historický rekord šiestich tisíc čiastok. Počas najhoršej, dvojtýždňovej časti peľového obdobia to budú hlavne breza, dub, borovica a ambroň, ktoré nám znepríjemnia život.

Pri 2 000 čiastkach na kubický meter sa odporúča alergikom aby ostali doma a nevetrali. Pri 5 000 čiastkach by nemal nikto vychádzať, a ak tak iba s prachovou maskou cez ústa. Má to svoju logiku aj pre tých, čo netrpia alergiami. Keď som išiel z roboty domov, skúsil som si otvoriť okno na aute. Peľ zvírený autami predo mnou sa mi však čoskoro dostal do očí a do zubov, kde pomerne dobre imitoval jemný piesok. V takej koncentrácii sa totiž vo vlhkom prostredí zhlukuje do zrniečok porovnateľnej veľkosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Peľ však znepríjemňuje ľuďom život aj inak. Je ho toľko, že auto sediace vonku viac ako osem hodín potrebuje umyť okná aby vodič, najmä keď svieti slnko, bezpečne videl von. Chodníky a cesty sú tiež pokryté peľovým popraškom a niekoľko minút chôdze zabezpečí že topánky a nohavice chytia nažltlú farbu. A keď konečne príde vytúžený dážď a zmyje peľ z áut, chodníkov, domov a stromov, vytvoria sa žlté jazierka a bahná, ktoré pôjde zmyť ešte ťažšie. Našťastie, peľová sezóna tu netrvá dlho. Už koncom Apríla sa vrátime pod 100 čiastok a v Júni neprekročíme ani 10 čiastok na kubický meter. Vtedy si už žltú pokrývku ani nebudeme pamätať, až do budúcej jari.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu