reklama

Aj v Írsku sa ide voliť

Nielen na Slovensku, ale aj v Írsku idú voľby. Už o týždeň sa dozvieme, že sme si nikoho nezvolili, a o niekoľko mesiacov si celý cirkus zopakujeme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ako voliť

Parlamentné voľby v Írsku sú oveľa zložitejšie, ale aj osobnejšie ako tie na Slovensku. V prvom rade nikto až do vyhlásenia volieb nevie, koľko bude vlastne poslancov. Ústava hovorí o tom, že by sme mali mať jedného poslanca na 20 až 30 tisíc obyvateľov. Terajší parlament má 166 poslancov, ale do nového sa bude voliť iba 158, o osem menej.

Zhora na nás pozerajú hlavy politikov
Zhora na nás pozerajú hlavy politikov (zdroj: jp)

Voľby tu prebiehajú v okresoch, ktoré zvolia troch až šiestich poslancov. Nemáme tu väčšinový systém, ale takzvaný systém jedného prenosného hlasu. V praxi to znamená, že volič môže zapísať preferencie pre kandidátov. Prvému kandidátovi dá číslo jedna, druhému dvojku, a tak ďalej. Pri spočítaní hlasov potom nevypadnú len najslabší kandidáti, ale najsilnejším, tým ktorí už boli zvolení, sa zoberú prebytočné hlasy a rozdelia medzi ostatných podľa druhej preferencie. Celý tento komplikovaný postup sa dá nájsť v tomto českom článku na Wikipédii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tým, že voľby sú viac-menej lokálne, sú voliči oveľa bližšie k svojim kandidátom. Takmer všetci kandidáti si zriadia úrady dostupné svojim voličom a zaplavia svoj okres plagátmi. Tu nastáva situácia, ktorá sa môže Slovákovi zdať čudná: nenájdete tu žiadne politické bilboardy, ale všetky lampy sú ovešané hlavami kandidátov. Výpovedná hodnota týchto tabúľ je minimálna, a tak kandidáti organizujú malé predvolebné mítingy, či chodia klopať na dvere a presviedčať ľudí, že sú to najmenšie zlo.

Koho voliť

Írska politická scéna prežíva za posledné desaťročie výrazné zmeny, ktoré teraz môžu vyústiť do menšinovej vlády a predčasných volieb. Časy, keď tu mali strany pomerne ustálené preferencie minuli, keďže mladí voliči sú oveľa lepšie informovaní a menej odpúšťajú za politické prešľapy. V predošlých voľbách napríklad skolabovala vládna strana Fianna Fáil, ktorá spadla zo 41,6% hlasov v roku 2007 na 17,8%. Tento rok niečo podobné čaká Labouristov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Írsku ťažko hovoriť o pravici a ľavici. Tu sa strany delia podľa histórie. Labour je najstaršia politická strana, ktorá vznikla ešte pred revolúciou za nezávislosť. Fianna Fáil a Fine Gael, dve historicky najväčšie strany, vznikli rozštiepením ich materskej strany počas občianskej vojny po prvej svetovej vojne. A posledná z veľkej štvorky strán, Sinn Féin, sa oddelila od pôvodnej strany rovnakého mena až v sedemdesiatych rokoch. Ale prejdime k detailom.

Fine Gael je v súčasnosti najväčšia strana; jej predseda je Írskym premiérom. Hoci má tento rok stratiť hlasy, s najväčšou pravdepodobnosťou ostane najsilnejšou. Do vlády sa dostala v minulých voľbách, keď predtým vládnuca strana, Fianna Fáil, skolabovala vďaka ekonomickej kríze. Fine Gael vládla nad ekonomickým vzostupom, ale čelí vlastným problémom, najmä s kolabujúcim zdravotníctvom, zákonu o poplatkoch za vodu a stočné, a škandálmi spojenými s korupciou vo verejných zákazkách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Labour je menšinový vládny partner. Táto strana čelí vlastnému kolapsu. Na začiatku súčasnej vlády bola na výslní, keď okrem jej najlepšieho výsledku od roku 1922 (takmer 20%), sa ich kandidát stal Írskym prezidentom. Za toto volebné obdobie však stratili vyše polovicu preferencií, a podľa odhadov ich teraz bude voliť iba 6 – 8% voličov. Ako menšinový partner vo vládnej koalícii bol Labour prinútený zradiť svoje ľavicové princípy v prospech Fine Gael, a voliči im to neodpustili. To, že predsedkyňa strany je jedna z najmenej populárnych politikov v krajine, tiež nepomáha.

Fianna Fáil bola vo vláde 61 rokov zo svojej 79-ročnej histórie a ostala najväčšou stranou v parlamente medzi rokmi 1932 do 2011. Pred poslednými voľbami predsedala ekonomickej kríze, ktorú sama spôsobila uvoľnením kontroly nad bankovým sektorom a pravidiel na požičiavanie peňazí. Po tom, čo si EÚ vynútila záchranu všetkých skrachovaných bánk z Írskeho štátneho rozpočtu, Fianna Fáil zredukovala štátne výdavky na prakticky všetky služby. Najmä zdravotníctvo a bezpečnosť utrpeli, keď boli pozatvárané nemocnice a prepustené tisícky policajtov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sinn Féin má síce meno jednej z najstarších strán v Írsku, ale tiež je len jednou z jej odnoží. Až do sedemdesiatych rokov minulého storočia totiž originálna strana praktizovala politiku, kde jej zvolení predstavitelia odmietali sedieť v parlamente. Sinn Féin, pod vedením Gerryho Adamsa, sa odčlenila a vstúpila do politiky. Kvôli jej podpore Írskej Republikánskej Armády však bola spočiatku mimoriadne nepopulárna. Jej popularita však rastie s klesajúcim vekom voličov, a tak ako staršia generácia vymiera, preferencie Sinn Féin stúpajú. V minulých voľbách dosiahla takmer 10%, a teraz sa pohybuje na hranici dvojnásobku.

Okrem tejto veľkej štvorky sa v poslednom čase sformovalo niekoľko menších strán. Hlavne ľavica je rozštiepená, hoci Sinn Féin sa snaží vtesnať sa do priestoru, ktorý Labour uvoľnil. Krajne ľavicoví AAA-PBP (Anti-Austerity Alliance – People Before Profit) a umiernení Sociálni Demokrati ukusujú Labouristom z preferencií. Zelení, ktorí boli v predošlej vláde a doplatili na to stratou všetkých kresiel, sa tiež tlačia doľava. Na druhej strane sú krajne pravicoví Renua, ktorí sa odštiepili od Fine Gael keď odmietli podporiť zákon o obmedzenom povolení interupcií. Každá z týchto straničiek dostane podľa prieskumov dve až štyri kreslá v parlamente.

No a nakoniec do parlamentu zasadne okolo 12% nezávislých poslancov. Volebný systém tu zvýhodňuje individuálnych kandidátov pred straníckymi kandidátkami. Nezávislí sú atraktívni pre množstvo voličov. Sú to väčšinou silné osobnosti, a často si nedávajú servítku pred ústa. Sú tŕňom v oku pre veľké strany, hlavne keď využívajú slobodu prejavu v parlamente na odhaľovanie korupcie, čím zastupujú médiá, ktorým zákony na ochranu osobnosti zviazali ruky.

Prečo voliť

Tento rok, tri hlavné témy hýbu voľbami: zdravotníctvo, bývanie a voda.

Zdravotníctvo mimoriadne utrpelo za predošlej vlády. Fine Gael prišla k moci s prísľubom, že ho opraví. Málo sa však zmenilo, a podľa niektorých aj to k horšiemu. Podľa portálu Numbeo Íri považujú svoju zdravotnú starostlivosť za druhú najhoršiu v Európe, po Ukrajincoch. Fine Gael a Fianna Fáil sa o tejto téme klbčia v predvolebných reklamách. Fianna Fáil poukazuje na nesplnené sľuby, a Fine Gael kontruje že keby neprevzali zdravotníctvo v takom zlom stave, nemuseli by sľubovať nápravu.

Podľa prieskumov verejnej mienky je ubytovanie najdôležitejšou témou pre voličov. V súčasnosti je v Írsku, najmä v Dubline, dostupných rekordne málo domov a bytov na predaj alebo prenájom. Nájomné závratne stúpa. Môže za to korupcia v radoch Fine Gael, ale hlavne Labouristov, ktorí sa spolčili s developermi. Minister, ktorý má ubytovanie v portfóliu, je podpredseda Labouristov. Navrhol zmenšiť minimálnu metráž na obytné priestory, aby developeri mohli natlačiť viac bytov do domov. Hoci väčšina politikov berie túto tému vážne, zatiaľ ani jedna strana nedokázala osloviť voličov svojim riešením.

Voda vzbudzuje v Íroch silné emócie. Predminulý rok vláda presadila platby za vodu a stočné; v roku 1997 boli takéto poplatky zákonom zakázané. Íri vidia problém najmä v otvorenej korupcii, ktorá sprevádzala túto zmenu. Napríklad firma, ktorá inštaluje vodometre po celom Írsku, získala vládny kontrakt dva týždne predtým ako bola vôbec založená. Firma, ktorá spravuje poplatky, je súkromná, ale načas kontrolovaná štátom. Ani po roku a pol ešte nemá poriadne systémy na vyúčtovanie platieb, a ja som jeden z tisícov ľudí, ktorí ešte stále nemohli zaplatiť lebo sme nedostali správny účet. Minulý rok sa konali v Írsku masívne protesty proti platbe za vodu, kde sa zviditeľnila najmä Sinn Féin a AAA. V tom období mala Sinn Féin najvyššie preferencie, a iba koordinované útoky všetkých politických strán ju stlačili naspať na tretie miesto.

Fine Gael sa snaží odpútať pozornosť od týchto troch tém a namiesto toho pretláča znižovanie daní. Kalkulácie jej ministra financií, ktoré mali presvedčiť voličov že na to Írsky rozpočet má, boli úplne zničené ľavicovými stranami, najmä Sinn Féin a Sociálnymi Demokratmi, ktorí by radšej použili tieto dane na podporu sociálnych projektov.

Ako to dopadne

Po prvých troch televíznych debatách stráca Fine Gael viac a viac pôdy pod nohami. Môže za to najmä arogancia vo vystupovaní premiéra a jeho podpásové útoky na ostatné strany. Labour je na tom ešte horšie. Vedenie strany má minimálnu šancu byť znovuzvolení, a predsedkyňa strany, ktorá už bola považovaná za mentálne nestabilnú, sa uchýlila k alternatívnej realite vysvetľovania faktov. Inak sa jej hysterické klamstvá nedajú vysvetliť. Vládne strany nemajú žiadnu šancu, aby mohli vládnuť bez pomoci iných strán.

Medzi opozíciou najlepšie dopadne Fianna Fáil. Tú volia zo zotrvačnosti najmä starší voliči a vidiečania. V programe a vystupovaní však boli jej predstavitelia mimoriadne fádni, akoby sa báli aby nič nepokazili. Sinn Féin zaznamená historický úspech, ako hlavná alternatíva Labouristov, napriek vytrvalým útokom všetkých strán a médií. Z malých strán by mohla prekvapiť Sociálna Demokracia. Politickí komentátori predpovedajú, že táto strana zoberie množstvo druhých preferenčných hlasov Labouristom.

Obrázok blogu

Parlamentná matematika teraz poukazuje iba na jedinú dvojkoalíciu, Fine Gael s Fianna Fáil. To však obe strany odmietajú. Bez Sinn Féin žiadne iné zoskupenie nebude mať nadpolovičnú väčšinu, a všetci odmietajú spolupracovať s touto stranou. Dá sa teda očakávať menšinová vláda s prípadnou tichou podporou jednej z dvoch veľkých strán, ktoré ostanú nominálne v opozícii, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa vrátime k volebným urnám o niekoľko mesiacov.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu