reklama

Rosa Parks

Prvého septembra uplynie presne päťdesiat rokov od začiatku organizovaného boja černochov za občianske práva na juhu USA. Celé to začalo pomerne nevinne, keď Rosa Parks, čierna krajčírka v miestnom nákupnom centre, odmietla poskytnúť svoje miesto v autobuse belochovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Rosa Parks očami policajného fotografa.
Rosa Parks očami policajného fotografa. 

Rosa Parks sa narodila v roku 1913 v Alabame. Keď mala jedenásť, začala chodiť do školy, a prvých osem ročníkov absolvovala v Montgomery Industrial School for Girls, škole založenej a financovanej belochmi zo severu, ktorí sa týmto spôsobom snažili zrovnoprávniť černochov.

V roku 1943 sa Rosa stala členkou miestneho oddelenia NAACP (National Association for the Advancement of Colored People – Národná asociácia pre pokrok farebných). Je ironické, že ako jediná žena v organizácii, Rosa sa musela uspokojiť s funkciou sekretárky. „Bola som tam jedinou ženou, oni potrebovali sekretárku, a ja som bola moc plachá na to, aby som odmietla“, neskôr spomínala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len po niekoľkých mesiacoch v NAACP sa Rosa dostala do konfliktu s vodičom autobusu v Montgomery. V tom čase platil zákon, ktorý prikazoval černochom nastupovať zadnými dverami autobusov. Černoch teda najskôr vstúpil prednými dverami, zaplatil za jazdu, vystúpil a naspäť nastúpil zadnými dverami. Rosa toto odmietla spraviť, a autobus odišiel bez nej.

V roku 1955 začala trpezlivosť černochov v Montgomery pretekať. Začiatkom marca odmietlo pätnásťročné dievča, Claudette Colvin, uvoľniť miesto na sedenie belochovi. Vodič autobusu zavolal policajtov, ktorí vrieskajúcu, nadávajúcu a kopajúcu Claudette vyniesli z autobusu a posadili do väzenia. Sudca ju neskôr odsúdil za to, že kládla policajtom odpor. NAACP chcelo jej prípad použiť na zrušenie segregácie v autobusoch, ale keď jeho členovia, vrátane mladého Martin Luther Kinga zistili že Claudette je tehotná, rozhodli sa neurobiť nič, lebo sa báli že sa verejnosť postaví proti takej nemravníčke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O niekoľko mesiacov neskôr bola za rovnaký prečin uväznená Mary Louise Smith. Jej otec však bol alkoholik, čo bolo dosť na to, aby ju NAACP nepodporilo. Zlé jazyky tvrdia že to bolo aj kvôli tomu že bola až priveľmi čierna. Rosa Parks sa zúčastnila rozhodovania či podporiť tieto dve ženy, a niekedy vtedy sa NAACP rozhodlo, že práve Rosa by bola ideálnou kandidátkou na podporu ak by porušila segregačný zákon. Jej manžel ju od toho odrádzal; bál sa o svoj a manželkin život. Ona sa však už rozhodla.

Prvého decembra 1955 Rosa skončila prácu, cestou na autobus nakúpila a prišla na zastávku. Prvý autobus bol príliš plný, a tak si počkala na ďalší. Nastúpila a sadla si do stredu autobusu, kde čierni mohli sedieť, ale iba ak žiadni bieli nestáli. Keď všetci belosi nastúpili, ukázalo sa, že jeden z nich si nemal kam sadnúť. Vodič autobusu prikázal štyrom černochom, vrátane Rosy, vstať, aby si beloch mal kam pohodlne sadnúť. Traja sa hneď postavili, ale Rosa ostala sedieť. Vodič jej pohrozil že na ňu zavolá policajtov, čo sa aj stalo, keď Rosa opätovne odmietla sa postaviť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

NAACP sa okamžite chytilo jej prípadu. Martin Luther King Jr. mal vášnivý prejav, kde vyzval na bojkot autobusov v Montgomery. „Minulý utorok, jeden z najlepších občanov v Montgomery – nie len jeden z najlepších černochov ale jeden z najlepších ľudí v Montgomery – bol odvlečený z autobusu a uväznený,“ povedal King vo svojom prejave. Bojkot sa začal na budúci deň, a mal trvať kým bola segregácia v autobusoch zrušená.

V tom čase približne 60% cestujúcich v Montgomery bolo čiernych. NAACP dúfala že aspoň polovica z nich odmietne nastúpiť do autobusov, a tak bola značne prekvapená keď takmer všetci čierni cestujúci odmietli nastúpiť. Vyše roka viedla mestská radnica tichý boj s bojkotujúcimi černochmi, zatiaľ čo väčšina autobusov stála kvôli nedostatku cestujúcich. Policajti najskôr zatkli takmer sto bojkotujúcich, pretože miestne zákony zakazovali bojkot bez príčiny. Keď to nepomohlo, radnica schválila nové nariadenia, ktoré mali sťažiť černochom život bez autobusov. Najskôr sa zaviedli minimálne platby sa dopravu taxíkmi, ktoré boli moc vysoké na to, aby si ich černosi mohli dovoliť. Keď sa bojkotujúci rozhodli používať vlastné autá deliť sa o ne so susedmi, miestne poisťovne prestali poskytovať poistku na tieto autá, a ich majitelia museli hľadať ďaleko kým našli niekoho kto by ich poistil. Firma, ktorú nakoniec našli bola Lloyds of London. Nakoniec NAACP našla podporu medzi belochmi, ktorí nemohli žiť bez svojich slúžok, a preto ich vozili k sebe a späť vlastnými autami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po vyše roku Najvyšší Súd rozhodol, že segregácia v autobusoch je protiústavná. V tom čase však už kampaň za občianske práva nabrala rýchlosť, a nič ju nemohlo zastaviť. Bohužiaľ, Rosa Parks už nebola pre NAACP užitočná. Kvôli obavám o vlastný život sa s manželom presťahovala do Detroitu, kde dlhší čas nemohla nájsť prácu, až kým sa zamestnala ako sekretárka pre kongresmana Johna Conyersa. Tam ostala 23 rokov, kým neodišla do dôchodku. V čase boja za občianske práva bola tlačená do úzadia, a až začiatkom osemdesiatych rokov dostala uznanie, ktoré jej právom patrilo. To, že bola vmanipulovaná do svojho protestu sa ukázalo v roku 2002, keď vedenie NAACP vyzvalo na bojkot filmu Barbershop, kvôli tomu že tam spomenuli že Rose nebola prvá. Ani to však nezníži odvahu a zásluhu Rosy Park za naštartovanie kampane za občianske práva černochov.

Rosa Park zomrela včera, 24. októbra, vo veku 92 rokov.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu