reklama

Slovenský hokej: presne taký ako má byť

Majstrovstvá sveta sú za nami a je čas na konečné štatistické zúčtovanie. A ak dáme emócie bokom, môžeme byť spokojní: slovenskí hokejisti dopadli presne tak ako mali, hoci mohli dopadnúť aj horšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pred rokom som pripravil štatistickú analýzu majstrovstiev sveta v hokeji od roku 2000. Po pridaní dát z tohto roku sa žiadne prekvapenia nekonali, ako v konečnom hodnotení, tak aj v individuálnych ukazovateľoch úspešnosti.

Konečné umiestnenie

Pred rokom som napísal: „Za posledných 16 rokov bolo priemerné umiestnenie Slovenska okolo siedmeho miesta. Teda prehra vo štvrťfinále, podľa súčasného formátu šampionátu. V rámci variácií nášho umiestnenia by sme mali očakávať prvé až štrnáste miesto v devätnástich prípadoch z dvadsiatich. Ako však nasledujúci graf ukazuje, trend nášho umiestnenia sa pomaly stabilizuje práve okolo deviatej priečky.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento rok teda nebol ničím výnimočný. Už tretí raz za sebou sme sa umiestnili na deviatom mieste. Nové dáta ani nemenia predpoveď do budúcnosti. Hoci sa naše priemerné umiestnenie trochu zhoršilo, zmenšila sa variácia, a ešte stále máme 95%-nú šancu, že sa v budúcnosti umiestnime do štrnásteho miesta.

Ukazovatele úspešnosti

Minulý rok som vytvoril tabuľku, ktorá ukazuje umiestnenie víťazného tímu v jednotlivých ukazovateľoch hry. Tento rok, víťazná Kanada excelovala najmä v úspešnosti brankárov. Rovnako ako minulý rok, aj teraz skončila druhá. S kombináciou dobrej obrany (druhá v počte striel proti nim; minulý rok prvá), Kanada zaslúžene vyhrala. Zaujímavosťou je len slabšie umiestnenie kanadského tímu v počte striel na bránku protivníka. Umiestili sa na piatej priečke, čo je ešte stále v rozmedzí 95%-nej pravdepodobnosti, ale historicky je toto tretie najhoršie umiestnenie víťazného mužstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovensko mohlo dopadnúť oveľa horšie ako na deviatej priečke. V takmer všetkých ukazovateľoch sme sa umiestnili horšie. V dvoch najdôležitejších, úspešnosti brankárov a počte striel na bránku, sme sa svorne umiestnili na dvanástom mieste. Ako obvykle, sústredili sme sa na disciplínu: boli sme tretí najmenej vylučovaný tím na šampionáte. A pritom práve počet vylúčení má najmenší dosah na konečné umiestnenie. Náš jediný iný ukazovateľ v prvej polovici bol počet striel proti nám, kde sme sa umiestnili na ôsmej priečke, o jednu horšie ako minulý rok a pod našim dlhodobým priemerom.

Ukazovatele úspešnosti.  95%-ná pravdepodobnosť predpokladá náhodnú distribúciu, nie trend.
Ukazovatele úspešnosti. 95%-ná pravdepodobnosť predpokladá náhodnú distribúciu, nie trend. (zdroj: jp)

Dlhodobo mali naše posledné výsledky mali len negatívny vplyv na štatistiky. 95%-ná pravdepodobnosť umiestnenia sa v dvoch prípadoch rozšírila: v úspešnosti presiloviek môžeme byť teraz aj poslední (tento rok boli iba Nóri horši ako my) a v počte striel na bránu môžeme spadnúť až na dvanáste miesto, ako tento rok. Tu však treba dodať, že ešte neexistuje dostatok dát, aby sa dali odhadnúť trendy do budúcnosti, okrem úspešnosti streľby a hry v oslabení: ak budeme pokračovať v doterajších výkonoch, do dvoch alebo troch rokov stratíme šancu na prvé miesto v týchto kategóriách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jediné prekvapenie

Prekvapenie sa tento rok predsa len konalo, a to miporiadne zdvihlo krvný tlak. Pred dvoma rokmi som napísal článok, v ktorom som analyzoval ako dobre hráme v každej tretine, v porovnaní s inými mužstvami. K tejto analýze som pristúpil po tom, čo sme na majstrovstvách sveta v roku 2014 prehrali s Francúzskom 3-5, po štyroch inkasovaných góloch v tretej tretine. Vtedy som dospel k záveru, že tretia tretina bola naša najsilnejšia. Dokonca sme, na rozdiel od Čechov a Kanaďanov, v nej mali lepší gólový rozdiel ako v celom zápase, a teda sme vtedy často obrátili nepriaznivé skóre v náš prospech. Naša najslabšia bola prvá tretina, ktorú sme od roku 2006 vždy častejšie prehrali ako vyhrali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V závere článku som vtedy napísal: „Práve naša dominancia v tretej tretine viedla k unikátu, ktorý sa tak často nezopakuje. V zápase s Francúzskom sme prehrali poslednú tretinu o štyri góly. To sa nám stalo prvý raz na majstrovstvách sveta. Dokonca aj o tri góly sme prehrali iba raz. Pred súčasným šampionátom bola šanca, že prehráme tretiu tretinu a štyri góly v oblasti šancí v lotériách: jedna z 31,500. No stalo sa, a hoci bude táto šanca v budúcnosti vyššia, ešte dlho budeme môcť hovoriť že sme zažili športový ekvivalent strieľajúcej motyky.“

Motyka opäť vystrelila, keď sme s Bieloruskom prehrali tretiu tretinu o štyri góly. Naše druhé najhoršie manko, o tri góly, sme si zopakovali s Fínskom hneď dvakrát: minulý rok, aj tento. A naša najsilnejšia tretina úplne prepadla na negatívneho1,14 gólu tento rok. Ťažko hovoriť o víťazných tretinách. Tento rok bola naša najlepšia práve prvá, kde sme v priemere uhrali čistú remízu.

Gólový rozdiel po tretinách.  Iba druhý raz v histórii sme nemali ani jednu víťaznú tretinu.
Gólový rozdiel po tretinách. Iba druhý raz v histórii sme nemali ani jednu víťaznú tretinu. (zdroj: jp)

A aby nebolo sklamaní málo, v tom istom článku som spomenul, že iba raz za päť až sedem rokov by sme mali prehrať tretiu tretinu trikrát za sebou. Na týchto majstrovstvách sa nám to podarilo štyrikrát.

Myslel som si, že keď sa proti výsledkom slovenského hokeja obrním štatistikami, znesiem naše pôsobenie na svetovom šampionáte lepšie. So samotným výsledkom som spokojný, rovnako aj s ukazovateľmi úspešnosti. Nespravili sme dieru do sveta, no ani sme nepohoreli. Ale jednotlivé zápasy išli výrazne proti trendom od roku 2000, a to tým nesprávnym smerom. Ostáva iba dúfať, že ide o ojedinelý jav, kým náš tým naberie viac skúseností a kondičky do poslednej tretiny.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu