reklama

Windows Internet Explorer 7 – Prvé Dojmy

Microsoft včera oficiálne uverejnil Windows Internet Explorer 7, a ja som sa rozhodol to risknúť, nainštalovať na môj počítač a trochu sa s ním pohrať. Tu sú moje prvé dojmy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

Inštalácia
IE 7 sa dá stiahnuť na tejto stránke Microsoftu . Onedlho každý, kto má zapnutú automatickú aktualizáciu Windows, bude mať onedlho tento prehliadač nainštalovaný bez väčšej námahy.

Ja som si IE stiahol manuálne. Inštalačný program má takmer 15 MB. Predtým ako je možné IE nainštalovať, Microsoft sa chce presvedčiť, že máte Windows legálne. Neviem, čo sa stane ak máte nelegálnu kópiu, alebo ste podobne ako ja vymenili materskú dosku na počítači a Windows si teraz myslí že je nelegálny, ale ak je Microsoft spokojný, budete môcť v inštalácii pokračovať. Na „legálnom“ počítači som potom mal možnosť nainštalovať akýsi anti-spyware program od Microsoftu. Povedal som že dobre, a inštalácia začala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O desať minút som sa dozvedel, že inštalácia sa nepodarila, že budem musieť reštartovať počítač, a že potom dostanem link na stránku Microsoftu, ktorá mi vysvetlí môj problém. Spravil som tak, a dozvedel som sa, že môj počítač z nejakého dôvodu nedôveroval IE7 inštalačnému súboru. Najskôr som sa potešil, že môj počítač je konečne múdrejší ako ja. Potom som si povedal, že to tak nenechám, išiel som na Usenet a našiel som problém: Webroot SpySweeper (pre úplnosť, ZoneAlarm vraj robí rovnaké problémy). Vypol som ho, nainštaloval WIE a reštartoval počítač.

Interface
Prvú vec, ktorú si človek všimne, je nová ikona pre WIE7. Namiesto jednoduchého modrého písmena „e“ je teraz okolo neho zlatý prstenec. Vyzerá skoro ako manželský prsteň. Po otvorení prehliadača sa automaticky bude chcieť ukázať stránka na webe Microsoftu, ktorú IE (rovnako ako Firefox a Opera) nemohol nájsť. Takisto sa v plnej kráse ukáže nové interface.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úplne hore je adresový riadok a vedľa neho je vyhľadávacie okno. Napravo sú dve tlačítka: vpred a vzad. Pod nimi sú tlačítka na otvorenie a pridanie záložiek, a v strede druhého riadku je široké pole na otvorenie nových okien. Jedno z hlavných vylepšení je otvorenie nových okien v prehliadači. Klasické tlačítka ako „Súbor“ a „Pomoc“ sú na začiatku schované. Dajú sa otvoriť, ale vždy sa zobrazia pod adresovým riadkom, ktorý je teraz súčasťou hornej lišty. Po niekoľkých hodinách používania som si na toto rozloženie ešte nezvykol.

Ako som už spomenul, jedno z hlavných vylepšení je možnosť otvárania nových okien v prehliadači. Na otvorenie nového okna treba kliknúť na neoznačené tlačítko nad oknami a potom sekundu počkať kým sa natiahne prázdna stránka (najskôr sa objaví stránka informujúca o tomto vylepšení, ale tá sa dá vypnúť). Microsoft sem pridal aj prehľad všetkých okien, ktorý považujem za veľmi dobre spracovaný. Používam ho pomerne často.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pozitíva
WIE7 má niekoľko vylepšení, ktoré sa mi páčia. Ako dlhodobý užívateľ Opery a Firefoxu, nehovorím však o veciach, ktoré Microsoft okopíroval, ale o nových nápadoch.

* Hľadanie na Internete. Po inštalácii sa dá hľadať na Internete iba cez MS Live Search, ale iné vyhľadávacie služby sa dajú veľmi jednoducho nainštalovať. V niektorých prípadoch ma IE upozornil že sa nachádzam na stránke, ktorej vyhľadávač môžem pridať k môjmu zoznamu, a často som tak spravil.

* Rozšírenia. Rovnako ako Firefox a Opera majú rozšírenia, teraz sa k nim pridal aj IE. Zatiaľ tých rozšírení nie je veľa, ale keďže Microsoft umožnil ich autorom za ne pýtať peniaze, myslím si že ich autori ich budú podporovať lepšie ako autori rozšírení pre Firefox.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Negatíva
Bohužiaľ, WIE7 má aj svoje problémy. Nehovorím teraz o problémoch s bezpečnosťou, ktoré sa už objavili, ale o problematickom ovládaní.

* Interface. Už som spomenul, že na nové interface si treba zvyknúť. Ľudia, ktorí používajú WIE7 od mája z čias beta testovania, mi hovoria že si ešte stále nezvykli, a ani sa im nečudujem. Rozloženie okien a tlačítok sa takmer vôbec nedá meniť, a okrem niekoľkých výnimiek sa ani nedá pridať k tlačítkam text.

Obrázok blogu

* CSS. CSS nie je funkčné. Viackrát sa mi stalo že sa stránky nezobrazovali tak ako mali, ako ukazuje tento príklad zo Slashdot.org.

Obrázok blogu

* Stabilita. WIE7 mi padá ako opitý chlap vo vysokých opätkoch počas poľadovice. Možno je to tým, že vyžaduje oveľa viac pamäte ako MSIE6 = namiesto cca 35MB mi systém ukazuje že WIE7 mi žerie 153MB pamäte, ale v polovici prípadov keď otvorím pop-up (napríklad tak že niekomu kliknem na karmu), mi IE spadne.

* Pluginy. WIE7 má problémy s pluginmi, ktoré fungovali bez problémov v MSIE6. Tak napríklad na stránke SME som sa dozvedel, že Apple nie je „verifikovaná firma“, a preto ak som chcel spustiť Quicktime plugin tak som musel stráviť nasledujúce dve minúty s rôznymi povoleniami pre WIE7.

Obrázok blogu

* Súkromie. WIE7 má funkciu, ktorá zobrazuje všetky stránky ktoré som navštívil v istom časovom intervale, ako napríklad pred troma týždňami. Bohužiaľ, táto funkcia takisto ukazuje ktoré súbory som otvoril na mojom počítači v týchto časových intervaloch, ak som na ne klikol vo Windows Explorer. Tak na jednej strane je táto funkcia neúplná, lebo neukazuje dokumenty ktoré som otvoril priamo vo Worde alebo inom programe, a na druhej strane toto považujem za pomerne veľké narušenie môjho súkromia.

Konečný verdikt
Je priskoro na konečný verdikt. Môžem však povedať že WIE7 má u mňa budúcnosť. Budem sa s ním aj naďalej hrať, pretože oproti MSIE6 predstavuje obrovský krok vpred. Prehliadač funguje s takmer všetkými stránkami kam denne chodím, či už to je Google a Yahoo Mail, Google Docs7 Spreadsheets, alebo SME, a všetky stránky sa natiahli oveľa rýchlejšie ako v MSIE6. Bohužiaľ, problémy s rozložením tlačítok, CSS a stabilitou programu ukazujú že Microsoft má ešte veľmi ďalekú cestu kým dobehne Firefox.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu