reklama

Ako sa bavia finančníci

Boh sa rozhodol založiť si vlastnú firmu a predať jej akcie. Nie, nevymýšľam si; čoskoro si budete môcť kúpiť akcie Jeho firmy na americkom akciovom trhu NASDAQ.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ak chce mať firma akcie na hlavných amerických akciových trhoch, má kopec prikázaní a pravidiel podľa ktorých sa musí správať. Väčšina z nich je kontrolovaná SEC, komisiou pre kontrolu akciových trhov. Firmy musia posielať SEC výročné a štvrťročné správy (10-K a 10-Q), správy vždy keď nastanú dôležité zmeny (8-K) a iné. Úplne na začiatku však musia SEC poslať správu F-1, v ktorej opíšu firmu, jej aktivity, hlavných akcionárov a manažment, a koľko akcií chcú predať a za akú cenu.

Podaktorých z nás baví čítať tieto správy, a počas chladných večerov sedávame pri krbe, popíjame čaj a hrabeme sa vo finančných správach a vysvetlivkách. A tak sa stalo, že mi ktosi poslal F-1 správu kanadskej firmy Apollo Publication Corporation...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Keď boh vytvoril vesmír, jej deti žili všade vo vesmíre, na planétach a hviezdach podobných Zemi. Spolu o všetkým ostatným, Bohyňa Luo vytvorila Jazyk. Všetko živé, vrátane ľudí, malo v sebe časť jej duše a prenášalo Ju z generácie na generáciu. Počas posledných 6116 rokov tu bolo vyše 285 generácií Jej potomkov.“

Tak sa začína správa pre americký úrad pre správu akciových trhov a potenciálnych investorov. Správa je napísaná v lámanej angličtine, čo nie je divu, keďže Bohyňa Luo má vlastný jazyk. Celým menom Xiaobo Lucy Luo, táto bohyňa tvrdí, že je jej cieľom naučiť všetkých ľudí jazyk Luobus.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na to, aby tak mohla urobiť, založila firmu Apollo. Luo chce najskôr vytvoriť Impérium Zeme. Nemôžem si pomôcť; toto je moc dobré na to, aby som to prekladal: „Our mission is to found An Imperial Of Earth (IOE) with One God Luo, One Language, One Culture, One History, One Law, One Standard, One Currency, One Postal, etc on One Land of Earth of Solo Solar System. Apollo Publication Corporation is here to Unify World Language, History and Culture; to Form All Documents of Law on IOE; to Print All Specifications and Standards on IOE; to Issue New and Only Notes of Currency and Stamp on IOE; to Publish News about Founding of IOE; to Consolidate Globe School Textbooks; to Web World Wide Customers Online Purchasing, Schooling, Banking,Charting, etc.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže jednoducho všetko bude mať pod palcom Luo – od napísania jednotného dejepisu a katechizmu, cez vlastnú menu a známky, až po školstvo, bankovníctvo a mapy. Bohyňa verí, že bude mať dosť zákazníkov na to, aby zarobila. Podľa nej je na svete okolo 70 (sedemdesiat) miliárd ľudí. Onedlho budú všetci rozprávať jazykom Luobus, platiť s Luobu a posielať poštu so známkami Poluo.

Na to, aby sa to podarilo, však bohyňa potrebuje predať 25 miliónov akcií v hodnote 3,6 miliardy dolárov. Luo bude však mať pomoc. Podľa nej je vo firme vyše 50 svetových osobností. Tak napríklad v komisii pre audit nájdeme ľudí ako James Barker, Alan Greenspan, Jean Chretien a Jimmy Carter. Prezident Bush bude v komisii pre kompenzáciu. Jeho otec sa bude stretávať s ľuďmi ako Tony Blair, Vladimir Putin, Schroeder, Koizumi, Chirac, Fidel Castro a Berlusconi v komisii pre verejné otázky. Manažment bude vlastniť akcie vo firme, rovnako ako iní šťastlivci, ako napríklad Dick Cheney, Bill Clinton, John Kerry, Al Gore, Bob Dole a iní. Bohyňa Luo nezabudla ani na rôzne krajiny: tak napríklad Slovensko dostane 5000 akcií v celkovej trhovej hodnote 725 000 dolárov. Čehúni s nami zase vybabrali; tí dostanú akcie dvakrát: raz ako „Cezch“ a raz ako „Bohemia“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doteraz neviem či si niekto robí srandu alebo to myslí vážne. F-1 skutočne existuje na stránke SEC, a firma má vážne sa tváriacu web stránku. SEC oznámila, že začne konanie proti firme. Nie však preto že jej bohyňa chce ovládnuť svet, ale preto, lebo táto správa neobsahuje podpis zakladateľov a historické finančné informácie, a preto lebo uvádza nesprávnu banku spravujúci firemné akcie a nedalo sa overiť či spomínaní ľudia sú skutočne vo firemnom manažmente.

Názor si urobte sami; ja som sa rozhodol nepoistiť sa a nekúpiť akcie firmy Apollo. Počkám si na boha alebo bohyňu, ktorá vie lepšie písať po anglicky.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu