Jarný med: Sladký pozdrav prírody po zime

Jarný med nielen poteší svojou sviežou chuťou, ale vďaka obsahu miestneho peľu môže pomôcť aj pri alergiách

Jarný med: Sladký pozdrav prírody po zime
Jarný kvetový med (Zdroj: Matúš Radušovský)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jar je pre včelárov obdobím plným radosti a nádeje, pretože príchod teplých dní znamená aj návrat včiel k intenzívnej práci. Med, ktorý včely produkujú z prvých jarných kvetov a ovocných stromov, patrí medzi najobľúbenejšie druhy medu vďaka svojej jemnej a sviežej chuti.

Čo je jarný med?

Jarný med je zbieraný najmä z nektáru kvetov rastlín, ktoré kvitnú na jar, vrátane ovocných stromov (čerešňa, jabloň, hruška) a rôznych kvetov lúčnych bylín. Aj keď je v niektorých regiónoch tento med známy ako repkový, v oblastiach bez repky olejnej (ako u nás tento rok) je med zmesou viacerých jarných zdrojov nektáru, čo mu dodáva osobitú chuť a arómu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vlastnosti jarného medu

  • Farba: Svetložltá až jantárová, s jemnými odtieňmi v závislosti od zloženia.

  • Chuť: Jemná, kvetová, s náznakom ovocných tónov.

  • Textúra: Rýchlo kryštalizuje, čo je prirodzený proces, ktorý nemá vplyv na kvalitu.

  • Vôňa: Svieža, pripomínajúca rozkvitnuté stromy a lúky.

Zdravotné benefity

Jarný med je nielen chutný, ale aj plný prospešných látok. Je bohatý na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém. Pre alergikov môže byť obzvlášť zaujímavý, pretože obsahuje vyššie množstvo peľu z miestnych rastlín, čo môže pomôcť pri prirodzenej desenzibilizácii organizmu voči sezónnym alergiám. Tento proces pomáha telu adaptovať sa na alergény v prostredí, čím môže znižovať ich negatívne účinky počas sezóny kvitnutia. Pomáha aj pri nachladnutí a podporuje trávenie. Vďaka svojmu jemnému zloženiu je ideálny pre ľudí, ktorí preferujú med s mierne sladšou a sviežejšou chuťou.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie v kuchyni

Jarný med je výborný na sladenie nápojov, ako prísada do pečiva alebo na konzumáciu v prírodnej forme. Vynikne aj na čerstvom pečive, alebo v kombinácii s jogurtom a ovocím. Rýchla kryštalizácia ho robí vhodným na šľahanie do krémov.

Ako rozoznať kvalitný jarný med?

Kvalitný jarný med by mal byť prirodzene čistý, bez pridaných chemikálií a syntetických prísad. Jeho svetlá farba a jemná chuť sú dobrým indikátorom kvality.

Dôležité je kupovať ho od spoľahlivých, lokálnych včelárov, ideálne takých ktorých osobne poznáte, ktorí sa s láskou starajú o svoje včely a dbajú na správne postupy pri získavaní medu.

Matúš Radusovsky

Matúš Radusovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  143x

„Z úľa na tanier: Blog o mede a včelárstve“ Objavte svet medu, včiel a včelárstva. Od rôznych druhov medu až po tajomstvá včelích produktov, všetko, čo potrebujete vedieť o sladkom zlate. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenéVčely

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,089 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu