Pestrá paleta prírodných zložiek v sladkom poklade

Med je pokladom prírody a jeho zloženie ho robí jedinečným a všestranným produktom, ktorý si zaslúži našu úctu a obdiv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Med je jednou z najstarších potravín ktoré človek využíva. Jeho sladká chuť a výživové hodnoty ho robia obľúbenou pochúťkou i liečivom. Med je prírodný produkt, ktorý vzniká prostredníctvom zberu nektáru z kvetou a jeho spracovania včelami. Jeho zloženie je pestrá kombinácia rôznych látok, ktoré mu dávajú jeho charakteristické vlastnosti a výhody. V tomto príspevku skúsim rozobrať hlavné zložky medu a ich význam v tomto sladkom poklade prírody.   

Včelí med
Včelí med 

Voda

Voda je jednou z hlavných zložiek medu a tvorí väčšinu jeho objemu. Obsah vody v mede sa pohybuje medzi 14% – 20 % v závislosti od typu medu a jeho zrelosti. Je dôležité spomenúť že med s obsahom vody nad 19 % môže začať kvasiť. Európske zákony pre med, ktoré platia ja na Slovensku určujú hranicu vody v mede na predaj na 21 %.  Slovenský zväz včelárov (SZV) pre označenie „Slovenský med“ dovoľuje obsah vody max 18 %. Voda je dôležitá pre rozpúšťanie a transport rôznych látok v mede.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sacharidy

Sacharidy tvoria hlavnú časť zloženia medu a sú zodpovedné za jeho sladkú chuť. Hlavnými typmi sacharidov v mede sú glukóza a fruktóza. Tieto cukry sú ľahko stráviteľne a poskytujú rýchlu energiu. Obsah sacharidov v mede sa pohybuje v rozmedzí 70% – 80 % .

Enzýmy

Med obsahuje rôzne enzýmy, ktoré sú produkované včelami. Hlavnými enzýmami v mede sú invertáza a amyláza. Invertáza rozkladá sacharidy v mede na jednoduchšie cukry, čo zlepšuje stráviteľnosť medu.  Amlýza zase rozkladá škroby na cukry. Tieto enzýmy prispievajú k procesu fermentácie medu.

Organické kyseliny

Med obsahuje rôzne organické kyseliny, ktoré prispievajú k jeho chuti a konzervácií. Medové kyseliny ako kyselina glukónová, kyselina citrónová a kyselina jablčná, prispievajú k jeho charakteristickej chuti. Tieto organické kyseliny tiež pôsobia ako konzervačné látky a pomáhajú predchádzať rastu mikroorganizmov.

SkryťVypnúť reklamu

Peľové zrná

V mede sa často nachádzajú aj peľové zrná, ktoré sa do neho dostávajú počas opeľovania kvetov. Peľové zrná sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Ich prítomnosť v mede môže poskytnúť dodatočné výživové hodnoty.
Aj keď sú peľové zrná prítomné v niektorých druhoch medu, existuje aj med ktorý je zbavený peľu. Tento med je často preferovaný ľuďmi, ktorí sú alergický na peľ a chcú si užívať výhody medu bez rizika alergickej reakcie.

Minerály a stopové prvky

Med obsahuje rôzne minerály a stopové prvky ako sú železo, zinok, vápnik, horčík a draslík. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela a môžu prispieť k jeho zdraviu.

SkryťVypnúť reklamu

Vitamíny

Vitamíny sú dôležitou súčasťou zloženia medu a prispievajú k jeho výživovým hodnotám. Med môže obsahovať rôzne vitamíny ako napríklad vitamín C ktorý posilňuje imunitný systém. Vitamíny skupiny B ako napríklad Niacín (B3), kyselinu pantoténovú (B5), pyridoxín (B6) a kyselinu listovú (B9). Vitamín K ktorý je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi a vitamín E.

Antioxidanty

V mede sa taktiež nachádzajú antioxidanty ako napríklad flavonoidy. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred poškodením.

Éterické oleje

Med môže obsahovať malé množstva éterických olejov. Tieto oleje prispievajú k charakteristickej vôni a aromatickým vlastnostiam medu. Med s vyšším obsahom éterických olejov môže mať špecifické chute a aromatizovať jedlo, alebo nápoje do ktorých je pridaný.

SkryťVypnúť reklamu

Iné zložky

Okrem vyššie uvedených zložiek môže med obsahovať aj ďalšie látky ako sú éterické oleje, pektíny, vitamíny a ďalšie biologicky aktívne zlúčeniny. Tieto látky prispievajú k celkovým výhodám medu a môžu mať rôzne účinky na naše telo a zdravie.

 

Je dôležité si uvedomiť, že presný obsah a zloženie medu sa môže líšiť v závislosti od druhu medu, oblasti z ktorej pochádza či obdobia zberu peľu. Med je jedinečný produkt ktorý zrkadlí rozmanitosť rastlín a prostredia v ktorom včely zberajú nektár.

Je potrebné podotknúť, že v tomto článku bolo rozobraté zloženie medu a vyhol som sa účinkom medu na ľudský organizmus. Med je známy svojimi výživovými hodnotami a množstvom prospešných účinkov, ale táto téma bola v tomto príspevku zámerne vynechaná. Med je pokladom prírody a jeho zloženie ho robí jedinečným a všestranným produktom, ktorý si zaslúži našu úctu a obdiv.

Matúš Radusovsky

Matúš Radusovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  106x

„Z úľa na tanier: Blog o mede a včelárstve“ Objavte svet medu, včiel a včelárstva. Od rôznych druhov medu až po tajomstvá včelích produktov, všetko, čo potrebujete vedieť o sladkom zlate. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenéVčely

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

213 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu