Pestrá paleta prírodných zložiek v sladkom poklade

Med je pokladom prírody a jeho zloženie ho robí jedinečným a všestranným produktom, ktorý si zaslúži našu úctu a obdiv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Med je jednou z najstarších potravín ktoré človek využíva. Jeho sladká chuť a výživové hodnoty ho robia obľúbenou pochúťkou i liečivom. Med je prírodný produkt, ktorý vzniká prostredníctvom zberu nektáru z kvetou a jeho spracovania včelami. Jeho zloženie je pestrá kombinácia rôznych látok, ktoré mu dávajú jeho charakteristické vlastnosti a výhody. V tomto príspevku skúsim rozobrať hlavné zložky medu a ich význam v tomto sladkom poklade prírody.   

Včelí med
Včelí med 

Voda

Voda je jednou z hlavných zložiek medu a tvorí väčšinu jeho objemu. Obsah vody v mede sa pohybuje medzi 14% – 20 % v závislosti od typu medu a jeho zrelosti. Je dôležité spomenúť že med s obsahom vody nad 19 % môže začať kvasiť. Európske zákony pre med, ktoré platia ja na Slovensku určujú hranicu vody v mede na predaj na 21 %.  Slovenský zväz včelárov (SZV) pre označenie „Slovenský med“ dovoľuje obsah vody max 18 %. Voda je dôležitá pre rozpúšťanie a transport rôznych látok v mede.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sacharidy

Sacharidy tvoria hlavnú časť zloženia medu a sú zodpovedné za jeho sladkú chuť. Hlavnými typmi sacharidov v mede sú glukóza a fruktóza. Tieto cukry sú ľahko stráviteľne a poskytujú rýchlu energiu. Obsah sacharidov v mede sa pohybuje v rozmedzí 70% – 80 % .

Enzýmy

Med obsahuje rôzne enzýmy, ktoré sú produkované včelami. Hlavnými enzýmami v mede sú invertáza a amyláza. Invertáza rozkladá sacharidy v mede na jednoduchšie cukry, čo zlepšuje stráviteľnosť medu.  Amlýza zase rozkladá škroby na cukry. Tieto enzýmy prispievajú k procesu fermentácie medu.

Organické kyseliny

Med obsahuje rôzne organické kyseliny, ktoré prispievajú k jeho chuti a konzervácií. Medové kyseliny ako kyselina glukónová, kyselina citrónová a kyselina jablčná, prispievajú k jeho charakteristickej chuti. Tieto organické kyseliny tiež pôsobia ako konzervačné látky a pomáhajú predchádzať rastu mikroorganizmov.

SkryťVypnúť reklamu

Peľové zrná

V mede sa často nachádzajú aj peľové zrná, ktoré sa do neho dostávajú počas opeľovania kvetov. Peľové zrná sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Ich prítomnosť v mede môže poskytnúť dodatočné výživové hodnoty.
Aj keď sú peľové zrná prítomné v niektorých druhoch medu, existuje aj med ktorý je zbavený peľu. Tento med je často preferovaný ľuďmi, ktorí sú alergický na peľ a chcú si užívať výhody medu bez rizika alergickej reakcie.

Minerály a stopové prvky

Med obsahuje rôzne minerály a stopové prvky ako sú železo, zinok, vápnik, horčík a draslík. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela a môžu prispieť k jeho zdraviu.

SkryťVypnúť reklamu

Vitamíny

Vitamíny sú dôležitou súčasťou zloženia medu a prispievajú k jeho výživovým hodnotám. Med môže obsahovať rôzne vitamíny ako napríklad vitamín C ktorý posilňuje imunitný systém. Vitamíny skupiny B ako napríklad Niacín (B3), kyselinu pantoténovú (B5), pyridoxín (B6) a kyselinu listovú (B9). Vitamín K ktorý je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi a vitamín E.

Antioxidanty

V mede sa taktiež nachádzajú antioxidanty ako napríklad flavonoidy. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred poškodením.

Éterické oleje

Med môže obsahovať malé množstva éterických olejov. Tieto oleje prispievajú k charakteristickej vôni a aromatickým vlastnostiam medu. Med s vyšším obsahom éterických olejov môže mať špecifické chute a aromatizovať jedlo, alebo nápoje do ktorých je pridaný.

SkryťVypnúť reklamu

Iné zložky

Okrem vyššie uvedených zložiek môže med obsahovať aj ďalšie látky ako sú éterické oleje, pektíny, vitamíny a ďalšie biologicky aktívne zlúčeniny. Tieto látky prispievajú k celkovým výhodám medu a môžu mať rôzne účinky na naše telo a zdravie.

 

Je dôležité si uvedomiť, že presný obsah a zloženie medu sa môže líšiť v závislosti od druhu medu, oblasti z ktorej pochádza či obdobia zberu peľu. Med je jedinečný produkt ktorý zrkadlí rozmanitosť rastlín a prostredia v ktorom včely zberajú nektár.

Je potrebné podotknúť, že v tomto článku bolo rozobraté zloženie medu a vyhol som sa účinkom medu na ľudský organizmus. Med je známy svojimi výživovými hodnotami a množstvom prospešných účinkov, ale táto téma bola v tomto príspevku zámerne vynechaná. Med je pokladom prírody a jeho zloženie ho robí jedinečným a všestranným produktom, ktorý si zaslúži našu úctu a obdiv.

Matúš Radusovsky

Matúš Radusovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  127x

„Z úľa na tanier: Blog o mede a včelárstve“ Objavte svet medu, včiel a včelárstva. Od rôznych druhov medu až po tajomstvá včelích produktov, všetko, čo potrebujete vedieť o sladkom zlate. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenéVčely

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu