reklama

Konštruktívne riešenie financovania politických strán

Včera som si prečítala v domovských printových novinách odpovede v Ankete "Ako chcete sprísniť pravidlá financovania politických strán?"Ako prvá odpoveď v ankete od Jozefa Buriana, poslanca NR SR za stranu SMER-SD bola:"Chcel by som zmeniť podmienky pre audítorov."Ak odpoveď poslanca na túto otázku nie je náhodou "vytrhnutá z kontextu", ako sa často bránia o ohradzujú tí, čo niečo povedali a potom neverili vlastným ušiam a očiam, čo povedali,  tak je to fakt fasa riešenie!:)Prvotriedne konštruktívne riešenie na zabezpečenie vyriešenia financovania politických strán!:)Prvotriedne a účinné:)Alibistické.Prejav snahy hodiť zodpovednosť za niečo prípadné nekalé a nezákonné na iného.Neprekvapuje ma to.Je to obľúbený a populárny spôsob zbavenia sa vlastnej viny a zodpovednosti:)To známe, že "zlodej kričí, chyťte zlodeja!:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (57)

Na úvod nevyhnutná info: Každá politická strana má povinnosť overenia svojej účtovnej závierky audítorom v zmysle zákona č. 568/2008 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach.
V § 30 ods. 2, písm. a) vyššieuvedený zákon hovorí, že:..."účtovnú závierku za účtovné obdobie overenú audítorom určeným Slovenskou komorou audítorov žrebom zo zoznamu audítorov ..."
Áno, je to tak, politická strana si audítora nevyberá na trhu sama, ale je jej určený žrebom ... čiže náhodným losovaním ...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Až teraz som tu, pri podstate veci, mi to trvalo!:)

Čiste teoreticky:

- ste audítor
- ste audítor náhodne vylosovaný pre audit politickej strany
- ako ten audítor, majúci šťastie v tejto lotérii, objavíte niečo, o čom LEN tušíte, že nie je celkom v súlade s ix zákonmi, ale nie je vo vašej moci, ani kompetencii ani kapacitne zvládnuteľnom časovom horizonte vydania správy audítora ( zákon určuje najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje (§19 Zákona o účtovníctve č. 431/2002 Z. z.) pomenovať podozrivé operácie politickej strany tak presne, aby bolo jasné, že politická strana pri svojom financovaní porušila ix zákonov ... ,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

tak pán Jozef Burian má asi na mysli to, že namiesto šéfa politickej strany si pôjde posedieť do chládku audítor.
Nič nezobral, ničím sa neobohatil, s nikým nechce mať nič spoločné, má len tú smolu v živote, že bol vylosovaný:)
Všetko riadne a zodpovedne preveril, a ... odobril účtovnú závierku politickej strany, oštemploval, schválil, overil...

Mám také nie celkom košér pohyby v mojich mozgových závitkoch:)
No možno ... že pán Jozef Burian mal na mysli to, že keď audítor správne neporadí čo a ako, tak by potom tie sprísnené podmienky platili.
Ako trest.
Že neporadil správne.
Usmievam sa:)
Ani náhodou to neznie ako vydieranie:)
Ani ako vyhrážanie sa:)

A teraz je ten správny čas vrátiť sa k prečítaniu v perexe: "Chcel by som zmeniť podmienky pre audítorov":)

A ja sa pýtam, že PREČO?:)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to podľa mňa tak jednoduché.
A nepotrebujeme k tomu rebríkovú stáž. Balans.

Postačí málo: Prijať v NR SR zákon, ktorý sprísni podmienky financovania politických strán takto:

"Jediným príjmom politických strán sú príjmy za každý hlas v parlamentných voľbách. Ostatné príjmy môžu byť len dobrovoľné príjmy od členov strany (tzv. členské). Každý člen strany musí v lehote 30 dní pred fyzickým príjmom peňažnej čiastky vydokladovať príjem, ktorý vkladá ako členské."
Každý iný príjem by bol protizákonný.
Žiadne také, že nejaké kámošpôžičky:)
A ... potom to už ďalej všetci poznáme, že Elektra, že ... atd.

Janka Remešíková

Janka Remešíková

Bloger 
  • Počet článkov:  275
  •  | 
  • Páči sa:  103x

Nežehlím si spomienky, páčia sa mi v takej forme, akú im dal čas. Na to horšie pozabúdam, pekné cítim ešte raz. Zoznam autorových rubrík:  Mnou milovaní ľudiaStalo sa mi ...Moje úvahy o životeBlbostičkyMoji priateliaMoje veršíkyO všeličom možnom...Moje výletyFotoNie celkom vážneSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu