reklama

Žrúti môjho času

Kde sa mi stráca?Kto mi ho kradne?Je môj merač času objektívny? Nepokazil sa mi? Alebo mal ten Albert E. nakoniec predsa len pravdu?:)Lebo môj problém je jednoznačný.Čím dlhšie žijem, tým menej času mám.Zopár zlodejov času som prichytila pri čine:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)

Voľakedy som stihla aj viac pozerať telku.
Aj omnoho viac čítať knihy.
Aj štrikovať, aj vyšívať, aj veľa toho ušiť ...
Chodiť na prechádzky len tak bez cieľa ... 
Prekecať so susedmi kopec času.

Kto (čo) mi ten čas ukradol (-dlo) ?

Prichytila som pri čine týchto zlodejov času:

- reklama v TV:
Voľakedy sa dal dobrý film pozrieť za cca 80 minút.
Dnes čím lepší film, tým na každých 20 minút filmu reklama v trvaní najmenej 5 minút.

- reklamné letáky a noviny:
Voľakedy som prišla domov z roboty o 16.00 hod. , uvarila a naložila si na tanier večeru, k večeri noviny Smena, za 15 minút dojedené a dočítané.
Dnes prídem domov z roboty dajme tomu, že tiež o 16.00 hod., uvarím a prezerám 15 minút reklamné letáky, čítanie novín SME si odložím ako dezert k večeri, ktorý si vychutnávam (väčšinou sa však rozčuľujem nad tým, čo sa pri čítaní dozviem:) ) cca 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- nákupy a následné reklamácie:
Voľakedy som si nakúpila väčšinou počas pracovnej doby (lebo nakupovať sa muselo vtedy, keď došiel do obchodu tovar a nie keď došiel do obchodu zákazník). Bolo to takmer každý deň a svojho mimopracovného času som minula minimum.
Dnes sa mi nedarí nakúpiť si počas cez pracovného času, obchody sú otvorené neustále a tak sa do obchodu chodí hocikedy vtedy, keď niečo potrebujem, ale aj vtedy, keď prší (čo až tak nezneužívam:) ), ale hlavne objem nakúpeného je cca trojnásobný oproti "voľakedy" a počet reklamácii tiež cca trojnásobný.
Reklamácie mi zožerú takmer 5-násobok času nákupu reklamovaného tovaru. 
A do toho nepočítam čas, ktorý venujem tomu, že si o tom ponadávam každému, koho stretnem:)

- čítanie návodov na použitie:
Voľakedy bolo v predaji cca 1/10 produktov (len tipujem) oproti dnešnej ponuke, dlhé roky sa vyrábalo to isté, človek si tak zvykol kupoval TIX alebo AZUR, že mu ani nenapadlo prať v nejakom arieli alebo persile, ešte tak nanajvýš v tom vizire z najdlhšie trvanlivej reklamy, lebo ten vyperie všetko okrem toho môjho:)
Návody na použitie nebol dôvod čítať. Každý poznal naspamäť použitie celého sortimentu každého obchodu, včítane sortimentu podpultového a aj tuzexového. Mierny chaos spôsobil trh Slušovíc, ale zvykli sme si aj na túto modlu a naučili sa jesť jogurty aj z umelohmotných kelímkov. Boli recyklovateľné, lebo sa do nich dali sadiť semienka na priesady:)

- doprava autom:
Voľakedy mala auto každá 4. rodina, väčšinou bolo používané len sviatočne, na dochádzku do práce len výnimočne.
Dnes má auto každá 1.rodina, používa sa denne a na všetko. Aj keď zaprší a do obchodu je to 300 metrov. Preto sú dáždniky také lacné, lebo sú len jednorazové (ak sa pokazí auto). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže počet kilometrov ciest nepribúda takým tempom ako počet áut jazdiacich na cestách, odhadujem, že každému z nás zožerie doprava autom cca hodinu denne. Tým, ktorí cestujú smerom do hlavného mesta, alebo po samotnom hlavnom meste, isteže viac:)

- sledovanie bulváru:
Voľakedy bol akýže bulvár? Väčšinou len ústny JPP, alebo nejaký ten prepašovaný Stern zo západu, v ktorom sme sa o Gottovej prvej dcére dozvedeli v čase, keď bola ešte najmenej o 10 rokov staršia ako v čase zverejnenia tejto "novinky" v našich médiách:)
Sledovanie bulváru a následné ústne "elaboráty" v širokom rodinnom a pracovnom kruhu zožerú priemernému Slovákovi cca 30 minút denne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už som si aj povedala, že keď už tak presne a kvantitatívne mám zmapovaných mojich žrútov času, že s nimi jednoducho vybabrem. Presne tak ako ten Čukča, ktorý vybabral s ruskými dráhami. Kúpil si lístok a necestoval:)

Ale narazila som na problém. Čo s tým ušetreným voľným časom, keď v žiadnom obchode široko - ďaleko nezoženiete na štrikovanie pravú vlnu kvality Valašky a na vyšívanie pravé mulinky a pravé plátno zn. panama alebo kanava?:))

Janka Remešíková

Janka Remešíková

Bloger 
  • Počet článkov:  275
  •  | 
  • Páči sa:  103x

Nežehlím si spomienky, páčia sa mi v takej forme, akú im dal čas. Na to horšie pozabúdam, pekné cítim ešte raz. Zoznam autorových rubrík:  Mnou milovaní ľudiaStalo sa mi ...Moje úvahy o životeBlbostičkyMoji priateliaMoje veršíkyO všeličom možnom...Moje výletyFotoNie celkom vážneSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu