reklama

Vitajte v kleptokracii, priatelia

Ak sa  ešte, nebodaj, nájde niekto, kto si robí ilúzie o bezúhonnosti našich politikov, mal by rýchlo vyhľadať odbornú pomoc a odborníci by mu mali poradiť, ako sa vrátiť do reality.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (70)

Demokracia má veľa podôb. Inak ju chápu v Číne, inak vo Venezuele či vo Vietname. A inak na Slovensku.

Aj náš bývalý režim rád vytruboval do sveta, aký je demokratický. Dokonca tú demokraciu zdupľoval - Československá ľudovo-demokratická republika. Takže ľudová ľudovláda. To musel vymyslieť minimálne Karol Bacílek (možno mu to pošepli sovietski experti), demokrat ako sviňa, hoci boli ešte aj od neho sprostejší.
Zo starších slovníkov sme sa pri hesle demokracia mohli dozvedieť, že ľudová demokracia je forma diktatúry proletariátu. Demokracia a diktatúra zneli tej bande ako synonymá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale vráťme sa späť do prítomnosti. O niekoľko dní si pripomenieme 20. výročie Nežnej, aspoň my, ktorí sme si ju všimli, čo o každom z nás nemožno tvrdiť.
Nadšenie stotisícov ľudí na námestiach ukázalo, ako veľmi vtedajší režim nenávidia. A štrnganie kľúčmi ako symbolmi, ktoré mali otvoriť dvere k slobode, len podčiarkovalo exaltáciu z črtajúcich sa nových čias.

Dnes už vieme, že tie kľúče mali byť radšej francúzske.

Prví sa chopili moci nadšenci a rozmanití tribúni revolúcie, ale boli to úplne politickí a diplomatickí diletanti. To neveštilo nič dobré. A potom to už išlo pekne dolu vodou.
Bývalí eštebáci a papaláši (dobre sa obzrite okolo seba!) sa po prvom k. o. otriasli a postupne obsadili tie najvýznamnejšie posty.
Aj keď tomu neverím, naozaj to vyzeralo tak, akoby November pripravili komunisti. A nikto sa už veľmi ani nepozastavil nad tým, že sme mali prezidenta bývalého člena ÚV KSČ. Vraj menšie zlo...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvá pohroma prišla v podobe Vladimíra Mečiara. To, čo sa dialo za jeho vládnutia, by sa dalo zhrnúť do jediného citoslovca - fuj! Kradlo sa veselo a bez škrupúľ. Len to, čo predviedli v úbohých VSŽ, by si zaslúžilo zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Prosperujúci podnik za neuveriteľne krátky čas rozobrali takmer do poslednej skrutky. Ako to fungovalo, si môžete prečítať tu. Chudák Eichler mal čo robiť, aby fabrika, ktorá živila takmer celý slovenský východ, nešla úplne do kolien.

Ľudia chceli zmenu a v roku 1998 sa jej dočkali. Nástupom vlády Mikuláša Dzurindu sa mnoho vecí pohlo k lepšiemu. Konečne nás začal svet akceptovať. Za osem rokov vládnutia tejto garnitúry si Slovensko ekonomicky veľmi polepšilo a zahraničie začalo hovoriť o tigrovi z Východu.
Žiaľ, ani Dzurinda sa nevyhol škandálom a podozreniam z nečistých praktík. Kradlo sa veselo ďalej, hoci už so škrupuľami.
Zmena bola neodvratná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S veľkou pompou zasadol na premiérsky stolec Róbert Fico, komunista telom i dušou. A veľký dobráčisko. Ten by hádam daroval ľuďom aj svoje červené trenírky, len aby ho národ miloval. Veľmi rád rozdáva, škoda len, že nie zo svojho.
Tí, ktorí si mysleli, že vládnuť s takými indivíduami, ako je Mečiar a Slota, mu doláme väzy, sa poriadne sekli. Tento človek je tak dobre obtiahnutý hrošou kožou, že by dokázal hádam vládnuť aj s diablom.
Spomínať všetky zlodejstvá ( a kradnúť sa malo iba za Mečiara a Dzurindu!), ktorých sa tieto arogantné tvory dopustili, by bolo nosením dreva do dvora riaditeľa štátnych lesov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peknú vizitku politikom vystavil Ján Slota, ktorý otvorene povedal, že v politike sa nabalil každý, a nech hodí kameňom ten, kto z nich je čestný. Prirodzene, nijaké kamene nelietali.
Konečne sa našiel rovný chlap, ktorý sa neondie, a povie na plnú hubu, čo všetci len tušili.

Zaráža ma jedno. Napriek všetkým škandálom a grandióznym zlodejstvám, títo borci zbierajú naďalej závideniahodné percentná popularity. A Slotovi dokonca preferencie stúpajú.
Jánošíkovský gén zmutoval a šíri sa ako najhoršia epidémia.

Ľahostajnosť a stádotvornosť Slovákov je diagnóza, ktorú títo recyklovaní komunisti dokonale využívajú. Tak nám treba.

Vitajte v kleptokracii, priatelia.

Onedlho si pripomenieme výročie Nežnej. Bude to trpká spomienka.

Ivan Rias

Ivan Rias

Bloger 
  • Počet článkov:  263
  •  | 
  • Páči sa:  66x

Spýtajte sa Ondra... Zoznam autorových rubrík:  AforizmyKultúraZábavaMôj názorEpigramyPoéziaPrózaLiterárne maličkostiPolitikárčenieOdpozorovanéOndroSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu