reklama

Ondro seká dobrotu a mňa postretlo šťastie

S Ondrom pracujeme spolu už pekných pár rôčkov, za tie roky sme už pár lesov vyrúbali. Nie je to nič, za čo by nás mali ochranári pochváliť, ale živiť sa dáko musíme. A Ondro, odkedy sa oženil, často rúbe až do hlbokej noci, len aby si čosi navyše privyrobil. Po svadbe s Marou sa z neho stal úplne iný človek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Zaslobodna to bol teda onakvejší chlap. Čo sa ten vedel navystrájať, najmä ak si dal zopár svojich obľúbených kokteilov! Aby ste boli v obraze - Ondro si kokteily v krčme pripravoval sám, a to tak, že do pollitra od piva si nalial deci rumu, toto preložil dvoma deci rumu, dobre zatrepal a potom to šupol do seba. Za večer vypil tejto dobroty aj niekoľko pohárov, zakončil to pivom a mohutným spevom. Reval tak hlasno, že Mara, jeho frajerka, ktorá bývala asi tristo metrov nad krčmou, pozatvárala všetky dvierka aj okenice na dome a trasúc sa pod duchnou. čakala, kedy začuje prvé údery na dvere. A veru dlho čakať nemusela.
"Mara otvor, nechci aby som sa začal rúhať, boha jeho!" A pobožná Mara zvyčajne neriskovala a Ondra do chyže radšej pustila.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mara bola obyčajná žena, nebola to žiadna krásavica, ale bola dobrého srdca. Hovorí sa, že ženy sú z neba na zem padlí anjeli, ale Mara, chudera, musela padnúť rovno na ksicht. Ale ani Ondro nie je žiaden Kaliňák. Dodnes sa traduje v dedine, že babica, ktorá ho na svet privádzala, keď ho uvidela, sa povracala a do konca života sa zajakávala.
Rozumu tiež veľa nepobral, jeho IQ sa pohybuje na úrovni toho chlapčiska Lakatošovie. Tomu vraj vo Vyvolených namerali 56, ale to sa mi nezdá, vyzerá to, že uhádol iba to, ako sa volá.
Ale Ondro hlúpy nie, to teda nie. Má prirodzenú inteligenciu, píše si denník a zastrája sa, že raz napíše knihu o pestvách, ktoré sme spolu prežili. Dúfam, že aspoň mená pomení, inak naveky ostanem starým mládencom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred piatimi rokmi sa oženil, s Marou majú šesť krásnych detí, ako je to možné, sa ma nepýtajte, v matematike veľmi nevynikám. A pokiaľ viem, dvojčatá nemali.
Ako som spomínal, z Ondra sa stal celkom iný človek, starostlivý otec a pozorný manžel. Do krčmy zájde len kedy-tedy, vypije pivo a maže domov.
O jeho láske k Mare svedčí aj to, že podstúpil operáciu, aby už nechrápal. O jeho chrápaní sa vyprávajú legendy. V lese ste nikdy nerozoznali, či to hučí motorová píla, alebo či si Ondro dal pod stromom šlofíka. Bol som pri tom, keď raz takto zachrápal a vietnamský inžinier Hoang Nuc Dam, ktorý u nás vyštudoval drevarinu, sa trasúcim hlasom opýtal, či sa to blíži žemeštrašenie.
Mare jeho chrápanie neprekážalo, napokon sa mu v ňom vyrovnala. Bezsenné noci začala prežívať až po tom, keď Ondro po operácii prestal chrápať. Neustále sa budila a načúvala, či jej mužíček dýcha. Dodnes si nevie navyknúť na tichého Ondra.
Celá dedinal len o nich hovorí, akí sú to šťastní ľudia, a veru, poniektorí aj závidia. Ja im teda nezávidím, ja im prajem. Tí dvaja si boli určení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdá sa, že Šťastena sa obtrela aj o mňa. Pred týždňom som sedel s chlapmi v krčme, boli sme už riadne zaštepení, keď tu zrazu prišla. Poviem vám, také čosi vidno iba v televízii - baba ako z iného sveta, krv a plnotučné mlieko.
Poobzerala sa po krčme a sadla si rovno k nášmu stolu. Keď sme sa zmohli na slovo, začali sme sa predháňat v pozornostiach. Že či si s nami vypije a tak. A veru si vypila. Ľudia, tá vám vedela piť! Poldecáky rumu hádzala do seba tak rýchlo, že v jednej chvíli sa mi zdalo, že nimi žongluje.
Medzi poldecákmi sa spýtala, aké sú u nás ubytovacie možnosti, pokazilo sa jej pred dedinou auto a do rána si potrebuje oddýchnuť. My reku žiadne. Pri stole som bol slobodný jedine ja, tak som jej navrhol, že môže prespať u mňa, však chalupu mám priestrannú.
Keď sme odchádzali, chlapi pískali a mali hlúpe reči, a ja som sa cítil ako Bouček, keď si viedol k oltáru Ďurianovú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bola to nádherná noc s nádhernou babou, normálne som sa zamiloval. Aj som jej to povedal. A ona, že sa jej tiež páčim a vedela by si predstaviť, že by sme sa dali dokopy.
Pri raňajkách sa ma spýtala, či jej nemôžem do zajtra požičať 20 000 na opravu auta. Na poctivých ľudí ja mám nos, tak som jej tie peniaze dal. Od šťastia sa rozplakala, dala mi pusu a ešte dlho, dlho mi mávala, až kým sa mi nestratila z očí.

Prešiel už týždeň, Olinka sa ešte neozvala, dúfam, že sa jej niečo nestalo, viem, ako jazdia ženy.
Keď som o svojom šťastí povedal Ondrovi, vzal moju hlavu do svojich obrovských láb a dlho sa na mňa zadíval. Kýval hlavou a slzy ako hrachy mu tiekli dolu tvárou.

Takto prežíval moje šťastie, taký je Ondro kamarát.

Ivan Rias

Ivan Rias

Bloger 
  • Počet článkov:  263
  •  | 
  • Páči sa:  66x

Spýtajte sa Ondra... Zoznam autorových rubrík:  AforizmyKultúraZábavaMôj názorEpigramyPoéziaPrózaLiterárne maličkostiPolitikárčenieOdpozorovanéOndroSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu