reklama

Fámami opradené Collegium Musicum vyráža na dlhoočakávané turné!

Áno, najúspešnejšia slovenská artrocková kapela všetkých čias založená v raných 70-tych rokoch je opäť na scéne! Posledný comeback pred 12 rokmi zožal obrovský úspech a to isté očakávame i na pripravovanom turné. Toto virtuózne inštrumentálne kvarteto sa predstaví takmer v originálnej zostave, avšak s maličkou výnimkou. Dušana Hájeka, pôvodného bubeníka, ktorý sa už hudbe nevenuje dlhší čas ani rekreačne, nahradí elitná bicistická špička, Martin Valihora. Magické gitarové umenie nám predvedie jeden z najlepších slovenských gitaristov, skvostný František Griglák. Basgitary sa chopí všestranný majiteľ štvorstrunovej gitary s bohatými skúsenosťami, Fedor Frešo. A ako krotiteľ organu s jedinečným prístupom k Hammondu sa predstaví náš národný umelec, ikona éry 70-tych rokov s bujarým imidžom, majster inakosti, Marián Varga.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Obrázok blogu

Koncertná šnúra nezabudnuteľného Collegia je nepochybne vzácna udalosť. Tvorba Mariána Vargu, to je adaptácia klasickej vážnej hudby, inštrumentálnych kompozícií spojených s fúziami zložitého rocku.
Táto skupina má na konte veľký počet úspešných platní, spomedzi nich spomeniem napríklad Konvergencie, Continuo, On a ona či Divergencie. Títo páni v pokročilom veku sú naozaj neodmysliteľnou súčasťou slovenskej a československej hudobnej produkcie a okrem Collegia pôsobili v mnohých ďalších významných projektoch. Jednoducho, zlatá éra slovenského bigbítu je na nezaplatenie.

Nezmazateľné a fenomenálne Collegium Musicum je spojením symbolu voľnosti, neohraničených myšlienok a veľkej charizmy sálajúcej z každej ich melódie. Bez rozdielu - je momentálne nepodstatné, či sa hrá ,,Concerto in D“ od Josepha Haydna alebo ,,If you want to fall“ s (ne)výrazným spevom Fedora Freša. Zo všetkého, čo Collegium hrá, je cítiť niečo, čo iná kapela alebo interpreti nemajú, a to vzrušujúcu slobodu... Určenú pre všetky generácie, samozrejme.

Nekomplikovaný, no zato výstižný názov. ,,Collegium Musicum“ je prebraté z latinčiny a znamená ,,hudobná skupina“. U nás v Prievidzi vystúpenie bohužiaľ neodohrajú. Preto ak ste milovníkom náročnej a kvalitnej muziky, nepremárnite šancu a vycestujte za touto štvoricou. Čaká vás večný hudobný zážitok z vysoko umeleckého prostredia...



Plán turné:

30.3. Košice, Dom Umenia

1.4. Prešov, PKO Čierny Orol

2.4. Banská Bystrica, Dom kultúry

15.4. Žilina Dom umenia Fatra

16.4. Bratislava, PKO

19.4. - Nitra, Divadlo Andreja Bagara

Roberta Dolinská

Roberta Dolinská

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som študentka amerických štúdií a žijem v Anglicku. V Londýne mám kapelu,zaujímam sa o bicie, hudbu, módu, fotografiu, film a históriu. Zoznam autorových rubrík:  Recenzie na albumyReportáže z podujatíHudobné osobnostiFilmyHudobné zaujímavostiFestival PohodaHudobné úletyJa a USASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu