Ochutnaj tento kozí syr... kozí!

Tequila, vínne listy, čaj zo samovaru, kokosový koláč, Bordeaux, kozí syr, škoricový odvar, couscous, plzenské... stačí jedno gastronomické mecheche študentov cezpoľných a cezoceánskych, aby sa oči so žalúdkom mohli ísť pásť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Z baru univerzitného kultúrneho klubu zmizla väčšina stolov a všetky stoličky, len pár ich lemovalo steny miestnosti, na ktorých viseli vlajky krajín rozprestierajúcich sa od Pacifiku po Pacifik.

Obrázok blogu

Medzi stolmi sa premieľala takmer stovka mládežníkov. Podaktorí zvierali v rukách papierové tácky so všakovakými kúskami jedla, iní si zas odpíjavali z pohárikov či fliaš miestneho pivovaru. V pozadí hrala hudba, nemala však šancu prehlušiť všeobecnú vravu. Nemčina sa tu striedala s francúzštinou prekladaná španielčinou, vietnamčinou, turečtinou, čínštinou či bulharčinou. Každý sa bavil s každým a nikto s nikým.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Z chladného zimného večera som vošiel do vyhriatej miestnosti a odložil bundu na veľkú hromadu pri vchode. Bolo mi jasné, že sa tu dnes večer bude papkať, preto som si fotoaparát zavesil na krk a ponoril sa do davu. Trochu som ľutoval, že som sa predtým doma navečeral, no vlastne mlsať by človek na lačný žalúdok aj tak nemal.

Obrázok blogu

Spoluorganizujúci študenti pochádzajúci z rôznych kútov sveta mali za úlohu pripraviť jedlá a nápoje, ktorými sú ich regióny známe. Pre zjednodušenie sa zgrupovali pod jednotlivé krajiny a tak vedľa červeno-bielej tureckej vlajky visela červeno-biela indonézska a medzi francúzskou a mexickou trikolórou sa usmievalo argentínske slniečko.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Hoci som si to najskôr chcel všetko v kľude a triezvosti obzrieť, už pri prvom stole som mimovoľne prešiel na bodový systém. Najskôr som zbodol nejaký lineckoidný koláčik z juhu amerického kontinentu a zapil ho pohárikom červeného. „Miro, ochutnaj tento kozí syr!“, oslovila ma kamarátka s francúzskou trikolórou na líci. S plnou pusou som sa jej opýtal, že ako sa volá. Ona sa mi síce trochu prekvapene opäť predstavila, no po tom, ako som dôrazne ukázal na syr, tak stále tvrdila: „No veď kozí!“. Napokon niekde vyhrabala obal a fakt, bol to neznačkový kozí syr francúzskej výroby.

Obrázok blogu

Tri vysmiate dievčiny z juhovýchodnej Ázie mali na plechu už len pár kúskov nejakých mľaskoidne pôsobiacich koláčikov. Fotku som v tej tlačenici zvládol až na tretí pokus. Nevyšla síce veľmi dobre, no okoloidúci mi už začali rozoberať posledné kúsky, tak som sa vykašľal na fotenie, ochutnal koláčik a zapil ho tentokrát škoricovo-klinčekovo-neviemakým odvarom. Koláčiky vraj robili z nejakého kokosového cesta a múky, ktorú si museli objednávať cez internet. Viem, že v bežných supermarketoch všetko nedostať, no v meste je plno takzvaných asia shopov, kde predávajú práve takéto pre stredoeurópana nezvyčajné ingrediencie. Pred troma rokmi som si v jednom takom kúpil csípős chilli omáčku a ešte z nej tuším mám v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Prechádzal som krížom krážom od stola k stolu, obdivoval, ochutnával, pýtal sa a chválil. Študenti, ktorí pred pár mesiacmi prišli poprvýkrát do Európy, mi veľmi ochotne lámanou nemčinou vysvetľovali receptúry a podaktorým dokonca trochu žiarili očká, keď videli, ako úprimne mi chutí.

Obrázok blogu

Dorazil som k bulharskému stánku. Na jedenie tu toho síce nebolo veľa, no vedúci práve z variča rozlieval niečo dymiace sa a rozvoniavajúce. Rakia. Spýtal som sa do pléna voľačo po slovensky a už aj som dostal do ruky plný štamprlík: „Na zdraviééé!“ Keď mi chceli doliať, musel som sa brániť: „Chlapi, neblbnite, ja som tu električkou, nemôžem toľko piť!“

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na mexickom stole ležali veľké namazané žemle a fľaša Tequily. Tu som však už len stlačil spúšť a odišiel s myšlienkou, že ak Philleas Fogg cestoval okolo sveta takmer osemdesiat dní, tak ja ten svet za hodinku obísť už nezvládam.

Čo by ste na takéto pestré študentské mecheche pripravili Vy?

Miroslav Šedivý

Miroslav Šedivý

Bloger 
  • Počet článkov:  404
  •  | 
  • Páči sa:  7x

...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík:  Haló, tu KarlsruheTúlavý bicykelS batohom cez horyS batohom po EurópeZačiatky bývajú ťažkéVeršotepcove návodyKoľko rečí viešThink globallyHrnček varSlovensko.comMalý princŠaškové počmáraníVšetko dobré

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu