Prečo je Roquefort plesnivý?

Dáme si niečo smradľavé? Tak to máme v slovníku pod H... Hóóó, dáme si Roquefort! Ovčí syr z južného Francúzska, tak krásne prerastený zeleno-modrou plesňou. Ako sa tam tá potvora dostala?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Roquefort-sur-Soulzon je malá dedinka kdesi v južnom Francúzsku nachádzajúca sa neďaleko najvyššieho mosta na svete. Ísť tam, to ako keby ste sa vybrali na koniec sveta.

Akonáhle z okresnej cesty číslo D999 odbočíte na kľukatú úzku cestu, tak nadobudnete dojem, že tu sa už ani autobus neotočí.

Obrázok blogu

Nielenže neotočí, ono ten autobus tadiaľto ani neprejde. Z jednej strany otvorená dodávka, z druhej blbo zaparkované osobné auto a vzadu trúbi ďalší autobus.

Obrázok blogu

Ešte niekoľko minút trvalo, kým sa z trafiky rozvážnym tempom vytmorlikal starý pán, opatrne obišiel svoje auto, našiel kľúče, naštartoval, namiešal tam spiatočku a uvoľnil cestu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A predsa je tu autobusov, ako keby tu mali hniezdo. Nečudo, nespočet billboardov v širokom okolí pozýva na prehliadku jaskýň v jednej z najznámejších syrových dedín na svete.

Obrázok blogu

Už ste niekedy jedli Roquefort? Ono je to niečo ako Niva či Gorgonzola. Akurát skutočný Roquefort je len odtiaľto. A nie je to žiadne nariadenie z Bruselu, keďže už Karol šiesty začiatkom pätnásteho storočia rozhodol, že sa tento syr smie vyrábať len v tejto dedine.

Obrázok blogu

Ono táto dedina je totiž niečim zvláštna. Nachádza sa priamo na úpätí skaly prešpikovanej množstvom úzkych jaskýň, ktorými počas celého roka prúdi vzduch a tým udržiava v podzemí určitú teplotu a vlhkosť vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu

Roquefort sa vyrába výlučne z ovčieho mlieka. Keďže ovečky sú väčšinou zdravé a teda nie plesnivé, musí sa pleseň do syra dostať odinakadiaľ. Nie, syr sa nenechá len tak splesnivieť.

Stará povesť hovorí, že raz sa jeden miestny vybral hľadať zatúlanú ovcu. Svoj obed, chlieb s ovčím syrom, zabudol odložený v jednej diere v zemi. Keď ho po viacerých týždňoch objavil, bol už riadne plesnivý. Keďže však bol vtedy veľmi hladný, skúsil ho zjesť a... dokonca mu to zachutilo.

Obrázok blogu

Áno, chlieb je pri výrobe Roquefortu veľmi dôležitý. Do chlebového cesta sa tu pridá pleseň Penicillium roqueforti, chlieb sa upečie a ešte čerstvý a horúci sa odloží do vlhkej a chladnej jaskyne. Po šiestich týždňoch sa z tak zplesniveného chleba stiahne pleseň a pridá do mladého syru.

SkryťVypnúť reklamu

Ono tej plesne netreba veľa. Jeden gram vystačí na dvetisíc litrov mlieka, z ktorého sa vyrobí vyše stošesťdesiat bochníkov Roquefortu.

Obrázok blogu

Touto mašinkou sa bochník prešpikuje, aby pleseň mohla dýchať ...

Obrázok blogu

... a pekne v chlade a vlhku a s vápencovou arómou ...

Obrázok blogu

... si tu syr niekoľko mesiacov hovie, ...

Obrázok blogu

... kým ho všetok neochutnáme.

Obrázok blogu

Nebojte sa, pošleme niečo aj vám! Dáte si?

Miroslav Šedivý

Miroslav Šedivý

Bloger 
  • Počet článkov:  404
  •  | 
  • Páči sa:  7x

...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík:  Haló, tu KarlsruheTúlavý bicykelS batohom cez horyS batohom po EurópeZačiatky bývajú ťažkéVeršotepcove návodyKoľko rečí viešThink globallyHrnček varSlovensko.comMalý princŠaškové počmáraníVšetko dobré

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu