reklama

Toto je pre mňa španielska dedina

... si poviete, ak niečomu nerozumiete, pretože ste pravdepodobne nikdy ani žiadnu takú dedinu v Španielsku nenavštívili. Aspoň ja teda zatiaľ nie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

No mal som zopár spolužiakov a kamarátov, ktorí práve z takých dedín pochádzajú. Pre nich je ich aldea española ich rodiskom, miestom najmilším a najdôvernejšie známym. Pred nimi som si dal na podobné výrazy pozor.

Napokon, rozprávali sme sa vždy po francúzsky a neznáme pojmy a dojmy sme označovali výrazom village chinois, alebo čínska dedina. Naši čínski spolužiaci boli na tom s francúzštinou trochu biednejšie, takže hoci sme na nich nehovorili spôsobom "Moi Tarzan, toi Jane", akýmkoľvek idiomom sme sa radšej vyhýbali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemecky a poľsky hovoriaci spolužiaci si však na nás, čechoslovákoch, zgustli. Nemecký výraz Böhmisches Dorf, čiže česká dedina a poľský výraz czeski film dokonale vystihujú dej filmovej klasiky "Vesničko má středisková".

Mimochodom, pozreli sme si tento film v originálnom znení s anglickými titulkami práve s jedným poľským kamarátom a jeho čínskou priateľkou a ich pocity bol jednoznačné: "Senzační film, trochu cestopisný a trochu erotický."

Každý máme teda nejakú tú svoju obľúbenú tajomnú dedinku či film, ktorú spomenieme, ak niečomu nerozumieme. Len v západnom Turecku spomínajú na tancujúceho cigáňa a Kurda, ktorý mu do toho spieva.

Miroslav Šedivý

Miroslav Šedivý

Bloger 
  • Počet článkov:  404
  •  | 
  • Páči sa:  2x

...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík:  Haló, tu KarlsruheTúlavý bicykelS batohom cez horyS batohom po EurópeZačiatky bývajú ťažkéVeršotepcove návodyKoľko rečí viešThink globallyHrnček varSlovensko.comMalý princŠaškové počmáraníVšetko dobré

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu