reklama

Vážite veľa? Zaplaťte si vyššie vstupné!

Pred vchodom do múzea postáva hlúčik turistov. Na informačnej tabuli čítajú informáciu: "vstupné 2 centy za kilogram živej váhy. Inak vstupné 2 eurá." Podaktorí korpulentnejší chlapi smutným pohľadom na svoj spodný horizont vyťahujú rovno dvojeurovku, niektoré ženy sa okúňajú a radšej ostávajú vonku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Obrázok blogu

Nachádzame sa v dedinke Kleinsassen na úpätí hory Milseburg kdesi v pohorí Rhön neďaleko mesta Fulda. Je sobota počas veľkonočných sviatkov, vonku plno snehu a my sa ideme pozrieť na jedinečnú výstavu váh a mier.

Obrázok blogu

Päťtisíc rokov kultúrnej histórie, ako ľudia voľakedy merali a vážili v (takmer) všetkých povolaniach a (takmer) všetkých kútoch Zeme, od starých Sumerov, Babylončanov, Egypťanov, Rimanov a Vikingov až podnes, v siedmich miestnostiach na troch podlažiach.

Obrázok blogu

Keďže sa niektorým nechcelo postaviť na váhu, zľavu na vstupnom sme samozrejme nemohli chcieť zadarmo. Nejako sme sa natlačili do malej miestnosti preplnenej váhami a započúvali sa do výkladu Reinharda Kremera, vášnivého zberateľa, ktorý tu pred siedmimi rokmi na dvestopäťdesiatich štvorcových metroch (ktoré mimochodom predstavujú 3125 starofuldských štvorcových stôp) zhromaždil naozaj úžasné množstvo všeličoho užitočného.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tak napríklad také pouličné osobné váhy, tak veľmi populárne začiatkom minulého storočia. Ja sa do tejto tabuľky nezmestím ani výškou, ani hmotnosťou. Ako ste na tom Vy? Ozaj, platili by ste radšej plné vstupné?

Obrázok blogu

Po krátkom výklade sme sa pustili do obkukovania vitrín. Hmm, kebyže sme nejako prišli o zemskú príťažlivosť, tak toto všetko by bola úplne zbytočná hromada šrotu. Navyše by nám poletovala voľne okolo hlavy.

Obrázok blogu

A vo všetkých týchto starých knihách o vážení by boli len bludy.

Obrázok blogu

A všetka táto nádhera by nám mohla slúžiť akurát tak ako ťažidlo na papiere. Ehm, ťažítko???

Obrázok blogu

No našťastie fyzika funguje a tak sa môžeme vážiť, aby sme vedeli, koľko ešte môžeme jesť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

... alebo koľko vôbec môžeme piť.

Obrázok blogu

A ako sa píše na tejto didaktickej pomôcke k hodnoteniu športových výkonov pochádzajúcej z Nemeckej demokratickej republiky, "Pripravený k práci a obrane vlasti", pričom to vpravo hore nie je rúčka od kosáku.

Obrázok blogu

Niekedy sa z toho až oči mľankali, koľko tam toho bolo. A to by si človek povedal, že kilogram ako kilogram, meter ako meter, stopa ako stopa, siaha ako siaha...

Obrázok blogu

A ani to nie je pravda. Toto je len veľmi ľahký výber zo všetkých možných "siah", čiže dĺžok od ohnutého lakťa po napriamený prostredník. Každá oblasť v Európe mala svoju siahu.

No veď napokon máme každý tú svoju siahu, akurát nie každý si ju môže presadiť ako oficiálnu mieru. Napríklad taký panovník z Karlsruhe spred dvesto rokov, Karl Friedrich, za dve hodiny prechádzky prešiel 8888 metrov. A dnes sa v Karlsruhe každoročne behá táto vzdialenosť označená ako "Bádenská míľa".

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Toto sú rímske šutre, s takou približnou hmotnosťou ohlodanou zubom času.

Obrázok blogu

A tieto "matriošky" sú celkom presné. Každá nasledujúca váži presne dvojnásobok predchádzajúcej.

Obrázok blogu

No a keďže sa nedá stále len prizerať, pustili sme sa do váženia aj my. Na jednu misku váh sme nahádzali, čo kto našiel po vreckách, ...

Obrázok blogu

... zatiaľčo na tú druhú sme postupne pridávali závažia, až sa jazýček váh ustálil presne na nule. Juchúúú!

Obrázok blogu

Pamätáte si na tieto váhy? Ako malé dieťa som fascinovane sledovalo tetušku v zelovoci, ako sa v tom mori číslic dokázala vyznať a po pár sekundách oznámiť cenu za vrecko čerešní.

Tých syrčokov som sa nedotkol, akurát som si pričuchol. Nič. No akosi som pocítil mrvenie sa v batohu - ten môj syrčok zakvačený v žemli od rána sa už pýta von.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tak ho pôjdem strestať. Ale až na ulici. Čo ak sa kontroluje hmotnosť aj pri odchode?

Miroslav Šedivý

Miroslav Šedivý

Bloger 
  • Počet článkov:  404
  •  | 
  • Páči sa:  2x

...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík:  Haló, tu KarlsruheTúlavý bicykelS batohom cez horyS batohom po EurópeZačiatky bývajú ťažkéVeršotepcove návodyKoľko rečí viešThink globallyHrnček varSlovensko.comMalý princŠaškové počmáraníVšetko dobré

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu