reklama

Bratislavská nostalgia: Večerník

Prešporské noviny informovali obyvateľov mesta o tom, čo nové v meste i mimo neho. Predávali ich kameloti, chodilo sa po ne denne do novinového stánku. Čítavali sa v kaviarňach či doma pri šálke kávy. Dnes si stačí zapnúť počítač či zbehnúť do schránky, kde vás čakajú bezplatné týždenníky. Časy bratislavského Večerníka, kedysi naobľúbenejších novín nás - Bratislavčanov, sú už dávno preč.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)
Obrázok blogu

Večerník začal vychádzať v roku 1956 a postupne sa stal súčasťou života Bratislavčanov viacerých generácií. Spomínam si, že som sa nevedela dočkať, kedy budem môcť poň do stánku chodiť ja - do toho nášho ho vozili okolo tretej popoludní.

Najpopulárnejší bol piatkový Večerník, v čase, keď som začala po Večerník chodievať ja, stál 1,- Kčs oproti všedným dňom, kedy stál 50 halierov. Piatkový večerník bol akýmsi klebetníkom mesta, nechýbali príbehy Hildy Gábrišovej, v rubrike "Slovo majú Bratislavčania" sa obyvatelia mesta mohli posťažovať na čokoľvek. Vo výtlačku z porevolučného 15. decembra 1989 sa v predslove rubriky písalo:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Milí čitatelia, aj táto strana, ktorej tvorcami ste vlastne vy, začala dýchať voľnejšie. Dostávajú sa na ňu príspevky s témami, aké by sme si pred pár týždňami netrúfli publikovať..."

No v záhlaví nad nadpisom sa ešte vždy skvelo heslo, ktoré nechýbalo snáď na žiadnych novinách:

"Proletári všetkých krajín, spojte sa!", ktoré sa neskôr zmenilo na nadtitul "Noviny všetkých Bratislavčanov".

Obrázok blogu


V piatkovom Večerníku bol program divadiel, kín a televízie na víkend, kalendár športových podujatí a výstav, samostatne bol uvádzaný program Domu ČSSP (Československosovietskeho priateľstva), kde hrali sovietske filmy a divadelné predstavenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stredajší Večerník bol známy Prípadom na stredu - kriminálnym príbehom nielen zo života mesta, kupoval sa i kvôli televíznemu programu na najbližší týždeň. Zalistovala som si v novinách z konca novembra 1989 a zistila som, že v diskusnej relácii v stredu 29. novembra sa diskutovalo o naliehavých problémoch nášho zdravotníctva... Ťažiskom televízneho programu boli sovietske filmy a seriály (Michail Lomonosov - siedmy diel seriálu, Lúčenie - sovietska dráma), ale i populárny Ein Kessel buntes.

Večerník hľadal spolu s Verejnou bezpečnosťou svedkov dopravných nehôd, prinášal informácie o kultúrnych podujatiach v meste, nechýbala športová strana. Na jeho stranách sa diskutovalo, zabávalo, každý deň sme sa dočítali o tom, aký je stav hladiny Dunaja nielen v Bratislave ale i v Medveďove či Štúrove.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V deväťdesiatych rokoch, keď som aj ja častejšie zašla do mesta, Večerník v uliciach mesta predávali kolportéri. Poslednýkrát som si Večerník kúpila v roku 2006, myslím, že to bol rok jeho zániku.

Foto: JS

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu