reklama

Moja mama

Každé ráno ma do školy prichádza budiť moja mama. Je to človek, ktorého poznám najlepšie zo všetkých. Moja mama je veselej povahy, často sa smeje a rada spieva. Má rada poriadok a dokážem ju rýchlo nahnevať, keď si po sebe neupracem, alebo nesplním svoje povinnosti. Hnev ju však nedrží veľmi dlho, dokáže rýchlo odpustiť. Mama je nenáročná, skromná žena. Je veľmi pracovitá, či už doma, alebo v zamestnaní. Okrem toho sa rada stará o záhradu. V práci je veľmi poctivá, snaží sa vykonávať prácu čo najlepšie a najrýchlejšie. Veľmi rada cestuje po zahraničí, ale aj doma. Záľuba cestovať vyplýva z jej zamestnania. K jej záľubám patria: hudba, prechádzky po prírode, rada zbiera hríby, ale zo všetkého najradšej má čítanie. V spoločnosti pôsobí ako veľmi múdry a inteligentný človek. Okrem počítačov a športu vie takmer o všetkom. Z cudzích jazykov ovláda nemčinu a francúzštinu. Neprestajne je v pohybe, chôdzu ma rýchlu a neustále sa niekam ponáhľa. Medzi ľuďmi je obľúbená, pretože je veľmi spoločenská. Mám ju veľmi rád, ale jedna vec mi na nej vadí, a to, že fajčí. (18.1.1995, siedma trieda ZŠ)

Písmo: A- | A+

Moja mama zostarla. Zoslabla. Najčastejšie spí. Spí veľa, akoby nespala roky. Dosť sa v živote nadrela, zaslúži si odpočinok. Už ma nebudí do školy, tie časy dávno pominuli. Poriadok ma stále rada, ale jeho realizácia ju fyzicky vyčerpáva. No i napriek tomu sa i naďalej vyznačuje svojou pracovitosťou. Vždy ostala nenáročná a skromná. Rozdelila by sa i o posledný kúsok chleba, a to ma na nej niekedy riadne štve. Dobrosrdečnejšieho človeka nenájdete široko-ďaleko. Často na svoju dobrosrdečnosť v živote doplatila. Dokáže však rýchlo odpúšťať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moja mama sa už nestará o záhradu. I prechádzok je pomenej. Jej chôdza sa spomalila, pohyb jej pomaly začína robiť problémy. Cestuje iba keď musí. Záľubu v čítaní však nezanedbáva. Často nad knihou zaspí, vtedy je neskutočne zlatá.

Zdravie začína moju mamu neposlúchať. Vysoký tlak, srdce, kolená, cukrovka, kríže... I napriek všetkým zdravotným nepríjemnostiam nebola dodnes schopná prestať fajčiť. Často sa vytráca z bytu len aby si zapálila. Na chodbe... Pod bránou... Na balkóne... Asi sa už so svojim neduhom vyrovnala a rozdelí ju od neho iba jedno. Nepomôže prosiť, nadávať, dohovárať...

Nie vždy sme najlepšie deti. Viem, že ani ja som nebol. Neraz so mnou bolo lopoty až až. Ostré výmeny názorov, hádky, slzy... Nuž ale ktorá rodina je normálna, ktoré deti poslušné. Nestojí za nič taký život, v ktorom neprekonávame prekážky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Strach. Bojíme sa smrti. Najviac sa bojíme o svojich blízkych. Pomyslenie, že tu raz nebudú a ostane po nich len nenahraditeľné miesto navodzuje pocit prázdnoty. Nebojme sa preto povedať im, ako ich máme radi, ako im za všetko ďakujeme. Spravme to, kým je ešte čas. Určite ich tým potešíme.

Maroš, je mi to ľúto... :´(

PS: ospravedlňujem sa za zakázanú diskusiu, no nie som pripravený čeliť zlovestným premúdrelým komentárom. Nie tento krát...

Matej Šemšej

Matej Šemšej

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  1x

You don't have to be dying to start living (Zach Sobiech) Zoznam autorových rubrík:  Cestujem, bicyklujem....Môj život mojimi očamiSvoju rodinu si chráňBratislava naša krásnaTýkajúce sa histórieS polytyki...VšeličoChvíľka poézie

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu