reklama

Existuje objektivita v historickom bádaní?

Na otázku, aký má byť historik, vám každý jedinec cítiaci sa príslušným k tomuto „stavu“ odpovie jednoznačne: no predsa v prvom rade objektívny! Čím viac sa však cítim príslušníkom tejto pre spoločnosť tak významnej skupiny, tým viac zisťujem: OBJEKTIVITY NIET!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Už len keď si trochu „zaracionalizujeme“ zisťujeme, že človek ako tvor každodenný je tvoromsubjektívnym. Jeho konanie vychádza z osobných pohnútok, potrieb, prejavovsprávania. Zjednodušene povedané, čo sa mu páči, to má rád, o tom rozprávalen v dobrom, naopak, čo sa mu čo i len trochu nepozdáva, to peknýmslovkom nepočastuje. Áno, tu si povieme, že práve historik by mal byťodborníkom, ktorý sa v prvom rade dokáže preniesť cez akúkoľveksubjektivitu, resp. jeho dielo má obsahovať pomerne veľkú dávku objektivitya ak subjektívne, tak len v rámci normy. Opak je však pravdou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nechcem tu vyvracať dávno zaužívané, veď každá múdra kniha približujúca všetkoto základné teoretické o historickom bádaní nám hovorí, že historik by malbyť predovšetkým objektívny. Čím viac však chce byť historik objektívnym, týmviac upadá do priepasti vlastnej subjektivity. Nemôžeme mu to však zazlievať. I historikje tvor ľudský, tvor priemerný. Pri klasifikácii každého problému, nech sa budesnažiť byť akokoľvek objektívny, bude zohrávať obrovskú rolu aj to, ako osobnek danej problematike pristupuje, aké sú jeho pocity, názory.

Ak chcemehore uvedené transformovať na konkrétny príklad, veľmi dobre nám poslúživojnový slovenský štát. Pri jeho klasifikácii sa stretávame s dvomaskupinami historikov. Tá prvá zaujíma jednoznačne odmietavé stanovisko,k čomukoľvek, čo sa danej problematiky týka. Pritom sa snaží obchádzaťskutočnosť, že v čase tohto tzv. ľudáckeho režimu sa vykonalo aj zopárpozoruhodných pozitívnych zmien. Skupina druhá, reprezentovaná najmä poslednýmižijúcimi tzv. exilovými historikmi si slovenský štát nevie vynachváliť,bagatelizuje a obchádza prečiny a hriechy, ktoré prvá skupina jednoznačne(tu sa patrí povedať že právom) odsudzuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri názorovejklasifikácii akejkoľvek historickej problematiky sa nestretneme s názormia poznatkami, ktoré by stopercentne odrážali realitu. Iba málo historikom sanaozaj podarilo preskúmať konkrétny historický jav so zachovaním takmer dokonalejhranice objektivity. Prečo? Pretože to jednoducho nie je možné. Akokoľvek sahistorik bude snažiť pri svojom výskume pridŕžať faktov, vždy do nich vnesieniečo svoje, niečo, čo jeho pokusu o úplnú objektivitu pridá predsa len štipkusubjektívneho názoru. V neposlednom rade, nech sa mu podarí byť akokoľvekobjektívnym, kto je oprávnený súdiť, či sa mu to naozaj podarilo? Iba históriasama. Tá sa však vrátiť nedá, časová priamka plynie. A pri diele nášhohistorika sa vždy nájde niekto, kto ho podrobí kritike, kto ho budeklasifikovať ako „neobjektívne“...

Matej Šemšej

Matej Šemšej

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  1x

You don't have to be dying to start living (Zach Sobiech) Zoznam autorových rubrík:  Cestujem, bicyklujem....Môj život mojimi očamiSvoju rodinu si chráňBratislava naša krásnaTýkajúce sa histórieS polytyki...VšeličoChvíľka poézie

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu