reklama

Vyzeraj draho

„Priveľmi som krásna na to, aby som pracovala. Ďakujem Vám, doktor Enčev!" Plagáty ponúkajúce služby plastického chirurga Enčeva nie tak dávno okrášľovali reklamné plochy v uliciach veľkých bulharských miest. Na slogany doktora Enčeva som si spomenula sediac v MHD Sofia pod reklamou na jedno z miestnych nákupných centier: „Vyzeraj draho!" lákal ma lesklý papier na sezónne výpredaje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)
Obrázok blogu

Z lákavého sveta výpredajov vytriezvem do každodennej bulharskej reality. Mláčky na každej druhej sedačke aj sneženie do autobusu počas zimy sa stali kulisou, nad ktorou sa tu sotva niekto pozastaví. Spolucestujúca si číta článok o miestnej popfolkovej hviezde Preslave. „Preslavine prsia rastú ako huby po daždi!" hlása titulka časopisu a ja si ešte pri vystupovaní stihnem prečítať, že Preslava už nevie, kam s neustále sa zväčšujúcim poprsím. Asi klientka doktora Enčeva.

Preslava, Andrea, Galena, či nejaká druhá zo širokej palety popfolk speváčok sú jednou z definícií dnešného Bulharska. Večná téma čalgy, ktorá rozdeľuje bulharskú spoločnosť už dve desaťročia. Čalga je hudba s orientálnymi a ľudovými prvkami sprevádzaná jednoduchým až vulgárnym textom. Speváčky majú prvoplánovú lacnú víziu a hudbu propagujú na jednom z tématických kanálov a čalga diskotékach, ktoré sú preslávené nejedným škandálom a vyhadzovaním papierových servítok do vzduchu. Čašníčky sa tam premávajú v čipkovaných korzetoch a sukničkách, ktoré končia tesne nad zadkom obopnutým v tesných čiernych nohavičkách a tmavých pančuchách. Konkurujú im návštevníčky klubu žijúce v tejto popfolkovej bubline, ktoré majú šaty podobných dĺžok, našpúlené pery a okrem toho aj nádej, že dnes neprišli nadarmo. Éterom znie Preslavina pieseň „Ako ti stojí" a vzduchom lietajú papierové servítky, ktoré si môžete zakúpiť pri bare a v prípade, že by vám nestačili, je pripravených v sklade niekoľko vriec plných papiera na rozhadzovanie. Rituál, ktorý podľa Krasimíri neznamená nič iné, ako skvelú pohodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čalga udáva tón aj vo vnímaní ženskej krásy. U mnohých dievčat a žien bádať túžbu podobať sa na hviezdy z televízneho kanálu Planéta. Vzhľadom, oblečením, štýlom života... Možnosť zväčšenia pier ponúka už pomaly každý druhý salón, zľavové portály zas ponúkajú zľavy na operáciu poprsia, propaguje sa nezdravo opálené telo. Už to nie je len o hudbe a vulgárnych textoch, čalga sa stáva spôsobom života. V Sofii sa sústredí v študenstkom meste, ktoré sa začína podobať na smetisko a hovorí sa o ňom ako o jednom veľkom verejnom dome.

24. máj je dňom bulharskej kultúry, jazyka a osvety. Oslavy a sviatočne vyobliekaní Bulhari sú v ostrom kontraste s práve prebiehajúcimi abiturientskými bálmi, obdobou naších stužkových slávností. V Bulharsku sa ale stužkovej venuje omnoho väčšia pozornosť ako u nás. Rodičia sa musia plesknúť po vrecku nielen kvôli šatám, ale aj autám, čí prenajatým limuzínam, v ktorých sa školáci rozvážajú mestom. „Správajú sa, ako keby im po skončení školy každému išli pripísať na účet milión korún." hovorí známy. Aj moja učiteľka ruštiny má hlavu v smútku: „Dnes chcú všetky dievčatá byť ako čalga speváčky a mať za frajerov futbalistov, alebo mafiánov. Povrchný život v túžbe po oblečení a silikónoch."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bulharské čalga maturantky tu.

Fotka v článku je zo stránky http://hotnews.bg/n/Kuponi-v-tsyala-Sofiya-za-rozhdeniya-den-na-Fen-TV.16306.html

Jana Šikulová

Jana Šikulová

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Hlavne o Bulharsku, o živote v Sofii a cestovaní po bulharských mestách a ošarpaných dedinkách. Aj o Turecku, Istanbule a Malatyi. Najradšej však o najkrajšej horehronskej dedine, jej kroji, pesničkách a makovníkoch - jednoducho o Šumiaci.Janka Šikulová Zoznam autorových rubrík:  Moje BulharskoDomaNiekde inde na BalkáneMoje TureckoKaždodennosť bulharská

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu