Doplnené 3.9.2014
ja jednej zo spomínaných krčiem už visí iná značka piva. Bude to asi tak lepšie.
Pôvodný článok:
Osobne by som chcel veriť tomu, že vo svojom odbore je poctivých výčapníkov a majiteľov krčiem u nás drvivá väčšina a že nepoctivci tvoria len zanedbateľnú menšinu. Potiaľ moja viera.
Moje osobné skúsenosti ale hovoria, že v cca v jednom z desiatich prípadov sa na kvalite piva podvádza. Hlavne na stupňovistosti piva. Ale rozšírené je aj to, že vám načapujú lacnejšiu značku namiesto drahšej. Dotyční výčapníci alebo ich šéfovia si zrejme myslia, že hlavne medzi českými pivami nie je zásadný rozdiel a nenáročný slovenský pivný spotrebiteľ nerozozná ak mu namiesto Plzne načapujú Gambrinus, Kozel, alebo „len" Šariš, ktorý sa horkosťou dosť podobá českým pivám. Zrejme spomínaní podnikatelia žijú v tom, že slovenský pivár je vo všeobecnosti spokojný ak pije hocijaké pivo len nech je české. Inak je zaujímavé, že v Čechách som za tie roky mal iba jeden krát, možno dva krát podozrenie, že sa tam klame na kvalite piva.
Je to pomerne celkom slušný biznis ak lacnú českú desiatku, ktorej hodnota v krčme je okolo 1 eura, niekto predáva ako plzenský Prazdroj, ktorého cena sa v Bratislave pohybuje v klasických krčmách v rozmedzí od 1,5 do 2 eur. Našťastie to s nami slovenskými pivármi, ktorí pivo nepoužívajú len na zapíjanie tvrdého, to asi nie je až tak zlé ako si to niektorí výčapníci alebo majitelia krčiem myslia. Tomu nasvedčuje aj to, že krčmy, kde sa podvádza na kvalite, majú viditeľne menej zákazníkov; keďže klientom ich proklamovaná značka alebo stupňovitosť piva jednoducho nereže. A ani nemôže, lebo v skutočnosti ide o úplne iné pivo, alebo jeho stupňovistosť; alebo "len" o znehodnotené pivo vďaka zanedbanej starostlivosti.
Možno v diskusii prispejete nejakými tipmi na krčmy, kde ste podobne ako ja, nadobudli podozrenie (ja presvedčenie), že sa tam nečapuje to pivo, čo by sa tam podľa reklamného označenia a cenníka aj čapovať malo. Ak sa v prípadnej diskusii budú spomínať niektoré krčmy v negatívnom zmysle opakovane, môže to znamenať výzvu pre dotknutých krčmárov, aby pozvali do svojich krčiem nezúčastnených pivárov - za účelom preukázania, že reči o podvádzaní na kvalite piva sa zakladajú len na subjektívnych a mylných dojmoch pivných amatérov, ktoré majú od reality veľmi ďaleko. A pri tomto posedení by si noví návštevníci krčmy mohli podiskutovať so stálymi zákazníkmi napr. o tom, či daná prípadná kvalita piva je tu kvalitou štandardnou, alebo len prechodnou.
Jeden z konkrétnych prípadov v meste Bratislava:
Nižšie by som chcel uviesť 3 vybrané bratislavské krčmy, kde sa vedľa plzenského Prazdroja čapuje aj nejaké lacnejšie české pivo. Dva z týchto podnikov čapujú Prazdroj v kvalite štandardných pražských krčiem, ak nie vo vyššej, a jedna čapuje v pohároch a v cene plzenského Prazdroja po také pivo, ktoré so sklutočným plzenským pivom nemá nič spoločné: a to ani farbu, ani penu a už vôbec nie chuť.
Úmyselne tu uvádzam viac krčiem, aby dotknutá krčma ma nemohla zažalovať za znevažovanie "dobrého mena" alebo krivého obvinenia, keďže okrem svojho presvedčenia a znalosti ako chutí pravá Plzeň nemám v rukách žiadny rukolapný dôkaz. (Očakávam, že niektorými za to budem označovaný za alibistu - pritom som sa tomu mohol ľahko vyhnúť - stačilo nad problémom zavrieť oči a článok nenapísať. Alebo len kdesi v pivnej diskusii napísať, že v danej krčme mi pivo nechutilo, čo by však malo nulový efekt. Lenže mne nie len že v danej krčme pivo Prazdroj nechutilo ako Prazdroj, ja som presvedčený o tom že sa tam podvádzalo. O to 3 krát po sebe. A v jednom prípade nám obsluha potvrdila, že sa zmýlila, a namiesto Prazdroja sa čapovalo niečo iné. Prosila, aby sme z toho nič nerobili. Sľúbili sme to, ale keď sa to o 2 týždne zopakovalo znovu, nemohol som mlčať).
Mohol som teda článok nenapísať a mlčať o týchto praktikách ale rozhodol som sa inak . No napriek tomu ani pri najlepšej vôli si nemôžem dovoliť platiť súdne trovy a mastnú pokutu za poškodzovanie "dobrého mena", aj keď som presvedčený, že pravda je na mojej strane.
Myslím si, že ak sa skutočne čapuje skutočný plzenský Prazdroj vo všetkých nižšie spomínaných podnikoch, prípadne v žiadnom z nich sa nezanedbáva o neho starostlivosť neakceptovateľným spôsobom, tento článok nemôže nikomu z nich ublížiť, ale skôr prilákať nových zvedavcov - klientov, z ktorých sa môžu prípadne stať stáli zákazníci. Chcel by som zopakovať, že v dvoch z nižšie spomínaných podnikov čapujú Prazdroj v kvalite štandardných pražských krčiem, ak nie vo vyššej, teda tento článok pre poctivých krčmárov môže byť dobrou reklamou. Ľudia nemusia cestovať za kvalitným Prazdrojom až do Prahy. Mohol by som uviesť aj viac poctivých bratislavských krčiem s Plzenským Prazdrojom, ale aby som to zjednodušil prípadnému degustátorovi, ktorý by si vec chcel overiť sám, uvádzam len tri:
U Dobrého pastiera, Židovská 1, (Pod Hradom),
Koktail bar Valúšek, M. Sch. Trnavského 14, (Dúbravka, Pri Dome Kultúry),
Česká pivnica, Radlinského 39, (Pri Račianskom mýte),
Doplnené 25.11.2013: Reakcia osoby, ktorá sa predstavila že je z krčmy U dobrého pastiera:
V poslednom odstavci si sa odvolal na "zneuzivanie dobreho mena" a tak si uviedol 3 konkretne prevadzky..medzi nimi je aj moja...Neviem preco mas dojem,ze aj zla reklama je reklama (asi to vzniklo po 20tich rokoch navstevovania krciem)... Tvoj clanok je pospinenie nielen nasich mien ale aj celeho Plzenskeho PRAZDROJA ... A celkovo kritizuješ podnikatelov a krcmarov - a pritom o tom nic nevies, aj napriek tomu ze si tam poznamenal KONTRAPRODUKTIVITU ktora pochopitelne nastava ked sa nieco taketo deje ... Keby som nacapovala Gambrinus a predala ho ako Plzen by ma moji zakaznici UKAMENOVALI = ale to bude asi tym, ze vedia ako chuti kvalitne pivo...1 rada do buducna,ak sa ti taketo nieco stane - treba to hned namieste riesit s prevadzkarom popripade majitelom,pretoze je celkom mozne ze sa to deje poza jeho chrbat.
Moja reakcia: Neviem prečo má autorka príspevku dojem, že ide o zlú reklamu. To by sa dalo potvrdiť alebo vyvrátiť jedine vyhodnotením spotreby toho piva alebo návštevnosťou v podniku. Čo sa týka údajne zlej reklamy celého Plzenského Prazdroja, tak ja si myslím opak, lebo ak ľudia poznajú čapovaný "Plzenský Prazdroj" len na základe toho, že si len myslia že ho pijú, ale v skutočnosti neraz pijú nejakú lacnú desiatku, tak potom sa ani nečudujem mnohým ktorí tvrdia že pivo Prazdroj nie je ničím výnimočné.
Doplnené 26.11.2013: Reakcia osoby z krčmy, ktorá sa nepredstavila:
"...dostali ste 2 male plzne a potom jeden maly kozel,co bolo uplne ine pivo sam si aj s kamaratom ho chutna,l tak co si tu vymyslas a ine pivo nemame len tie dva druhy myslel som si ze ten tvoj kamarat je blazon,zabavala sa aj ta rodinka co vedla sedela,trepal uplne nezmysly,ale ty sam si ochutnaval obe piva a citil si rozdiel medzi plznou a kozlom,tak preco si vymyslas? A ten prvy pripad nemozem posudit,lebo som tam nebol,mozno sa casnicka pomylila,vazne neviem,volal som vas do skladu sa pozriet ze vazne mame len 2 piva a prvu si dostal super nacapovanu plzen,ten"kamarat potom trepal ze som vam dal nejake tretie pivo,cisty blazon a peniaze som od vas nechcel,lebo som myslel ze ste usli z blazninca,pred vami som capoval to pivo sedeli ste hned oproti....dakujem takym ludom ktori klamu,ze nepili Plzen,ale pritom ju pili krasne nacapovanu ,vychladenu,zlatistu a orosenu,ale ked sa v pive nevyznas,tak kasli nato a nevypisuj blbosti,o ktorich si len ty jediny myslis ze su pravda,este ten pan co bol s manzelkou a synom po vas pokrikoval,ze ta plzen je vyborna.....ale musim uznat,bude z teba dobry novinar,ale akurat do noveho casu,nech ti plzen chuti aj nadalrj,ved si "zaruceny odbornik" zbohom pan "pivar"."
Moja reakcia: Neviem ako sa môže čašník pomýliť tak, že načapuje nejakú desiatku do pohára od Plzne, alebo si nevšimne že Plzeň už došla. Ale pripúšťam a rád by som ale tomu veril, že išlo len o ojedinelý omyl. Dôležité je aby sa také niečo do budúcnosti nestávalo. Je síce pravda že to druhé pivo ktoré nám bolo dané na porovnanie bolo iné, ale zásadný rozdiel medzi nimi nebol. Netvrdím, že to tak niekto robí, ale existuje spôsob ako z dvoch pív vyrobiť tretiu chuť. V každom prípade to prvé pivo Plzeň nebola. Dôkaz na to nemám a ani nemôžem mať. Darmo že Plzeň mohla byť alebo bola na sklade. Ale ak to čo sme do pohára dostali Plzeň náhodou bola, tak niečo sa s ňou stalo, lebo k chuti, k pene aj k farbe Plzne mala ďaleko. Podľa mňa. Najlepšie bude ak aj iní ľudia porovnajú Plzeň u vás aj inde a nech si spravia názor. Bodaj by keď prídu k vám nenatrafili na takú Plzeň ako my 2 krát a bodaj by vždy každému vaša Plzeň chutila a nikto o nej nemal nikdy najmenšie pochybnosti. To bude výhodné pre všetkých. Na pivných recenziách sa o vás bude písať ako o podniku s výborným pivom a tým pádom budete mať aj o dosť viac zákazníkov. Neviem o tom že by sa o vás takto písalo. Mimochodom, kamarát na ženský záchod nechodil. Zo 3 a pol deci piva tam mohol byť maximálne raz, a aj to len preto lebo v mužskom nevedel nájsť v tme svetlo alebo v ňom nesvietilo. Možno nabudúce už bude všetko v poriadku.
Peter Jankovič