reklama

Výsmech Ústave SR par excellence

Ústava SR, čl. 73 ods. 2 hovorí dosť jasne, aby jej rozumeli aj vrcholoví politici, že poslanci, nie že by mali byť, ale že sú zástupcovia občanov. To znamená, že musia nimi byť. Tiež z toho vyplýva, že

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

poslanci nie sú zástupcovia politických strán, ktoré im pomohli do parlamentu, ale výlučne len zástupcovia občanov. Ďalej tento, síce krátky, ale zato zásadný odsek Ústavy hovorí, že poslanci vykonávajú mandát osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Toľko ústava.

Pani premiérka a spol. a pán expremiér a spol., radi by sme sa Vás preto opýtali, či poznáte vyššie rozoberanú časť ústavy. Lebo vyzerá to tak, že buď ju ignorujete, alebo ju nepoznáte. Ak sa náhodou o nej dozvedáte s oneskorením, nevadí, stačí keby ste sa len mohli dodatočne zamyslieť a úprimne odpovedať, či ste minulý týždeň pri hlasovaní o Eurovale umožnili vašim poslancom, teda poslancom z SDKÚ-DS a Smeru, riadiť sa daným ustanovením ústavy bez toho, aby sa títo museli obávať o svoju politickú budúcnosť, alebo straníckych následkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak budete p. Fico niekedy tvrdiť, že poslanci Smeru sa riadia svojim vlastným svedomím, v súlade s ústavou, otázka znie, kedy vlastne to svedomie mali: pri prvom, alebo pri druhom, teda opakovanom hlasovaní o Eurovale? Lebo vždy zahlasovali inak. Raz sa zdržali, aj keď vedeli, aké to môže mať dôsledky, teda neschválenie Eurovalu, a druhý krát už boli za. Prečo?

Pani Radičová, aj vaši poslanci sa iste riadia svojim "svedomím", keď neváhali odhlasovať Euroval, aj keď vo volebnom programe vašej strany stojí: "... SDKÚ-DS považuje voľby do NR SR 2010 za referendum o pôžičke pre Grécko a o tom, či súhlasíme, aby si Slovensko bralo pôžičky kvôli Grécku a skladalo sa na život bohatých, zatiaľ čo my budeme ďalej chudobnieť a pripravíme sa o možnosti vlastného rastu..." Takto dávate poslancom SaS nepriamo za vinu, že hlasovaním podľa vlastného presvedčenia položili vládu; na rozdiel od vašich poslancov, ktorí sa naučili hlasovať proti vlastnému svedomiu, resp. volebnému programu strany, ktorý im dopomohol k poslaneckým flekom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akú môžu mať potom úctu k zákonom obyčajní občania, ak sami najvyšší politici, so súhlasom hlavy štátu, si dovolia ignorovať najvyšší zákon? Aspoň že každý rok oslavujeme deň Ústavy ako štátny sviatok...

Realita je taká, že drvivá väčšina poslancov nášho parlamentu nevykonáva svoj mandát podľa svojho svedomia. Nebyť tejto vlastnosti, absencie vlastného svedomia, ich strany by im do parlamentu nepomohli. 

Zrejme neexistuje inej cesty ako skoncovať s týmto chorým stavom než tej, že niekedy v budúcnosti dáme vo voľbách dostatok hlasov takej strane, aj keď spočiatku s minimálnymi preferenciami, ktorá dá záruku, že ak sa dostane do parlamentu, jej poslanci budú skutočne hlasovať len v súlade so svojim svedomím a presvedčením. A tiež bude mať vo svojom volebnom programe minimálne tieto body:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • zrušenie kvóra pre referendum,

  • odpolitizovanie polície, prokuratúry a súdov,

  • zrušenie politických strán, alebo aspoň zrušenie ich dotovania zo štátneho rozpočtu. Vtom druhom prípade by mala za cieľ zavedenie a stanovenie finančnej čiastky, ktorú by žiadna kandidujúca strana do parlamentu nemohla v predvolebnej kampani prekročiť. Výdaje na kampaň by podliehali prísnej odbornej a verejnej kontrole. Tá suma by nemohla byť väčšia ako stotina toho, čo odhadom v poslednej kampani minula na svoju propagáciu strana Smer. Zároveň by v tejto súvislosti mala v programe stop politickým nič nehovoriacim predvolebným bilbordom ohlupujúcich voličov na úkor inteligentnejšej kampane.

Samostatnou kapitolou pri téme svedomia poslancov je odmena, alebo lepšie povedané úplatok strane Smer-SD za to, čo dokázali, resp. čoho boli schopní jej poslanci - zapredať svoje svedomie, keď najprv sa účelovo zdržali hlasovania o Eurovalu, čím dali najavo, že je im ukradnutý, a o dva dni zahlasovali svorne za. Veď tak hlboko klesnúť nedokázali ani toľko odsudzovaní poslanci SaS, no napriek tomu sa so Saskármi rozkamarátili všetci koaliční partneri, kladúc im nepriamo za vinu, že si dovolili hlasovať podľa vlastného svedomia. Taká nehoráznosť! V Národnej rade SR hlasovať v súlade s vlastným presvedčením. Veď nestačí sa riadiť názorom väčšiny?... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je úplne jedno, či spomínaná odmena bola vo finančnej, alebo v inej podobe, z ktorej však môže strana Smer vyťažiť oveľa viac ako z primitívneho peňažného úplatku. 

Za OZ Marcel Burkert 

Stop alibizmu

Stop alibizmu

Bloger 
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  1 244x

- "Stop alibizmu - Has, aj čo ťa nepáli", je občianske združenie, ktoré chce v 1. rade nabádať občanov SR k spoluzodpovednosti za pomery v spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená10 ciest z bludného kruhuPolícia s.r.o.Spravodlivosť a právo s.r.o.Bankroty, úpadková kriminalitaOsobnosti alibizmuNevoličom alibistomSpoločnosťRómska otázkaIslamPlaty učiteľov a policajtovŠkolstvoZdravotníctvoŽivotné prostredieŠtátna ochrana pytliakovEnvironmentálna kriminalitaEkonomikaDôchodcomOstatná štátna správaBratislavskoKlamanie na piveOchrana spotrebiteľaO združeníRusofilom

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu