Ingrediencie:
baza, veľa
na liter šťavy liter rumu (alebo vodky)
na liter šťavy pol kila cukru
hrnček silnej kávy/kávový exktrakt
pár klinčekov

Na začiatok treba niekoľko párov nôh a rúk. Tie nazbierajú zrelé plody bazy čiernej, všetky, ktoré nájdu. Poznášajú a dajú dokopy do veľkej nádoby.
Bazu treba očistiť od lístkov a stopiek, aby ostali len drobné čierne bobuľky.
Potom ich vysypeme do hrnca a varíme. Celá kuchyňa je horúca a vonia, ako keď babička robievala ríbezľový džem. Sladkasto, zaujímavo. Drobné plody sa topia vo fialovej šťave, hmota láka ochutnať - och, trpké je to! Povarené, ide sa pasírovať. Z polovice hrnca máme asi liter a pol krásnej fialovej tekutiny. Jej kvapky sú všade. Aj na našich tričkách. Pridáme cukor, kávu a klinčeky a varíme znovu. Asi desať minút, potom už hrniec možno odstaviť a nechať vychladnúť. Alkohol pridáme nakoniec. Premiešame a plníme do fliaš.
Váham s ochutnaním. Vyzerá to krásne.
A... chutí! Sladko, trpko, plno, zaujímavo... Môžem ešte jeden kalíštek? :)

Mirka Vávrová