LOKŠE (recept od pani Poľakovej a Prokopovej)
3 kg polohrubej múky
3 kocky droždia
cukor
soľ
cca 1 dcl oleja
Preosiať múku do jednej veľkej misy cez sitko. Do druhej misky pridať vlažnú vodu. Do vody rozdrobiť droždie, ktoré sa tam rozpustí. Pridáme asi jeden a pol hrste cukru. Do veľkej nádoby s múkou pridať asi dve hrste cukru, dosypeme soľ asi pol hrste, pridať olej asi 1 dcl. Potom treba všetko spolu zmiešať, aby to cesto bolo také fajn mazľavé, poprípade dosypať polohrubou múku ak sa nám bude zdať veľa. Cesto potom posypať polohrubou múkou a zakryť nejakou prikrývkou a nech nám rastie. Keď nám cesto krásne vykúka z vandľa, môžeme začať krájať. Cesto prerozdelíme asi na polovicu, a z jednej vytvarujeme jeden veľký šúľok, ktorý potom krájame na 10 cm kúsky. Z každého jedného šúľku urobíme malý batôžtek a prevrátime ho naopak na drevenú dosku posypanú múkou. Z jedného veľkého šúľku urobíme asi 5 malých šúľkov. Medzičasom si pripravíme šporák aby nebol veľmi horúci a vyvaľkanú asi 1-2 cm placku poprepichovanú vidličkou môžeme priložiť bez oleja na šporák. Pečieme do zlatohneda na miernom ohníku.


SLANÉ ROŽKY (recept od pani Stankovej)
1kg hladkej múky
½ l mlieka
200 g margarín
2 vajcia
1 žĺtok
1 kocka droždia
soľ
sezam
Nachystáme si kvások, keď vykysne zamiesime cesto. Urobíme 6 bochníkov. Necháme ich vykysnúť. Vyvaľkáme kruhy, rozdelíme ich na 8 častí. Dáme plnku a rolujeme ich od širšieho konca k užšiemu. Potrieme vajcom, posypeme rascou a dáme piecť. Môžeme robiť aj na sladko.


VIANOČNÉ PIROHY (recept od pani Babičovej)
zemiaky
hladká múka
pomletá kyslá kapusta
koreniny
cibuľka
olej
Cesto: Zemiak rozotrieme ako na placky, veľa hladkej múky, aby sa dobre vaľkalo. Plnka: Pomletá kyslá kapusta, opražená dosucha, okorenená. Pirohy sa uvaria v slanej vode a omastia cibuľkou spraženou na oleji. Servírovanie: Zásadne až nakoniec štedrej večere, inak by sa nezjedlo ostatné!

PRAŽENÉ PIROHY OD SNINY ( recept od pani Chrapovičovej)
· kilo polohrubej múky
· 1 droždie
· 1 kypriaci prášok
· Soľ
· margarín
· acidofilné mlieko
· kapusta
· tvaroh
· vajce
· cibuľa
· soľ
· cukor
„Najlepšie piecť na šporáku a pomaly, aby neprihoreli.“ Výborné na cestu alebo na internát.
Plnka kapustová: kyslá a sladká kapusta pol na pol sa podusia na cibuľke, spražia nasucho a okorenia. Plnka tvarohová: hrudkový tvaroh, viac soli, menej cukru, jedno vajce na 250g tvarohu vymiešať.
Cesto: Kilo polohrubej múky, 1 droždie, 1 kypriaci prášok, soľ, roztopený margarín /asi 70g na 1kg múky/ zmiešame a pridávame acidofilné mlieko tak, aby sme vyhnietli cesto ako na knedľu. Rozvaľkáme na cca 7mm a nakrájame na štvorce asi 6x6cm. Naplníme, zalepíme a vypražíme na stuženom tuku. Servírujeme len tak, alebo s kyslou smotanou.

LIATY SVADOBNÝ KOLÁČ (recept od pani Stankovej)
· 1 kg polohrubej múky
· 3 hrste kryštálového cukru
· 6 vajec
· 1 kocka droždia
· soľ
· olej
· cca. liter mlieka- podľa potreby
Cesto sa vymiesi, vykysne a dá sa na pekáč. Rozdelí sa na dve časti, môžeme pridať aj ovocie.

BUCHTY (recept od pani Dundovej)
„...ja len tak, bez receptu.“
· 2 kg polohrubej múky
· 2 ks droždia
· mlieko, koľko múka vypije
· cukor
· vajíčko
· 2 dcl olej
· džem
· soľ
Dáme zarobiť kvások – do mlieka nasypeme cukor a nadrobíme kvások. Preosejeme múku – prevzdušní sa potom cesto a pridáme za hrsť soli. Prilejeme kvások a miesime, vypracovávame cesto poriadne dlho. Pridáme olej a miesime ďalej. Opačnou časťou dlane skúšame, či sa cesto ešte lepí a ak áno, pridáme múku a miesime ďalej. Potom vymastíme plech a naukladáme naň vypracované buchty. Potrieme ich olejom. Na ich vrch natrieme zmes syra, vajíčka, cukru. Podľa chuti pridáme džem. Pečieme na 200°C, kým buchty nie sú hnedučké. Po vybraní z rúry ich prikryjeme utierkou, aby zmäkli.

Zaznamenali: Zuzka Krivošová a Mary Stracenská