Takto sa varí na východe

„A to také hrubé?" „Také, také, pravda. Také, jak kuchárky", smeje sa pani v zástere a utiera si do nej ruky od múky. Na peci sa pečie lokša, na tepši na stole čaká vykysnuté cesto. V kuchyni to krásne vonia. V inej sa k lokšiam robí pikantné údené, v ďalšej kapusta s hríbmi a iná pani chystá koláče s kozím syrom. Varili sme v Inovciach - malej dedinke kúsok od ukrajinských hraníc. Varí sa tam podobne ako v mnohých mestách a dedinkách na východnom Slovensku. S tetami sme strávili v ich kuchyniach krásnu a príjemnú polovicu dňa. Preto boli ich jedná pre nás výnimočné. Berte tieto recepty na špeciality z kraja pod Inovcami, ktoré si gazdiné odovzdávajú už veľa generácií, ako takú východoslovenskú kuchárku. Nie náhodou sa mäso medzi surovinami objaví len zriedkavo... Dnes diel prvý - múčne jedlá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

LOKŠE (recept od pani Poľakovej a Prokopovej)

  • 3 kg polohrubej múky

  • 3 kocky droždia

  • cukor

  • soľ

  • cca 1 dcl oleja

Preosiať múku do jednej veľkej misy cez sitko. Do druhej misky pridať vlažnú vodu. Do vody rozdrobiť droždie, ktoré sa tam rozpustí. Pridáme asi jeden a pol hrste cukru. Do veľkej nádoby s múkou pridať asi dve hrste cukru, dosypeme soľ asi pol hrste, pridať olej asi 1 dcl. Potom treba všetko spolu zmiešať, aby to cesto bolo také fajn mazľavé, poprípade dosypať polohrubou múku ak sa nám bude zdať veľa. Cesto potom posypať polohrubou múkou a zakryť nejakou prikrývkou a nech nám rastie. Keď nám cesto krásne vykúka z vandľa, môžeme začať krájať. Cesto prerozdelíme asi na polovicu, a z jednej vytvarujeme jeden veľký šúľok, ktorý potom krájame na 10 cm kúsky. Z každého jedného šúľku urobíme malý batôžtek a prevrátime ho naopak na drevenú dosku posypanú múkou. Z jedného veľkého šúľku urobíme asi 5 malých šúľkov. Medzičasom si pripravíme šporák aby nebol veľmi horúci a vyvaľkanú asi 1-2 cm placku poprepichovanú vidličkou môžeme priložiť bez oleja na šporák. Pečieme do zlatohneda na miernom ohníku.  

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

SLANÉ ROŽKY (recept od pani Stankovej)

  • 1kg hladkej múky

  • ½ l mlieka

  • 200 g margarín

  • 2 vajcia

  • 1 žĺtok

  • 1 kocka droždia

  • soľ

  • sezam

Nachystáme si kvások, keď vykysne zamiesime cesto. Urobíme 6 bochníkov. Necháme ich vykysnúť. Vyvaľkáme kruhy, rozdelíme ich na 8 častí. Dáme plnku a rolujeme ich od širšieho konca k užšiemu. Potrieme vajcom, posypeme rascou a dáme piecť. Môžeme robiť aj na sladko.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

VIANOČNÉ PIROHY (recept od pani Babičovej) 

  • zemiaky

  • hladká múka

  • pomletá kyslá kapusta

  • koreniny

  • cibuľka

  • olej

Cesto: Zemiak rozotrieme ako na placky, veľa hladkej múky, aby sa dobre vaľkalo. Plnka: Pomletá kyslá kapusta, opražená dosucha, okorenená. Pirohy sa uvaria v slanej vode a omastia cibuľkou spraženou na oleji. Servírovanie: Zásadne až nakoniec štedrej večere, inak by sa nezjedlo ostatné!  

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

PRAŽENÉ PIROHY OD SNINY ( recept od pani Chrapovičovej)

· kilo polohrubej múky

· 1 droždie

· 1 kypriaci prášok

· Soľ

· margarín

· acidofilné mlieko

· kapusta

· tvaroh

· vajce

· cibuľa

· soľ

· cukor

„Najlepšie piecť na šporáku a pomaly, aby neprihoreli.“ Výborné na cestu alebo na internát.

Plnka kapustová: kyslá a sladká kapusta pol na pol sa podusia na cibuľke, spražia nasucho a okorenia. Plnka tvarohová:  hrudkový tvaroh, viac soli, menej cukru, jedno vajce na 250g tvarohu vymiešať.

Cesto: Kilo polohrubej múky, 1 droždie, 1 kypriaci prášok, soľ, roztopený margarín /asi 70g na 1kg múky/ zmiešame a pridávame acidofilné mlieko tak, aby sme vyhnietli cesto ako na knedľu. Rozvaľkáme na cca 7mm a nakrájame na štvorce asi 6x6cm. Naplníme, zalepíme a vypražíme na stuženom tuku. Servírujeme len tak, alebo s kyslou smotanou.  

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

LIATY SVADOBNÝ KOLÁČ (recept od pani Stankovej)

· 1 kg polohrubej múky

· 3 hrste kryštálového cukru

· 6 vajec

· 1 kocka droždia

· soľ

· olej

· cca. liter mlieka- podľa potreby

Cesto sa vymiesi, vykysne a dá sa na pekáč. Rozdelí sa na dve časti, môžeme pridať aj ovocie.  

Obrázok blogu

BUCHTY (recept od pani Dundovej)

„...ja len tak, bez receptu.“

· 2 kg polohrubej múky

· 2 ks droždia

· mlieko, koľko múka vypije

· cukor

· vajíčko

· 2 dcl olej

· džem

· soľ

Dáme zarobiť kvások – do mlieka nasypeme cukor a nadrobíme kvások. Preosejeme múku – prevzdušní sa potom cesto a pridáme za hrsť soli. Prilejeme kvások a miesime, vypracovávame cesto poriadne dlho. Pridáme olej a miesime ďalej. Opačnou časťou dlane skúšame, či sa cesto ešte lepí a ak áno, pridáme múku a miesime ďalej. Potom vymastíme plech a naukladáme naň vypracované buchty. Potrieme ich olejom. Na ich vrch natrieme zmes syra, vajíčka, cukru. Podľa chuti pridáme džem. Pečieme na 200°C, kým buchty nie sú hnedučké. Po vybraní z rúry ich prikryjeme utierkou, aby zmäkli.  

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zaznamenali: Zuzka Krivošová a Mary Stracenská

Outward Bound Slovensko

Outward Bound Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianske združenie Outward Bound Slovensko vzniklo v roku 1993. Čerpá z medzinárodného know-how organizácie Outward Bound, ako aj zo skúseností bývalej československej Prázdninovej školy Lipnice. Poslaním organizácie je prostredníctvom zážitkového učenia stimulovať všestranný rozvoj osobnosti a napomáhať v skvalitňovaní spolupráce medzi ľuďmi. Zoznam autorových rubrík:  zažili smeľudia a myučenie (sa) zážitkomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu