reklama

Emigrácia z Ruska

Situácia v Rusku sa zhoršuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ruské úrady zakázali, alebo zablokovali všetky alternatívne média, nielen noviny a televízne stanice, ale aj facebook a twitter. Násilie voči ľuďom, ktorí nesúhlasia s vojnou sa stupňuje. Od začiatku protestov bolo zadržaných vyše 13000 ľudí. Ak niekto neopatrne povie niečo o vojne, hrozí mu zrazu pätnásť rokov väzenia. Práve dnes hovorca ruskej Federálnej Rady zdôraznil, že Rusko NEJDE opäť zaviesť test smrti.

Kurz rubľa voči euro za posledných týždňov klesol takmer na polovicu a vymazal tak bežnému Rusovi veľkú časť úspor. Z krajiny sa sťahujú zahraničné spoločnosti. Ich zamestnanci budú zrazu bez práce. Hrozí silný ekonomický prepad. Pomaly dôjdu lieky. Navyše sa nevie, či Putin nezačne posielať ešte viac mužov do vojny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za týchto okolností niet divu, že kto môže, snaží sa z Ruska utiecť.

Vyhľadávanie rôznych termínov súvisiacich s emigráciou v Rusku. (Zdroj: Google Trends)
Vyhľadávanie rôznych termínov súvisiacich s emigráciou v Rusku. (Zdroj: Google Trends) 

Situácia je o to horšia, že nikto nevie, či sa neuzavrú hranice. Šancu, že sa Rusko v marci úplne odreže od sveta odhadovali predikčné trhy minulý piatok na 85%, potom odhad klesol, ale v nedeľu je ešte stále vysoký: 67%.

Nepomáha ani fakt, že Európa a Amerika uzatvorili svoj vzdušný priestor pre ruské aerolinky a tak možností dostať sa von je stále menej. Ambasády sú zatvorené. Cena lístkov na vlak na krátku trasu z Petrohradu do Helsiniek v piatok údajne vystúpila nad 9000 Euro. Niektorí utekajú do strednej Ázie, čo je jedna z mála oblastí, kam sa dá ešte relatívne ľahko dostať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale tu to nekončí: Krajiny sa snažia ukázať ako veľmi sú proti Rusku a výsledkom sú často nepremyslené kroky. Niektoré, napríklad Česko, prestali vydávať víza Ruským občanom. Rus utekajúci z Ruska dnes nemôže očakávať príliš zhovievavosti.

Je tu síce možnosť politického azylu, tá však nie je pre bežného človeka, len pre disidentov. Meduza v nedeľu vydanej príručke o emigrácii píše: "Zhruba povedané, ak ste vyvesili letáky proti vojne a dostali ste pokutu, nie je to dostatočný dôvod [dostať azyl]. Ak vás polícia zbije a začne trestné stíhanie, dôvodov je viac."

Pritom v tejto chvíli nejde medzi utečencami o náhodnú vzorku ruského obyvateľstva, ale o strednú, produktívnu triedu, o technikov, podnikateľov, odborníkov všetkého druhu. Nie každý z nich je disident, ale takmer každý je pre krajinu, ktorá ho prijme, ekonomicky cenný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V poslednej dobe som sa zaoberal históriou Švajčiarska a to najmä otázkou ako taká malá krajina, len trochu väčšia od Slovenska, mohla byť úspešná v toľkých oblastiach: Vo výrobe textilu, bankovníctve, strojárstve, potravinárstve, farmaceutickom priemysle.

Odpoveď je zložitá, ale jeden motív sa často opakuje: Pri zrode, alebo nových úspechoch v týchto odvetviach často stáli emigranti, a to väčšinou emigranti, ktorí museli odísť z politických dôvodov. Voči takýmto emigrantom boli Švajčiari vždy zhovievaví a to často na zlosť iným krajinám. Niekedy išlo o protestantov vyhnaných z katolíckeho Talianska a Francúzska, inokedy o revolucionárov roku 1848, alebo o preživších z Parížskej Komúny. Emigranti založili textilný priemysel v Zürichu, bankovníctvo v Ženeve, alebo výrazne prispeli ku rozvoju farmaceutického priemyslu v Bazileji.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes, keď v Európe hrozia vysoké ceny energií, oslabenie hospodárstva a popri tom všetkom ešte aj inflácia, potrebuje Európa práve takýchto ľudí.

Krajina, ktorá dnes zjednoduší vízové procedúry, ponúkne jasnú cestu ku získaniu trvalého pobytu a eventuálneho občianstva má možnosť zlíznuť ekonomickú smotanu dnešnej neradostnej situácie. A každý mozog, ktorý zachránime znamená o mozog menej, ktorý bude môcť Putin využiť na vývoj nových, ešte ničivejších zbraní.

Martin Sústrik

Martin Sústrik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  1 348x

Ako funguje svet. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu