reklama

"Môj dom - Môj hrad" alebo Americky sen

Na Svet prišli dve deti. ON a ONA. Každé vo svojej rodine. Rodičia sa tešili z ich prítomnosti a dali by im všetko. Aj dali. To čo mohli. Po krásnom detstve sa ich cesty skrížili v škole a zistili že sa majú radi. Cítili k sebe viac ako kamarátstvo a začali sa stretávať. Boli to krásne chvíle, ktoré spolu prežívali. Kino, pizza, spoločné výlety, či dovolenka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Jeho malá brigáda popri štúdiu a nejaké vreckové od rodičov to slušne pokryli. Aj rodičia sa tešili z ich spoločnej lásky. Po skončení štúdia chceli spolu tráviť viac času a tak si vzali do prenájmu malinkatý bytík. Ich malé prenajaté kráľovstvo. ON začal pracovať a ONA pokračovala v štúdiu. Spolu sa tešili vzájomnej náklonnosti.

Malinké na seba nenechalo dlho čakať. ONA musela prerušiť štúdium a ON si našiel ešte jednu prácu. Ako malinké rástlo v malom byte, im začalo byť tesno. Malinkaté išlo do škôlky, ONA začala pracovať a ON vybavuje úver na väčší byt. Banka úver poskytla. A tak sa ONI tešia svojmu vlastnému kráľovstvu skromnému, ale vlastnému. Medzi tým ich kariéra rastie a s tým aj ich plat. Len zrazu sa zdá byť malo času. Málo času, ktorý spolu strávia. Treba auto, aby nestrácali čas v MHD. Banka zhodnotí ich bonitu a samozrejme, že im vyjde v ústrety. Ba čo viac, ponúkla vynikajúci úver na zlepšenie bývania a každému po kreditnej karte. Jasné. To sa zíde. A tak ON a ONA idú vo svojom novom aute pohľadať nový gauč do svojej obývačky, nábytok do detskej izby a niečo na zútulnenie svojho kráľovstva. Je to super majú všetko čo potrebujú. V práci sa darí a doma..., doma sa stretávajú po väčšine iba večer. Nie je čas riešiť nejaké problémy a veď aj aké? Všetko ide ako po masle. Veľmi sa ľúbia. Aký super Systém. Za pár rokov a kompletne zariadený. Len to malé, keby nebolo samé treba mu bračeka alebo sestričku. Hm. Len ako. Keď ani ON a ani ONA nemôže odísť z práce. Ide deň za dňom z kreditných kariet sa sem tam niečo minie - nová práčka, dovolenka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No jedného dňa ON prišiel o jednu svoju prácu. Samozrejme, že mu to ONA vytkla. Mal si dať pozor, aby o tu prácu neprišiel. Ako to budú stíhať splácať? Čo bude s ich kráľovstvom? Nevadí predajú auto, aby vyplatili úver. No auto medzičasom stratilo na cene – amortizácia. Ale splátky by neutiahli iba z dvoch príjmov. A tak zrušili nejaké malé úspory, ktoré mali a tie pripojili k utŕženým peniazom z predaja auta a vyplatili jeden malý úver aj s úrokmi. Doma sa po tichu obchádzali. Nemohli sa pozrieť jeden druhému do oči. ON si pripisoval vinu za stratu práce a JU mrzelo, že prišli o úspory a auto. Nevadí možno teraz, keď ma iba jednu prácu im prospeje tráviť viacej času spolu. Raz ráno si ON čítal noviny, kde písali o nejakej finančnej kríze. Zasmial sa - Američania a ich hypotekárna kríza... Onedlho oznámili v JEJ práci prepúšťanie. Postupne sa prepúšťalo takmer všade.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ceny bytov začali klesať. To je dobre, treba kupovať, povedal by si NIEKTO. Áno. Ale to sa netýka ICH. ONI musia predávať so „ziskom úrokov a prepadu trhovej ceny“. A ten NIEKTO bude kupovať.

Je to vymyslený príbeh o dvoch mladých ľuďoch, ktorí sa mali radi a zaradili sa do systému. Plne „podporovali“ ekonomiku svojou prácou, ale aj útratami, povedzme, útratami potrebnými k svojmu životu. V tomto systéme sa to hádam ani inak nedá. No je to naozaj vymyslený príbeh? Koľkých prevažne mladých rodín sa to dnes týka. Možno sa nemuseli osamostatniť. Možno nemuseli mať zariadený byt. Možno nemali mať deti. A mali k sebe vlastne niečo cítiť? Je to trest? Osud? Ich naivita?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to systém, konzumný systém života do ktorého sa ONI narodili a prijali ho a potom NIEKTO niečo zmenil.

ONI budú mať milióny mien, ale NIEKTO bude len hŕstka ľudí v rôznych kútoch sveta.

Veľa šťastia NÁM...

Ján Tomajka

Ján Tomajka

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som otec, manžel, syn, brat,...sused, kamarat...dlhodoby kandidat na Hlavu rodiny,ale hlavne vecne dieta Zoznam autorových rubrík:  systemľudiarodinapotulkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu