reklama

Hajdom, hajdom, tydlidom

Pri všetkej úcte k otcovi a jeho vedomostiam musím priznať, že manuálna zručnosť nebola jeho silnou stránkou. Kým ostatní muži trávili víkendy tuningovaním svojich embéčiek alebo vŕtali do stien otvory pre uchytenie vlastnoručne vyrobených garniží, náš otec sedel v obývačke a listoval v Světe Motorů.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

Keď sme v šiestej triede dostali na domácu úlohu z dielenských prác vystružlikať z dreva lyžicu, vedela som, že sa na jeho pomoc spoľahnúť nemôžem. Spolu s mamou sme vyrobili niečo vyzerajúce tak odpudivo a nefunkčne, že v prípade núdze by bolo rozhodne estetickejšie polievku vychlípať priamo z taniera.

O rok neskôr sme vyrábali kŕmitko pre vtáčiky. Ostatní otcovia sa pochlapili, my s mamou sme dostali dva mínus za snahu. (Horšie som z nevedomostných predmetov dopadla už len na telocviku, keď moje servovanie pri volejbale bolo ohodnotené známkou štyri mínus.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyrastala som teda v kutilsky absolútne nepodnetnom prostredí a nepredpokladala som, že v živote ešte dobrovoľne siahnem po dreve. Moje ambície v oblasti ručných prác siahali maximálne po tradičnom dve hladko, dve obrátko.

Niekedy na jeseň 1981 som počas služobnej cesty objavila v jednom pražskom papiernictve vystrihovanku Český betlém od Josefa Ladu a inšpirovaná betlehemom strýka Františka z roku 1912 som sa rozhodla vlastnoručne vytvoriť niečo podobné - rodinný klenot, ktorý sa bude dediť z generácie na generáciu a každé Vianoce s dojatím vyťahovať zo zaprášenej škatule spod postele.

Dovtedy som nemala ani šajnu, čo je to lupienková píla a len matne som tušila, ako vyzerá preglejka, ale to ma v mojom úsilí zachovať potomkom cenné dedičstvo nemohlo odradiť. Manžel slúžil socialistickej vlasti na Šumave ("Janovice nikdy více, radši kulku do palice!"), deti sme ešte nemali, tak som si dlhé zimné večery spríjemňovala vystrihovaním obrázkov a obkresľovaním siluet na drevo. Neskôr som prešla do druhej fázy, kde som v nebezpečnom súboji s lupienkovou pílou o vlastné prsty vyrezávala svätú rodinu, troch kráľov, ovečky, stromy i ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koncom novembra sa manželova misia vo VÚ 1113 ukončila a tak mi trochu pomohol vo finále. Vystrihnuté obrázky sme nalepili na vyrezané časti, nalakovali ich bezfarebným lakom a každé Vianoce ich vyťahujeme zo zaprášenej krabice.

Zub času, ktorý neušetril moju postavu, pleť ani vlasy, sa podpísal aj na betleheme - jeho diely stárnu solidárne so mnou. Farby vybledli, lepidlo prestalo držať kométu nad maštaľou aj časť podstavcov, preto niektoré postavičky už nedokážu stáť na vlastných nohách a Vianoce prečkajú opreté niekde v kúte.

Keď sa na ne zadívam, v spomienkach sa vraciam späť, niekam do rokov šesťdesiatych. Je Štedrý večer, vonku sneží a nás pred chvíľou zvonček privolal do obývačky. S bratom a rodičmi sedíme sviatočne oblečení na gauči pred stromčekom, spievame koledy a prežívame najdlhšie a súčasne najkrajšie minúty svojho života.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Pásli ovce valaši, při betlémskem salaši..."

valasi
valasi 

"My tři králové jdeme k vám,
štěstí, zdraví přejeme vám."

králi
králi 

"Jak si krásné, neviňátko, vprostřed bídy, nebožátko,
před tebou padáme, dary své skládame.
Já ti nesu dvě kožičky, by zahřály tvé ručičky,
já zas trochu mlíčka, by kvetly tvá líčka."

dary
dary 

"A co my ti, nuzní, dáme, darovati co nemáme;
my ti zadudáme, písně zazpíváme."

muzikanti
muzikanti 

"Já bych rád k Betlému, k Ježíšku malému.
Mám doma pěknou žežuličku a taky malou křepeličku,
ty mu odvedu."

deti
deti 

"Tichá noc, svätá noc, všetko spí, všetko sní..."

tichá noc
tichá noc 

"... sám len svätý bdie dôverný pár, stráži dieťatko nebeský dar..."

svätá rodina
svätá rodina 
Blanka Ulaherová

Blanka Ulaherová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  338
  •  | 
  • Páči sa:  471x

Pragmatička so srdcom Zoznam autorových rubrík:  PostrehyCestovanieSpomienky

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu