reklama

Kedy sa vráti pán Wang?

Vlastne vôbec neviem, či je Wang, pokojne sa môže volať Čang, Lin, Sun alebo Šen, teda ak je Číňan. Ale takisto môže byť Nguyen, Luc, Doan alebo trebárs Ho, ak pochádza z Vietnamu. Veľmi nad tým nepremýšľam a keď odchádzam na obed, šéfovi len zakričím, že idem k Číňanovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (86)

V skutočnosti je na dverách napísané "Ázijská reštaurácia" a ako vedúca prevádzky je uvedená nejaká slovenská Monika. No aj tak všetci hovoria "vedúci" pánu Wangovi.

V reštaurácii pracujú okrem neho ešte asi piati, všetci z Ázie. Hlavne v čase obeda sa musia riadne obracať. Varia výborne, porcie sú veľké a obsluha príjemná, takže majú stále plno. Pán Wang je obvykle pri pokladni, maličká dievčina umýva riad a utiera stoly, mládenci pražia rezance a opekajú mäso a kto je práve voľný, obsluhuje.

Pán Wang je starší úctivý človek. Vlastne všetci sú veľmi úctiví. Jeden z mládencov sa na mňa vždy usmeje a ako starú známu pozdraví "ahoj". "Ahoj", odzdravím a už si len občas spomeniem na to, ako som kedysi odsudzovala našincov, keď tykali vietnamským predavačom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenčina im je ťažká hlavne na výslovnosť, čo vytvára humorné situácie.
Na niektoré jedlá treba chvíľu čakať. "Potom zavolám", posiela obsluha zákazníka sadnúť si. Po čase z kuchyne donesú tanier s exotickým jedlom. Obsluha zakričí niečo ako "ňuňoňe na ďelenine!" a piati hostia, z ktorých každý rozumel len tú zeleninu čo je beztak vo všetkom, vstávajú a kráčajú k pultu. "Nie ty. Ty!", kričí obsluha. Eniky, beniky, kliky, bé...
Všetci však vieme, že ťeno je kuracie stehno a žiža ryža.
A ešte vlani mali na pípe pri kofole uvedené namiesto decilitrov decimetre.

Pán Wang je milý. "Málo ješ", povedal mi, keď som tam bola prvýkrát. Väčšina ľudí mi hovorí niečo úplne iné.
Pán Wang je slušný a zdvorilý napriek tomu, že občas zákazníkovi položí neobvyklú otázku. Puritánov prosím, aby nasledujúcu vetu vo vlastnom záujme preskočili. Tá otázka totiž znie: "Na piče chceš?"
Hoci to vyzerá dosť výhražne, ide o ponuku nápojov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Wangovci" bývajú neďaleko nás. Každé ráno prechádzam do obchodu cez cestu, po ktorej sa vlečú poloprázdne vozidlá s nervóznymi šoférmi. Občas však okolo mňa prejde jedno prepchaté auto, z ktorého mi máva hromada rúk. Raz sa na aute stiahlo okienko a vysmiaty vedúci mi povedal: "Dlho nebola." Tak som sa tam hneď ten deň vybrala. Objednala som jedlo, zaplatila a vedúci mi podal načapovanú kofolu so slovami "darček".

Začiatkom leta som sa tam išla po dlhšom čase opäť najesť. V sortimente jedál pribudol "miešaný šalád" a "rezeň kuracie", pri dreze na umývanie riadu nová zástena, ale namiesto pána Wanga stála pri pokladni nová exotická krásavica. Zľakla som sa, že prevádzka prešla vlastníckymi zmenami. Oslovila som dievčinu, ktorá zbierala riad a opýtala som sa na vedúceho. "Ďakujem, dovidenia", odvetila mi svojím spevavým hlasom predpokladajúc, že som pochválila obed. Nakoniec som sa predsa od jedného mládenca dozvedela, že je doma na dovolenke. Oddychuje, pretože teraz v lete je menej roboty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem, kde je vedúceho "doma". Dúfam však, že sa vráti trebárs aj od čínskeho múra, ak je Wang, Čang, Lin, Sun alebo Šen. Že nezostane niekde v Dračej zátoke, ak je Nguyen, Luc, Doan alebo Ho.
Teším sa na to, že mi občas ráno zamávajú drobní ľudkovia natisnutí v malom aute a hneď ráno ma pozitívne naladia. Že na obed prídem k "Číňanovi" a dám si ťeno a žižu. On povie, že málo jem a opýta sa, či chcem, ehm, tri decimetre kofoly.

Blanka Ulaherová

Blanka Ulaherová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  338
  •  | 
  • Páči sa:  471x

Pragmatička so srdcom Zoznam autorových rubrík:  PostrehyCestovanieSpomienky

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu