reklama

Aké stopy zanechal rok pandémie na duševnom zdraví detí – fotoblog

Deti na celom svete po roku pandémie čelia desivej novej realite. Rok pandémie významným spôsobom zasiahol do ich každodenných životov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Kareena stojí a sleduje distribúciu dávok pomoci vo svojej dedine počas 1. vlny pandémie vírusu COVID-19.
Kareena stojí a sleduje distribúciu dávok pomoci vo svojej dedine počas 1. vlny pandémie vírusu COVID-19. (zdroj: © UNICEF/UNI339380/Singh)

Pandémia COVID-19 prevrátila naruby životy rodín po celom svete. V každej jednej oblasti detského života sa vývoj za posledných 12 mesiacov pozastavil a pandémia postavila deti pred novú realitu so zničujúcimi následkami.

Za posledný rok sa zvýšil počet detí, ktoré boli ponechané bez pomoci, hladné, opustené, zneužívané a trpiace úzkosťou. Vzdelávanie stoviek miliónov detí bolo pozastavené. Prístup k základnej zdravotnej starostlivosti – vrátane bežných očkovaní – bol výrazne sťažený. Pandémia má tiež negatívny vplyv na psychické zdravie mladých ľudí a tlačí ich rodiny za hranice chudoby. Takéto sociálne a ekonomické prostredie môže mať za následok opätovný nárast detských manželstiev.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Signály, že deti budú trpieť následkami spôsobenými pandémiou ešte dlhé roky po jej skončení, sú jednoznačné.“

Henrietta Fore, výkonná riaditeľka UNICEF

Hoci nastal obrovský pokrok v distribúcii život zachraňujúcich vakcín proti COVID-19, najnovšie správy UNICEF informujú o devastačných následkoch, ktoré pandémia zanechala v životoch detí na celom svete.

Študentka stojí v prázdnej triede v Panama City, Panama.
Študentka stojí v prázdnej triede v Panama City, Panama. (zdroj: UNICEF/UN0359802/Schverdfinger)

Školy pre viac ako 168 miliónov detí v školskom veku na celom svete boli zatvorené takmer celý rok. Dve tretiny krajín, kde boli školy celkom alebo čiastočne uzavreté, sa nachádzajú v Južnej Amerike a oblasti Karibiku.

Dievča predáva ovocnú šťavu, ktorú pripravila jej stará mama, na trhu v Thajsku.
Dievča predáva ovocnú šťavu, ktorú pripravila jej stará mama, na trhu v Thajsku. (zdroj: UNICEF/UNI358506/Brown)

Očakáva sa, že porastie miera detskej chudoby – správa UNICEF z novembra 2020 predpokladá, že počet detí žijúcich v rodinách s nízkym príjmom porastie do konca roka o približne 140 miliónov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dievča sa hrá medzi stromami v jej domove v Pandayacu, Ekvádor.
Dievča sa hrá medzi stromami v jej domove v Pandayacu, Ekvádor. (zdroj: UNICEF/UNI340932/Kingman)

Najmenej jedno z troch detí nemalo prístup k dištančnému vzdelávaniu počas obdobia, keď boli školy zavreté.

Dvaja chlapci - utečenci zo Sýrie sedia na zemi v ich dočasnom domove v Jordánsku.
Dvaja chlapci - utečenci zo Sýrie sedia na zemi v ich dočasnom domove v Jordánsku. (zdroj: UNICEF/UN0357027/Saman)

Podľa správy z novembra 2020 v 59 krajinách, kde sa zbierali údaje, utečenci a žiadatelia o azyl nemali zabezpečenú vyhovujúcu ochranu proti ochoreniu COVID-19 v súvislosti so zatvorenými hranicami štátov a zvyšujúcou sa xenofóbiou a izoláciou.

Dieťatko je očkované proti osýpkam v zdravotnom stredisku v Hargeise, Somálsko.
Dieťatko je očkované proti osýpkam v zdravotnom stredisku v Hargeise, Somálsko. (zdroj: UNICEF/UN0414894/NaftalinA)

Podľa údajov k novembru 2020 viac ako 94 miliónov ľudí sa ocitlo v nebezpečenstve nákazy osýpkami v dôsledku pozastavených očkovacích kampaní v 26 krajinách.

15-ročné dievča sedí vo svojom domove v konfliktom zasiahnutej oblasti na východnej Ukrajine.
15-ročné dievča sedí vo svojom domove v konfliktom zasiahnutej oblasti na východnej Ukrajine. (zdroj: UNICEF/UN0399567/Filippov)

Najmenej jedno zo siedmich detí a mladých ľudí celosvetovo žili počas roka 2020 v domácej izolácii, čo viedlo k pocitom úzkosti, depresie a odlúčenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hasseniya, 16, bola dieťaťom, keď ju vydali za staršieho muža v Mauritánii.
Hasseniya, 16, bola dieťaťom, keď ju vydali za staršieho muža v Mauritánii. (zdroj: UNICEF/UN0421558/Pouget)

Podľa správ môže byť do konca tohto desaťročia uzavretých viac ako 10 miliónov detských manželstiev, čo bude viesť k významnému kroku späť v snahe eliminovať takéto praktiky.

Mamičky a ich deti sa zúčastňujú aktivít v centre výživy v ich komunite v Bertone, Kamerun.
Mamičky a ich deti sa zúčastňujú aktivít v centre výživy v ich komunite v Bertone, Kamerun. (zdroj: UNICEF/UN0422215/Dejongh)

Podľa údajov z novembra 2020 odhady predpokladajú nárast počtu detí vo veku do 5 rokov života trpiacich chronickou alebo akútnou podvýživou o 6 až 7 miliónov. Tieto čísla predstavujú nárast o 14%, čo znamená, že každý mesiac pride o život ďalších 10 000 detí najmä v oblasti subsaharskej Afriky a Južnej Ázie. S poklesom zabezpečovania nutričných programov pre deti a ženy, zhorší sa aj mnoho ďalších ukazovateľov súvisiacich s výživou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Deti si umývajú ruky počas Svetového dňa umývania rúk organizovaným UNICEFom v Dháke, Bangladéš.
Deti si umývajú ruky počas Svetového dňa umývania rúk organizovaným UNICEFom v Dháke, Bangladéš. (zdroj: UNICEF/UN0354647/Kiron)

Viac ako 3 miliardy ľudí na celom svete nemajú prístup k čistej vode a mydlu na dodržiavanie základnej hygieny rúk. V najmenej rozvinutých krajinách tri štvrtiny obyvateľov a viac ako dve tretiny škôl nemajú vybudované hygienické stanice na zamedzenie prenosu ochorenia COVID-19. Viac ako 700 detí mladších ako 5 rokov umiera každý deň na ochorenia spôsobené nedostatkom čistej vody, sanitácie a hygieny.

Skupinka školákov prechádza cez cestu v Tochigi prefektúre, Japonsko.
Skupinka školákov prechádza cez cestu v Tochigi prefektúre, Japonsko. (zdroj: UNICEF/UNI344623/Fong/AFP)

Ešte pred vypuknutím pandémie spôsobovali ozbrojené konflikty, chudoba, podvýživa a klimatická zmena masívny nárast v počtoch detí odkázaných na pomoc. COVID-19 túto situáciu celosvetovo ešte zdôraznil. Akokoľvek vážna sa môže táto situácia zdať, vždy existuje nádej na zlepšenie. Počas trvania pandémie UNICEF spolupracoval s partnermi, aby dokázali zabezpečiť pre deti a ich rodiny zdravotnú starostlivosť, výživu, vzdelanie, prístup k čistej vode, sanitácii a hygiene /WASH/, ochranu pred násilím a iné sociálne služby.

Aj vy môžete pomôcť s nami zlepšiť životy detí na celom svete a umožniť im zdravý rozvoj ich potenciálu. 

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu