reklama

Vyhodnotenie dotazníka o spokojnosti s prácou rádiológov

Pred niečo vyše mesiacom som uverejnil tu na blogu dotazník o spokojnosti populácie s prácou rádiológov. V prvých 10 dňoch od uverejnenia odpovedalo spolu 52 respondentov ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... a nakoľko som dotazník nezverejnil už v žiadnom inom tlačenom alebo internetovom médiu, tak toto číslo bolo aj po mesiaci od zverejnenia konečné.

V desiatej otázke som zisťoval vek respondentov: 2/3 zapojených uviedlo vek 19-60 rokov a 1/3 vyše 60 rokov. Ani jeden neplnoletý môj dotazník nevypĺňal.

Veľmi zaujímavá bola distribúcia respondentov podľa krajov v deviatej otázke. Najviac zúčastnených bolo z Bratislavského kraja, a to cca 34%, nasledoval kraj Trnavský s necelými 20% a ostatné kraje sa podieľali každý len necelými 10%. Tento ukazovateľ nepriamo ukazuje aj na čítanosť blogu.sme v silnej prevalencii na západe Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvá odborná otázka znela: "Bývate často chorý/á alebo zranený/á?", na ktorú odpovedalo cca 60% vzorky populácie, že "málokedy". Cca tretina respondentov má diagnostikované "základné ochorenie, s ktorým absolvuje pravidelné lekárske kontroly". *Na vysvetlenie pojmu základné ochorenie uvádzam laikom, že ide o dlhodobé ochorenie, akým býva napr. cukrovka, vysoký krvný tlak, ale aj nádorové ochorenie alebo chronické ochorenia rôznych orgánov a systémov tela. 7,7% respondentov bývajú "chorí viac razy do roka", čo je z celkového hľadiska veľmi priaznivý ukazovateľ o čitateľoch môjho blogu.

Druhá odborná otázka: "Ako často potrebujete využiť diagnostiku pomocou RTG/USG/CT/MR/MMG?" Respondenti odpovedali na základe pochopenia otázky, že ide o rádiologické vyšetrovacie metódy, teda o obrazovú diagnostiku pomocou rentgenu, sono, výpočtovej tomografie, magnetickej rezonancie alebo mamografie. Takmer 80% odpovedajúcich uviedlo, že takúto diagnostiku potrebujú využiť "len občas", asi 4% uviedli, že "vždy alebo takmer vždy, keď ochoriem alebo sa zraním" a cca 17% potrebuje využiť moderné zobrazovacie metódy na základe svojho základného ochorenia (*vysvetlenie pojmu v odstavci vyššie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretia odborná otázka: "Kvôli obrazovej diagnostike RTG/USG/CT/MR/MMG chodíte do toho istého zdravotníckeho zariadenia?" Tu som zistil veľmi zaujímavú štatistiku, ktorú približujem radšej rovno v podobe kruhového grafu. Z nej vyplýva, že zhruba 7,7% dotazovanej populácie potrebuje za účelom obrazovej diagnostiky navštevovať aj vzdialené, zrejme špecializované diagnostické pracoviská; napr. môžem uviesť, že ak sa na screeningovom sono alebo MMG prsníkov objaví podozrenie na zhubný nádor, niektoré ženy potrebujú ešte dodiagnostikovanie magnetickou rezonanciou, ktorá sa na Slovensku žiaľ vykonáva v rámci všetkých krajov stále ešte len v niektorých väčších mestách a takýchto príkladov by sa dalo z lekárskej praxe uviesť k viacerým ochoreniam veľa. Tu treba podotknúť, že naozaj špecializovaná rádiodiagnostika sa vykonáva na veľmi drahých prístrojoch, ktoré si nemôže dovoliť zakúpiť úplne každá nemocnica alebo špecializovaná ambulancia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: vv)

Štvrtá odborná otázka: "Ako dlho čakáte na termín rádiologického vyšetrenia po objednaní?", na ktorú som bol ja osobne najviac zvedavý, dopadla na slovenské pomery ešte celkom priaznivo. Cca 1/3 respondentov uvádza, že "som vyšetrený zväčša na počkanie", cca 15% "maximálne týždeň", cca 30% "maximálne mesiac" a len cca 1/5 respondentov uvádza "často viac ako mesiac".

Piata odborná otázka: "Ako dlho musíte čakať na odborný popis po vykonaní vyšetrenia?", súvisí s tým, že drvivú väčšinu rádiodiagnostických vyšetrení predstavujú aj v súčasnosti stále RTG a USG vyšetrenia, ktoré trvajú krátko a sú veľmi ľahko hodnotiteľné popisujúcim lekárom pár vetami na počkanie. Preto až polovica opýtaných uvádza "popis dostávam zväčša obratom, na počkanie", 13,5% dostane popis "do 24 hodín", cca 31% čaká na popis "2-7 dní" a len necelých 6% čaká na odborný popis "dlhšie ako týždeň". Toto opäť súvisí s tým, že najkomplikovanejšie popisy magnetickej rezonancie sú určené len menšiemu percentu z celkového počtu rádiologicky vyšetrovaných pacientov a vykonávajú sa len v cca 30 zariadeniach na celom Slovensku; z nich v niektorých sa čaká na odborný popis naozaj dlhšie ako jeden týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: vv)

Šiesta odborná otázka: "Ako veľmi veríte, že popisujúci rádiológ presne a odborne vystihol popisom to, čo bolo zobrazené?" Tu sa dostávame k téme odbornosti. Pri dnešnej kvalite digitálneho zobrazovania u modalít RTG, CT, MR a MMG, je výstupný obrazový materiál uchovávaný v typizovaných obrazových formátoch vysokého rozlíšenia a popisujúci rádiológ by mal mať dnes už takmer všade štandardne kvalitné špeciálne 2-5 megapixlové monitory, ktoré mu umožňujú dosiahnuť kauzálnu kvalitu zobrazenia. Atestovaný rádiológ by mal vedieť na základe svojich teoretických vedomostí a praktických skúseností poskytnúť pacientovi dostatočne odborný slovný popis tohto obrazového materiálu (podotýkam, že začínajúci, neatestovaný rádiológ nemá samostatné podpisové právo, môže síce popisovať, ale musí byť kontrolovaný skúsenejším, atestovaným, nadriadeným kolegom, ktorý tak nesie plnú zodpovednosť za kvalitu jeho práce). Výstupom odpovedí na túto otázku je tento vcelku optimistický kruhový graf:

Obrázok blogu
(zdroj: vv)

Siedma odborná otázka: "Ako veľmi veríte, že váš odosielajúci lekár pochopí popis kolegu-rádiológa?", dopadla v odpovediach tiež veľmi optimisticky. "Pochopí ho dostatočne na to, aby ma mohol vyliečiť" si myslí až 86,5% respondentov. "Občas pochopí, občas nie, aj tak ma vylieči na základe iných vyšetrení" si myslí 11,5% opýtaných a "zväčša nechápe" uvádza len jeden respondent z 52.

Ôsma odborná otázka: "Myslíte si, že bez zobrazovacích metód by dnes bolo možné stanoviť presné diagnózy?" Tu je okruh zapojených čitateľov blogu opäť uvedomelý a 88,5% si je vedomých skutočnosti, že "obvodný alebo odborný lekár sa nezaobídu bez presného popisu kolegu-rádiológa", necelé 4% má skúsenosti s tým, že "obvodný alebo odborný lekár potrebuje len snímok bez popisu k nahliadnutiu" (toto sa na Slovensku praktizuje hlavne ohľadom možných zlomenín na príjmových chirurgických ambulanciách) a 7,7% opýtaných si myslí, že "väčšinou je to možno zistiť už len podľa mojich ťažkostí priamo u obvodného lekára", čo u niektorých typov zdravotných problémov vskutku ide.

Pripomienky k výsledkom dotazníka akceptujem rád v diskusii.

Valerián Valášek

Valerián Valášek

Bloger 
  • Počet článkov:  171
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Lekár-rádiológ, 47 rokov. Býva a pracuje na Liptove. Záľuby: Fitness, šach, cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  MedicínaPeniazeStravovanieŠachPočítač a softTovarNezmyslyToto nemá chybuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu