reklama

Ako dcéra stratila päťstovku a ako sme sa utešili

Poviem vám, že sa v poslednom čase cítim, akoby si ma život priviazal o stoličku a mučivo na mňa kvapkal problémy... Jeden za duhým...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (62)

 Minulý týždeň som z depky ani nevyliezla. (Niektoré moje spriaznené duše, by o tom vedeli... Však, Alžbetka? - vždy zlatá, ochotná a chápajúca...a múdrejšia a skúsenejšia - to sa jej to radí...len keby som ja, tie jej rady, vedela poslúchať...) No uzatvorte kapitolu, keď ste ešte všetko nepovedali, city vás majú v hrsti a ani duševný striptíz risknutý v nádeji, že snáď, konečne, prebolí... nepomôže. A do toho september, štyri deti školopovinné, jedno v škôlke povinne, živiteľ rodiny štvrtý rok na cintoríne, vy na živnosti bez istoty pravidelného príjmu, upomienky z Orange-u vás informujú už pomaly dvakrát denne duplovane sms aj do mailu. O ostatných dlhoch ani nehovorím.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 A nestačí, že tie školy dopujem deťmi, ešte ich treba dotovať aj finančne - priamo-úmerne k počtu detí. Vraj, skúste požiadať o štipendium, všetky sa výborne učia - zaslúžili by si. Veď áno, môj skromný mesačný príjem vyrátaný zo základu dane vychádza na 6134,- korún. Lenže k tomu treba prirátať sirotské príspevky, rodinné prídavky a ešte aj daňový bonus - všetko to, čo by vám malo pomôcť a hneď ste o 100 korún nad životným minimom. Bez nároku. Systém vie - komu prideliť a komu nie.

 A moja najstaršia (sedemnástka v druhom ročníku gymnázia) potrebovala tepláky na telesnú... V sobotu si ich išla kúpiť. Dala som jej tisícku, lebo som menší peniaz (ku podivu) nemala. A ešte som jej nakázala po kile múky v potravinách, malý pretlak a syr na špagety - máš to po ceste. Počas nákupu dva uisťovacie telefonáty, lebo neviem (sa tvárim), kde má tu hlavu, keď jej niečo hovorím...! A samozrejme, k jej imidžu sa ani kabelka, ani peňaženka nehodí - jednoducho takéto predmety ignoruje. Preto si všetko nevyhnutné strká do vreciek - od mobilu cez rúž až po peniaze. A tak sa stalo... Platila v samoobsluhe, dvestovkou. Päťstovku pri tom ešte mala. No domov prišla bez nej. Desaťkrát všetko prehľadala a nikde. Tak sadla na bicykel, už takmer rozplakaná, prosíkavo Rišo, poď so mnou!, lebo trápenie sa vždy ľahšie nesie dvom. Vrátila sa do samoobsluhy, ale kdeže by už päťstovka bola... A tak... Prišla smutná, uplakaná, lebo aj ona ešte všeličo chcela.

 Bolo mi jej ľúto. Vravím jej: "Kašli na to, sú to len peniaze. Poď so mnou do záhrady, nazbierame jablká a upečieme si jablčník! A vieš čo, budeme sa utešovať tým, že tú päťstovku určite našiel niekto, kto ju v tejto chvíli potrebuje viac ako my. A to už teda musí byť riadny skrachovanec :-)). (A starej mame to nepovieme. Jej žalosti by veru ani takáto útecha nepomohla.)"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ukľudnila sa. A bola fajn sobota... Lebo keď vás vzťahy hrejú, na peniaze sa naozaj dá vykašľať...

 A možno mi neuveríte, ale ja vám tomu fakt verím, že tie peniaze našiel niekto, kto ich v tej chvíli potreboval viac ako my. A že ich stratila práve preto. A nepokazte mi to! Nejakým mrzutým skepticizmom!

Ivett Valovičová

Ivett Valovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Osoba prozaická, duša poetická. V dave sama, v samote s Ním. Má rada úsmev. Žije pre deti. Zvláštne znamenie: vrodený zmysel pre iróniu (roky ho potláča - stále neúspešne). Zoznam autorových rubrík:  Keď snívamKeď padámKeď kryštalizujemKeď somMoji autoriDo neba (môjmu Autorovi)Môj šuplík detskej logikyMomentkyEx librisKomnata trinástaUsmej sa

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu