Tak isto ako čierny čaj a všetky pravé čaje aj ten zelený sa vyrába z listov rastliny Camellia sinensis.
Rozdiel je v tom že zelený čaj sa vyrába lúhovaním kým ostatné fermetáciou a lúhovanie pomáha uchovávať látky prospešné pre ľudský organizmus. Pomáha pri zdravotných ťažkostiach a je prevenciou pred chorobami. Lístky obsahujú množstvo antioxidantov ktoré pôsobia proti krvným zrazeninám a prečisťujú organizmus od škodlivých látok , doporučuje sa fajčiarom a všetkým ktorí sa pohybujú v priestoroch kde sa nachádzajú škodlivé chemikálie alebo je to prašné prostredie.
Obsahuje triesloviny ktoré pomáhajú pri reumatickom zápale , vysokom krvnom tlaku , znižuje riziko vzniku rakoviny , pomáha upraviť cholesterol v krvi. V troch-štyroch šálkach je napríklad obsiahnutá taká dávka fluoridu ktorá je potrebná pre organizmus na deň čím pomáha spevňovať kosti , zabraňuje tým rednutiu kostí , chráni zuby pred kazom.
Tento zázračný nápoj obsahuje aj množstvo vitamínov. Sú to vitamíny B1, B2, A, C a vitamíny skupiny P ktoré pomáhajú pri zápale žalúdka a čriev.
Keďže zelený čaj obsahuje kofeín tak znižuje únavu a zvyšuje telesnú a duševnú činnosť. A tu je aj jediné zatiaľ známe negatívum, pri väčšom množstve vypitého čaju môže nastať nespavosť.
Príprava :
-teplota vody má byť 80 stupňov Celzia. nesmie byť vriaca
-dávka lístkov je asi 1 kávová lyžička na šálku
-lístky dávame do vody a nie vodu na lístky, tie klesnú na dno ak by sme nejaký ten lístok nič sa nedeje...
-lúhovať môžeme v akejkoľvek nádobe, záleží len na nás aký "čajový rituál" si spravíme. Lúhujem 5 minút.
Zelený čaj patrí k mojim srdcovým záležitostiam, je to moja čokoláda pred spaním. Odporúčam každému jeho omamnú vôňu a chuť.