reklama

SK/BG/PL

Oblečenie, ktoré je suché, miniatúrne kôpky. Otvorené dvere, balkón, ich medzištátne hovory, tuším, že Macedónsko, to ich ami neznam. Vtrhnutie na skúšku niekoho, biela blúzka, mejkap na tvári dievčaťa, na stene zavesené zátišia ovocia. Marhule, jablká, zelené bobuľky hrozna. Odtiaľ tak prudko dole, že mám zaprášené nohy. Že zakopnem, ale nespadnem, rána tu, záhrady ešte svieže a šťavnaté, starí ľudia, plastový pohárik so spenenou kávou, noviny v rolke, bavlnené ponožky s anglickým nápisom. Potknem sa ale nespadnem. Predávajú biele a iné čerešne, nakúpia a potom celý svet šuchoce. Aj moje zväzky zelenej cibule, aj zablatené uhorky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

Ideme tam, kde sa dá výhodne nakúpiť. Priložia to oblečenie ku mne. Námornícka blúzka, šál made in India. Šaty, v ktorých vyzerám ako servírka, ako zamestnanec lekárne, ako tá, čo vysáva koberce v hoteli Central v Sofii. Tá Tinka z poviedky Konstantina Konstantinova. Tá, čo dáva tým mužom svoje telo, tá, čo sedí na okne a fajčí. Tá, čo mlčí a chodí na pohárik. Nejaký lieh alebo čo.

Vravím, že sa treba ponáhľať, lebo tie čerešne stratia farbu. A lesk. A prestanú skákať, prestanú byť vášňou. Čerešne, čo by v bielom snehu urobili okrúhle škvrny. A kontrasty a mohla by byť sánkovačka, zimné záhrady a ja neviem, koľko ľadu tu vtedy môže byť, koľko vetra, koľko dánskych kabátov v tom obchode, kde sa dá výhodne nakúpiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Emiliana Torrini: Sound of Silence

Miniatúrne kôpky položíme na poličky. Na ohni sa praží cibuľa spolu so zelenou fazuľou a koreninami. Prstami prechádzam po týchto tapetách a čakám, kedy mi na hlavu spadne nejaký hmyz. Poľky majú z hmyzu strach, vylieza spod tých tapiet a Poľky kričia, Poľky nechcú vziať do ruky nejaký predmet a rozpučiť ten hmyz. Chrapčanie.

Keď pôjdem v lete do Poľska, kúpim si ten hrubý časopis. Sadnem si na lavičku, možno v prvej dedine za hranicou, tam za horami, v lúkach, pri lúkach, trojgeneračné domy, goralské hlasy. Sadnem si a prečítam reportáže, teraz bolo o ľuďoch, čo bývajú kade-tade. Mlyn v severozápadnom Poľsku, labute a kačky, vlakom dve hodiny do Berlína. Byt v Gdańsku. Prístav, lode, malé, malé bývanie a čierny pes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Poľsku mi ponúknu nocľah. Kapucín s dlhou bradou na severe, kapucín mi ukáže more a pieskové duny, kapucín povie, že treba ísť k Mazurským jazerám, že treba vidieť Malbork.

V noci by som porátala všetky ovce na pastvinách. Aj by som ich pozabíjala a pripravila ich mäso podľa iránskeho receptu. Aj tak rýchlo nezaspím, aj tak myslím, plánujem, premýšľam. Môj IC vlak do Sofie odchádza už o 12 dní. A tam budú bozky, a tam bude všetko, nové dni.

I love Bulgaria.

Anna Strachan

Anna Strachan

Bloger 
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"Načo cestovať? Súmraky sú všade rovnaké.Vari cesty vytvárajú pocit slobody? Ja takýto pocit, Andrej, zažívam keď sa veziem električkou z Westbahnhofu do Schönbrunnu, a to oveľa intenzívnejšie ako niekto, kto cestuje z Viedne do Paríža. Lebo ak nespoznáš nadšenie z obyčajnej prechádzky Ringom, tak ho nenájdeš ani na konci sveta." Dragan Velikić Zoznam autorových rubrík:  familiarishoreodkazovanietripsvlnyBG365súkromnénezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu