reklama

Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.

Keď sa Putin vo februári 1990 vrátil z Drážďan do Ruska, krajinou otriasali dozvuky pádu Berlínskeho múru.

Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.
Sobčak a Putin. (Zdroj: https://adst.org/2015/10/putin-the-early-years/)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jeho bývalý mentor a šéf v Drážďanoch plukovník Lazar Matvejev mu prikázal, aby sa neponevieral po Moskve, ale vrátil sa domov do Leningradu a tam sa snažil pripojiť sa k demokratickému hnutiu, kde sa najprv ponúkol ako pomoc nekompromisnej novozvolenej poslankyni Kongresu ľudových zástupcov Galine Starovojcovej, tá ale bola podozrievavá a odmietla ho.

Jeho prvým miestom sa potom stala pozícia asistenta rektora Leningradskej univerzity, kde mal mať na starosti styky so zahraničím, zahraničných študentov a hodnostárov, ktorí tam prišli na návštevu. Bolo to len také malé intermezzo pred tým, ako sa dostal do špičky demokratického hnutia v krajine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Anatolij Sobčak (na titulke s Putinom v pozadí) bol charizmatickým profesorom práva. Schopný a dobre vyzerajúci si už dlhší čas získaval študentov svojim mierne protivládnym vystupovaním. Netrvalo dlho a stal sa jedným z najviac motivujúcich rečníkov nového demokratického hnutia, ktorý na každom kroku kritizoval Stranu a KGB. Bol súčasťou nezávislých a reformátorov, ktorí vo voľbách v marci 1990 získali kontrolu nad mestským zastupiteľstvom a v máji bol menovaný jeho vedúcim predstaviteľom. Takmer okamžite bol Putin menovaný za jeho pravú ruku; stal sa jeho vybavovačom, styčným článkom s bezpečnostnými službami, tieňom, ktorý ho z pozadia chránil. Od začiatku to bolo umiestnenie, ktoré zabezpečila KGB. V júni 1991, keď sa konali voľby primátora mesta bol Sobčak už hlavným kandidátom a voľby ľahko vyhral.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas celých novodobých dejín Ruska zohrával petrohradský prístav výnimočne dôležitú úlohu v zahraničnom obchode krajiny, a tak to malo byť aj naďalej. Stal sa centrálnym bodom spojenectva medzi KGB a organizovaným zločinom, ktoré sa potom rozšírilo po celom Rusku a na západné trhy a inštitúcie. Prístav bol počiatočným bodom obchodnej aliancie zástupcu primátora mesta, Vladimíra Putina, úzko spolupracujúceho s bosom podsvetia, ktorý prístav riadil a s obchodníkom s ropou, ktorý získal monopol na jej export cez prístavný terminál. Vzťahy, ktoré sa vtedy nadviazali a upevnili prostredníctvom siete barterových a exportných dohôd, sa stali modelom toho, ako bude riadené putinovské Rusko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začiatkom deväťdesiatych rokov bol petrohradský prístav jedným z najtemnejších území mesta, poznačeným častými prestrelkami medzia gangmi a násilnými súbojmi o hotovostné peniaze. Najväčším miestnym kriminálnym gangom bola skupina Tambov. Podstatným dôvodom, prečo práve tu bolo možné také prepojenie medzi KGB a kriminálnym podsvetím bol fakt, že Sobčak sa len minimálne zaujímal o každodenné problémy riadenia mesta. To nechal Putinovi, ktorý riadil výbor pre zahraničné vzťahy a cez výbor mal dohľad nad celým obchodom a väčšinou činností mesta a tiež Vladimírovi Jakovlevovi, ktorý mal na starosti ekonomické záležitosti mesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, čo v meste zdedili, bolo obrazom úbohosti. Mestská kasa bola prázdna, neboli financie na nákup dovozov a regály obchodov sa rýchlo vyprázdňovali. Domáca výroba potravín bola v otrasnom stave. Neefektívne hospodárenie kolchozov nechávalo časť obilia okolo ciest zhniť na koreni, niekoľko rokov zlej úrody situáciu ešte viac zhoršilo. Okrem potravinovej krízy museli riešiť aj explóziu kriminality. Skupiny organizovaného zločinu vyberali výpalné, vydierali miestne podniky a preberali obchod do vlastných rúk. Sobčak miloval znaky moci, spolu s manželkou sa správali ako aristokrati a vozili sa v limuzínach. Nemal v úmysle špiniť si ruky bordelom, ktorý mal v uliciach a v prístave.

V tom všetkom sa spoliehal na Putina, ktorý udržiaval fungujúcu sieť kontaktov so špičkou mestskej KGB. Jeho bývalý mentor sa stal novým šéfom FSB v Petrohrade, čo z Putina robilo styčnú osobu pre vyjednávania s rôznymi zložkami ochrany zákona.

Z chaosu, kolapsu a Sobčakovej neefektívnosti vznikla aliancia medzi Putinom, jeho spojencami v FSB a skupinami organizovaného zločinu. Aliancia, ktorej hlavným záujmom bolo využiť čo najväčšiu časť ekonomiky mesta na svoj vlastný prospech. Kolaps znamenal príležitosť pre ich vlastné obohatenie a, obzvlášť pre Putina a spojencov z FSB, na vytvorenie strategického čierneho fondu, ktorý mal pomôcť zachovať ich sieť kontaktov a zabezpečiť ich postavenie v nasledujúcich rokoch. Tento fond mal svoje korene v barterových obchodoch spriatelených firiem vedených ľuďmi z KGB. Aliancia sa zaslúžila o to, že sa prístav stal jedným z centier pre pašovanie drog z Kolumbie do Západnej Európy.

Podstatnú časť Putinovej činnosti v Petrohrade som už opísal pred niekoľkými rokmi, preto tu len uvádzam link na ten článok: Kde bolo, tam bolelo 2, alebo ako sa Voloďa k bohatstvu dostal. Časť prvá. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

V lete 1996 bol Putin nečakane umiestnený do vyššej riadiacej pozície v Kremli. Toto jeho povýšenie nastalo v čase, keď jeho kariéra mala byť na úpadku. V to leto Sobčak prehral voľby za znovuzvolenie na pozíciu primátora Petrohradu. Putin bol za to ako šéf jeho kampane čiastočne zodpovedný. Okamžite po prehre rezignoval na funkciu na mestskom zastupiteľstve. Bez práce však zostal iba necelý mesiac. Bol pozvaný do Moskvy, najprv aby prevzal prestížnu funkciu zástupcu vedúceho kremeľskej administrácie. Keď jeho menovanie zamietol Jeľcinov šéf štábu Anatolij Čubajs, obratom mu bolo ponúknuté miesto vedúceho kremeľského oddelenia zahraničného majetku, ktoré po kolapse ZSSR zdedilo všetky jeho zahraničné aktíva.

Po siedmich mesiacoch od príchodu do Moskvy bol opäť povýšený. Najprv to bola funkcia hlavy kontrolného oddelenia, ktoré bolo jadrom moci v Kremli, a kde bol poverený zabezpečiť, aby sa prezidentove príkazy plnili v celej neposlušnej krajine. O ďalší rok sa stal prvým zástupcom kremeľského šéfa štábu pre regióny, čo bola tretia najsilnejšia pozícia po prezidentovi. Po ďalších iba troch mesiacoch bol menovaný za šéfa FSB a okamžite začal čistiť škvrny na svojej petrohradskej minulosti.

Jedným z jeho hlavných nepriateľov z tých dní bol Jurij Šutov, bývalý Sobčakov zástupca, ktorý mal s Putinom neustále konflikty a ktorý naňho zbieral kompromitujúci materiál. Hneď po Putinovom nástupe k moci bol Šutov zatknutý a obžalovaný z organizovania vrážd na objednávku. Súd ho však pre nedostatok dôkazov oslobodil, hneď však bol zatknutý opäť a odvezený do najtvrdšej ruskej trestnej kolónie "Biela Labuť" v Perme, ďaleko na Sibíri.

Nikdy sa z nej nedostal a materiál, ktorý zozbieral sa stratil.

Nestratil sa však materiál, ktorý o vyšetrovaní Putinovej korupcie počas jeho petrohradskej éry zozbierala poslankyňa mestskej rady a vedúca vyšetrovacej komisie Marina Saľjeva (vyššie uvedený link.) Po jej, podľa všetkého prirodzenej, smrti ho zachránili jej priatelia zverejnili na webe: Sal'ye Commission Documents | Havighurst Center | CAS - Miami University (miamioh.edu) Facebook

Štyri mesiace po tom, ako sa Putin stal šéfom FSB bola vo vchode svojho domu zastrelená Galina Starovojcová, ktorá Putina odmietla prijať do svojho tímu po jeho návrate z Drážďan. Bola vedúcou demokratickou silou a bojovníčkou proti korupcii v Petrohrade.

Jeden večer po tom, čo finančný krach zdevastoval ruskú ekonomiku sa na večeri v Moskve stretla malá skupinka dôstojníkov KGB. Bol medzi nimi jej bývalý šéf Vladimír Krjučkov, Robert Eringer - investigatívny novinár, spisovateľ, zmluvný spolupracovník FBI a zrejme aj KGB a Igor Prelin, Krjučkovov zástupca a bývalý Putinov prednášajúci na akadémii KGB "Červená zástava". Podľa Eringera Prelin povedal ostatným, že KGB sa čoskoro vráti k moci: "Niekoho poznáme. Nikdy ste o ňom nepočuli. Nepovieme vám kto je to, ale je jedným z nás, a keď bude prezidentom, sme späť v hre."

Pokračovanie Čím je dláždená cesta do Kremľa? 1 - Zopár výbuchov. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Zdroj informácií: Catherine Belton - Putin's People.

Masha Gessen - The Man Without Face.

Karen Dawisha - Putin's Kleptocracy.

Heide Blake - From Russia With Blood.

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  505
  •  | 
  • Páči sa:  1 739x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu