reklama

Kto stojí na svätom oltári antivaxerov?

Nie je to ten vľavo (aj keď...)

Kto stojí na svätom oltári antivaxerov?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ak sa nejaký okamih dá označiť ako začiatok moderného antivaxerského hnutia, tak je to publikovanie článku s pre mňa príliš komplikovaným názvom v prestížnom lekárskom časopise Lancet.

Jeho hlavným autorom bol anglický gastroenterológ dr. Andrew Wakefield. Práca tvrdila, že existuje spojenie medzi trojvakcínou proti mumpsu, osýpkam a rubeole a rozvojom nového druhu autistickej regresie, keď dovtedy zdravé deti začali vývojovo upadať. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že iní vedci neboli schopní zopakovať jeho výsledky a investigatívny novinár Brian Deer dokázal, že zmienená práca bola závažným prípadom vedeckého podvodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lancet uvedený článok stiahol v roku 2010, hneď po tom začalo proti Wakefieldovi vyšetrovanie, ktorého výsledkom bolo odobratie lekárskej licencie a zákaz vykonávať lekársku prax. Odcestoval do USA, kde začal niekoľko rôznych podnikateľských aktivít, ktoré využívali jeho postavenie ako "martýra" anti-vakcinačného hnutia. V posledných niekoľkých rokoch žije s americkou supermodelkou Elle Macpherson a chodí prednášať na podujatia organizované všemožnými konšpiračnými skupinami. Necháva si za to, samozrejme nemálo platiť.

Odhliadnuc od toho všetkého fakt, že sa jeho článku z Lancetu dostalo masového mediálneho pokrytia, hral hlavnú úlohu v naštartovaní strachu z vakcín a viery, že vakcíny sa spájajú s autizmom. O tom, že to bol podvod sa už potom tak veľa v masových médiách nehovorilo. Miera imunizácie detí trojvakcínou klesla z 91,5% v roku 1998 na 79% v roku 2004.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale poďme trochu späť.

V roku 1994 bola vo Veľkej Británii založená organizácia JABS (Justice, Awareness and Basic Support), ktorej deklarovaným cieľom je podpora rodičov, ktorí veria, že ich deti boli poškodené či zomreli v dôsledku vakcinácie. Jej členovia boli zaangažovaní v súdnych procesoch proti trom výrobcom trojvakcíny. Spolupracoval s nimi bol právny zástupca Richard Barr, ktorý niektorých zastupoval pred súdom. Spoločne kontaktovali Wakefielda a navrhli, že mu zaplatia za výskum možného spojenia medzi trojvakcínou a autizmom. Už predtým sa snažil dokázať spojenie medzi ňou a zápalom čriev, takže to malo svoju logiku. V priebehu ďalších rokov mu za to zaplatili takmer pol milióna libier plus uhradené náklady.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V marci 1998 sa Lancet od Wakefieldovho článku dištancoval, desať jeho spoluautorov vydalo vyhlásenie "Odvolanie interpretácie," kde uviedli, že "Chceme vyjasniť, že v tomto článku nebola ustanovená žiadna príčinná súvislosť medzi trojvakcínou a autizmom, pretože na to neboli k dispozícii postačujúce dáta." Wakefield podal na Deera žalobu, ktorú neskôr stiahol.V tom istom mesiaci "British Medical Journal" uviedol v redakčnom príspevku, že aj keď bolo ročne zaočkovaných niekoľko sto tisíc detí, neexistuje epidemiologický dôvod na spájanie trojvakcíny s autizmom.

V roku 1999 Lancet uverejnil štúdiu 498 prípadov autizmu. Ako kritérium na zaradenie do prieskumu nebolo použité to či sa rodičia dieťaťa súdia s výrobcami vakcín (ako to bolo u Wakefielda), ale Medzinárodná Klasifikácia Nemocí. Výskumníci nenašli žiadnu súvislosť medzi časom vakcinácie a nástupom symptómov autizmu. Podľa ďalšej štúdie množstvo diagnostikovaných autistov medzi rokmi 1988 a 1999 stúplo sedemkrát, miera vakcinácie však bola na stále rovnakej úrovni - 95%. Retrospektívna štúdia vyše 500.000 detí nezistila zvýšené riziko výskytu symptómov autizmu v mesiacoch nasledujúcich po vakcinácii ani spojenie medzi deťmi s autizmom a hospitalizáciou so zápalovým ochorením čriev.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"General Medical Council" (Všeobecná lekárska rada) je orgánom, ktorý má vo Veľkej Británii na starosti vedenie registra lekárov, dozor nad kvalitou lekárskych výkonov, v prípade potreby aj vylúčenie a zákaz činnosti tých, ktorí požadované štandardy nedosahujú či porušujú pravidlá. Strávila 217 dní prešetrovaním Wakefieldovho prípadu a v januári 2010 prišla k záveru, že sa v súvislosti s prácou uverejnenou v Lancete dopustil závažného pochybenia. Okrem iného malé deti boli podrobené invazívnym procedúram, ako sú endoskopia, a lumbálna punkcia, tie však neboli preverené príslušným etickým výborom. V marci 2010 bol Wakefield vymazaný z registra lekárov.

V prvý večer funkčného obdobia Donalda Trumpa sa nejakým spôsobom dostal na jeden z inauguračných plesov, kde sa obaja stretli.

Keď o ňom časopis Daily News napísal článok, dal mu názov "Hippocrates would puke." Hipokrates by sa pošablil.

Pokračovanie Milí vaxeri a antivaxeri, - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Zdroj informácií: Jonathan M. Berman - Anti-Vaxxers.

Brian Deer - The Doctor Who Fooled The World.

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  509
  •  | 
  • Páči sa:  1 860x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu