reklama

Ako sa z Grécka ozývalo, tak sa z Grécka ozýva

A už vás mám plné zuby, vy siesta jedna peloponézska! Už vtedy som sa čudoval, keď som bol u vás na dovolenke. Reku, kto v tomto štáte pracuje? Veď oni len spia, pijú a tancujú! A tu ich máš - deväťdesiat platov za rok, do dôchodku pomaly už pred narodením, dovolenka častejšie ako menzes a keď im barman blikne svetlami a ohlási koniec flámu, tak sa ešte búria! Čo sme videli keď bankrotoval Island? Hrdý a húževnatý národ, ktorý od hanby hádam ani nespal. A Gréci? Otázka dňa: Keby sme sa pozreli do zrkadla, na koho by sme sa viac podobali?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (138)

Aj my máme radi politikov, ktorí radšej míňajú ako šetria. Zaplnili by sme ulice, keby nám vláda začala rozdávať napožičiavané peniaze? Čo keby nová vláda v septembri zdvihla učiteľom platy o 50 percent? A následne aj zvyšku verejného sektora? A nám ostatným by znížila daň z príjmu, spotrebnú daň na pohonné hmoty, DPH na knihy a alkohol, minimálna dovolenka by bola šesť týždňov, a tak ďalej, a tak ďalej. Zaplnili by sme ulice? Prd makový. Zopár osvietencov by pindalo, Štulajter by sa rozhorčoval a Schutz nadával, ale vox slovenského populi by ich spoľahlivo prehlasoval.
Ale nech sme akí sme, keby došlo k najhoršiemu, dokázali by sme zaťať zuby a zabrať. Možno nie tak hrdo ako Islanďania, ale určite nie tak žobravo ako Gréci. Už sme to predsa raz dokázali, po Mečiarovi. Síce sme neboli úplne na dne, ale všade okolo nás bujnel život, len u nás smrdel zdochnutý pes. A dokázali sme sa z toho vyhrabať aj bez klamania a žobrania.
Toto Grékom zazlievam. Správajú sa ako rozmaznané, hlúpe deti, robia hanbu svojej slávnej minulosti a celej eurozóne. Svojou lenivosťou a pažravosťou devalvujú menu, ktorú máme na výplatných páskach a účtoch. Ak má náš byt hodnotu 50 000 eur, každým centom o ktoré sa euro kvôli Grécku oslabí, stráca moja rodina 500 eur.
Súhlasil by som s pomocou (keby sa ma niekto pýtal), čoby nie. Keby ich postihol nejaký živel, alebo pohroma, alebo by jednoducho šliapli vedľa a potrebovali by pomoc. Lenže im sa nič takéto nestalo. Gréci jednoducho prežrali úspory, prespali pôžičky, pretancovali pôžičky na pôžičky a ak im dáme svoje pôžičky na pôžičky (lebo úspory a pôžičky sme si už aj my prežrali), tak prežerú aj tie. A ešte k tomu aj klamali. Klamali pri vstupe do eurozóny, klamali každý rok vo svojej fiškálnej politike a Európskej komisii to bolo jedno. Jej je ostatne jedno všetko, čo je zásadné. Má rada uniformitu a štábnu kultúru.
Nemci alebo Francúzi, tí majú dôvod ich teraz prikrmovať. Napožičiavali im toľko peňazí, že ich radšej silou eurozóny udržia pri živote, ako by sa mali rozlúčiť so svojimi pohľadávkami. Ale my? Ak Gréci stratia euro a začnú s drachmou na zelenej lúke, čo stratíme? Nič. A Portugalci, Španieli alebo Slováci by aspoň uvideli, že mať euro nie je dar pre magorov, ale privilégium pre zodpovedných. Takto by som to urobil, keby sa ma niekto pýtal: Pomôžeme Grékom, čo by nie. Požičiame Nemcom, nech podporia svojich dlžníkov. Nemci by nám dlh vrátili, Gréci nie.
Akkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk boha, zaspal som. Dopil som pivo a trochu som zadriemal. Kde som to skončil? Gréci nie? Veru nie. Nikdy nemali patriť medzi zodpovedné fiškálne krajiny a nepatria medzi ne ani teraz. Tie ich juhoamerické demonštrácie namiesto tvrdej práce a hanby sú toho dôkazom. Treba sa ich zbaviť opatrným vykrútením v smere hodinových ručičiek.

Ján Babarík

Ján Babarík

Bloger 
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu