reklama

Ako si zarúbať cestu do Grécka II

Po úvode, ktorý ma stál asi 18 eúr (pivo, slanina) sa teraz dostávam k jadru veci: prečo sa našej demokracii tak nedarí? Aby som neurobil rovnakú chybu ako v úvode (nezatáral sa ako Smoljak v istej Cimermanovej hre), idem rovno k veci: preto sa demokracii nedarí, lebo má každý volič rovnaký hlas.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Možno sa mýlim, ale vychádza mi to tak, že práve toto je ten nezmysel, ktorý púšťa ku kormidlám ľudí, ako sú Fico, Slota, Mečiar. Idem byť teraz osobný a nekorektný: keby ste náhodne vybrali päť obyvateľov cigánskych osád a nechali ich zvoliť slovenský parlament, kto by vyhral? Fico, bezpochyby, s výrazným náskokom. Lebo rád rozdáva a nerád berie. Keby ste vybrali päť dlhodobo nezamestnaných, kto by vyhral? Zase Fico! Keby ste vybrali päť mafiánov a podvodníkov? Možno by vyhral Slota, možno Fico, ale možno by sme boli aj poriadne prekvapení, nočak, pravičiari? To záleží od toho, z ktorého levelu a kraja by sme týchto podvodníkov vyberali. Päť dôchodcov by pravdepodobne tiež zvolilo Fica.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z piatich náhodne vybraných platcov odvodov a daní (mimo štátnej a verejnej správy) by s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrala pravica. Z piatich náhodne vybraných voličov s IQ vyšším ako 120 by tiež vyhrala pravica. Suma sumárum - päť prispievateľov (nielen finančných) do systému by zrejme zvolilo pravicu. Päť poberateľov zo systému by zvolilo Fica. (Nepíšem ľavicu, pretože Fico nie je ľavica. Píšem pravicu, pretože naša „pravica" nemá meno).

So zreteľom na demografický vývoj môžeme smelo predvídať, že poberateľov bude pribúdať a prispievateľov ubúdať. A dostávame sa k úvodu článku - o výsledku volieb budú rozhodovať tí, ktorí poberajú, resp. viac berú, ako dávajú. A, samozrejme, vyberať si budú tých, ktorí radi rozdávajú. A to nás skôr či neskôr dovedie do záhuby. Preto sociológovia bijú na poplach, že nám klesli prírastky na tri desatiny percenta. Produktivita práce jednotlivca je dnes dosť vysoká na to, aby sme uživili svojich sociálne odkázaných aj pri klesajúcej pôrodnosti. Lenže naši poberajúci si (nie svojou vinou) neuvedomujú svoj status a svoju životnú úroveň porovnávajú s úrovňou tých, ktorí pracujú. A nezmieria sa s tým, že sociálna rovnosť je v rozpore so zákonmi fungovania sveta. Silný a bujný sociálny systém potiera rozdiely v životnej úrovni pracujúcich a nepracujúcich, čo motivuje nepracovať.
Rozhodovať o správe štátu by mali najmä tí, ktorí prispievajú. Nie preto, že nechcú dávať, ale preto, že sú menej ochotní rozdávať aj to, čo nemajú. Sú to totiž oni, kto bude dlhy splácať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred pár dňami sa u mňa zastavil kamarát z KDH. V istej obci mu starosta ponúkol hlasy cigánskej osady za 1000 eúr. V inej osade mu vraveli, že predchádzajúci kandidát im ponúkal 5 eúr za hlas. Ak vraj dá viac, budú voliť jeho. Tak takýto ľudia budú rozhodovať o správcovi mojich daní. Akým právom?.
Nie je spravodlivé, keď má každý hlas rovnakú cenu. Toto je zvrátená predstava demokracie. Niekoľkokrát súdne potrestaný recidivista, ktorý v živote nepracoval a neplatil dane (na Slovensku sú takých voličov desiatky tisíc), nemá mať nárok na rovnaký vplyv na správu vecí verejných, ako mám ja! Ako môže byť voličom ten, kto nespĺňa podmienky na kandidáta? Ja platím, prispievam, splácam spoločné dlhy, nečerpám, chodil som do školy, aj moje deti chodia, platím im to, krvopotne sa snažím dodržiavať zákony, čítam noviny, formujem si názor, dávam ho na pranier a mám mať rovnakú váhu ako „daj 5 evri"?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keby to bolo v mojich silách, zaviedol by som bodový systém. V mnohých krajinách ho už majú, len sa netýka volebného práva. Človek vstúpi do dospelosti s, povedzme, desiatimi volebnými bodmi. Si v aktuálnom volebnom období právoplatne odsúdený za trestný čin? V najbližších voľbách strácaš 5 bodov. Priestupok? Strácaš 2 body. Za celé volebné obdobie si neprispel do systému jediným centom a pritom nie si poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku? Tak o čom chceš rozhodovať??? V posledných voľbách si nevolil? Dva body dole. A o výsledku volieb bude rozhodovať počet získaných bodov, nie ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrazu by tá cigánska osada nemala hodnotu 1000 eúr, ale ledva desať. Netvrdím, že by sa parlament razom zmenil na kráľovstvo nebeské. Ale cesta do Grécka by sa rozhodne zarúbala. A aj tých Vincov Lukáčov by ubudlo.

Ján Babarík

Ján Babarík

Bloger 
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu