reklama

Berky Jariabok a škaredé deti

Minulý týždeň sa v Bazileji konala tlačová konferencia oganizácie Human Rights Watch (HRW), na ktorej vysoký a pekný komisár OSN Berky Jariabok prečítal správu o diskriminácii škaredých detí. Začal prípadom z otvorenia olympijských hier v Pekingu, kde organizátori nedovolili zaspievať hymnu talentovanému dievčatku, lebo bolo škaredé. Namiesto neho vystúpilo pekné dievčatko, ktoré len otváralo ústa na playback. Čínsky novinár sa v tejto súvislosti opýtal: L´ting wu shu niam fong hun lient? Nikto mu však neodpovedal, pretože mu nerozumeli. (Fotografie k prípadu v článku.) Berky Jariabok neskôr spomínal Slovensko, ktoré problém škaredých detí rieši citlivo. Na Slovensku, ako to uvidíte na videu, povedal Berky Jariabok, môžu verejne vystupovať aj deti, pri pohľade na ktoré je normálnym ľuďom na zvracanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Jang Pei-ji je podľa čínskych organizátorov škaredá. Je vraj bacuľatá a má krivé zuby. Lin Miao-ke je zase zlatučká, ale nevie spievať. Preto "škaredá" spievala v zákulisí a "roztomila" naprázdno otvárala ústa pred celým svetom. Hudobný režisér ceremoniálu Čen Qi-gang k tomu povedal: "Chceli sme ukázať pravý obraz Číny." Milí čínski komunisti, ukázali ste. Taký necenzúrovaný pohľad na súčasnú Čínu sme ani nečakali.

Obrázok blogu

 Otázka pre čitateľov: Ktorá je škaredá a ktorá roztomilá? Foto: Daily Mail

Slováci vymysleli skutočne originálny spôsob, ktorým škaredé deti postavia takmer na roveň pekným deťom. "Minimálne im umožnia takmer plnohodnotne vystupovať na verejnosti," zdôraznil vysoký a pekný komisár Jariabok. Keďže je lepšie raz vidieť ako stokrát čítať, ponúkam vám video, ktoré pozorovatelia HRW (Human Rights Watch) nakrútili vlani v roku 2003 na folklórnych slávnostiach severomaďarskom Klenovci. Organizátori jednoducho vypli prúd v celej dedine a folklórny súbor Netvorček z Vranova nad Topľou mohol svetu ukázať svoje tanečné umenie. Škoda len, že niektorí súdnosti zbavení diváci (alebo to boli americkí novinári?) osvetľovali pódium bleskami svojich fotoaparátov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

((video))

Berky Jariabok na tlačovej besede v Bazileji po opätovnom zhliadnutí videa od dojatia nemohol pokračovať, preto poprosil o záverečné zhrnutie britkého Jána Tribuľu z televízie Markíza: "Jedno je však isté: detský folklórny súbor Netvorček z Vranova nad Topľou si klenovským vystúpením otvoril cestu do sveta a hoci vďační diváci nemohli vidieť odporné tváričky východoslovenských strašidielok, mohli sa aspoň pokochať ich veselým a šťastným smiechom. Z Ba... eee... z Vazi.... ee.. z tlačovej besedy Ján Tribuľa, televízia Markíza."

Ján Babarík

Ján Babarík

Bloger 
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu