
Prvý krok: Ingredí...dácie...onô: dva deci mlieka, soľ, deci oleja (ten olivový na fotke je len imidžovka. Ten mám na dvere a okná. Po vzore starých materí použijeme slnečnicový.) Kocka cukru. Vajce. Dvadsať gramov droždia a 250 gramov polohrubej múky. Keď nemáte polohrubú, stačí štvrť kila. Na konci prvého kroku prihrejeme deci mlieka a nadrobíme doň droždie a kus cukru. Necháme kvasiť nejakých 20 minút.. Medzitým na druhej platni dovaríme fazuľovú polievku, v ktorej sme predtým prezieravo uvarili šunku a kožky zo slaniny. (Polievku varíme pre istotu. Nie sme stará mater, aby sme upiekli jedlý ľapien.)
Druhý krok: Do múky vlejeme kvások, nemiešame, len ho trochu tou múkou zboku presypeme. Ak sa dá. Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť. Bohvie ako dlho. Veď uvidíme. Medzitým si vo zvyšku mlieka vidličkou rozondieme vajce a s radosťou sa venujeme tretiemu kroku.
Tretí krok: Preklenovací koktejl. Na výrobu preklenovacieho koktejlu použijeme: slivovicu. Príprava koktejlu je jednoduchá: potrebné množstvo nalejeme do primerane veľkej sklenenej nádoby, ak chceme, môžeme trochu premiešať, a vypijeme. Postup opakujeme niekoľkokrát.

Ingrediencie k preklenovaciemu koktejlu
Štvrtý krok: Do predkvaseného cesta voľnou rukou vlejeme v mlieku rozondiate vajce so štipkou soli. A olej. Vravia, že deci, ja dávam od oka. Vidíme, že cesto je riedke. Redšie, ako sme čakali. Nenecháme sa odradiť a odvážne vsypeme ešte trochu múky. Po chvíli nám je jasné, že to nestačí, tak neohroziteľne a sebavedome vsypeme ešte trochu. Teraz nám už neostáva nič iné, len trpezlivo miesiť cesto silnou slovenskou rukou a dúfať, že sme to v treťom kroku neprehnali s iniciatívou a nespadneme. Trvá to dlho, tá lepkavá sra... sa nie a nie vymiesiť. Nakoniec, ani netušíme ako, sme vymiesili krásne cesto. Ešte raz ho prikryjeme a necháme na 30 deci kvasiť. Teda minút, už sa nám to pletie. Alebo aj dlhšie, čo ja viem.

Cesto sa môže trošku lepiť. To sa vymiesi.
Piaty krok: Viď tretí krok. Opakovať do ľubovôle.
Šiesty krok: Príprava nátierky. Do poldeci slivo...livového oleja pretlačíme zopár strúčikov cesnaku a prisypeme soľ a sezamové semienka. Naše staré matere ich kupovali na jarmokoch v Carihrade a Ostrihome. Touto nátierkou potrieme napoly upečený ľapien, keď sa dostaneme do toho štádia. Takto dopredu si ju pripravujeme jednak preto, aby cesnak a sezam nasiakol olejom a vice versa (uau!) a druhak preto, lebo potom už budeme ožratí.
Siedmy krok: Cesto by malo byť hotové. Ak neni, pokračujeme obľúbeným tretím krokom. Lenže ono je. Darmo sme sa tešili. Vykydneme ho na múkou poprášenú dosku a rozvaľkáme. Nemalo by sa lepiť, ale lepí sa. Asi sme niekde urobili chybu. Prejdeme na tretí krok a popremýšľame. Tak ho ešte pomiesime, veď mu nezaškodí. A zapneme si rúru, aby sa vyhriala. Cesto rozkaľ... roz..eee...rozvaľkáme, už sa nám ťažko rozrvráva, nočak? A dáme ho do pekáča. A do rúry.

Vyvaľkané, pekáč vymastený.
Pre isatotu zospakujeme rtreeti krokj. Ktorí sme trévovanejší nezaspíme, vy...vydržťíme a yvberiemne hoztov7 ľapien z rursx. Etše rauz krok š! 3! Halák neni človek, jhakal je boch!

Slaný cesnakový ľapien. Mňam!