Spoveď kuchára-samouka alebo Antikuchárka 2009

Za čias, keď sa učili variť naše staré matere, veľké caviky sa okolo jedla nerobili. Na špohreltoch bublali dobroty vyrobené z okliešteného repertoáru surovín a z osvedčeného výberu receptov, ktoré sa dedili z pokolenia na pokolen

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Samozrejme, nikto nám nebráni ostať pri mamkinom paprikáši a babkiných slivkových guliach. Napísať si postup na lístoček a praxou doviesť až k dokonalosti. Ale čo, keď svet vymyslel toľko ešte onakvejších pochúťok a v potravinách dostať už aj africké bataty? Dá sa nad tým všetkým mávnuť rukou? Nedá. A tak aj ja vystrihujem, zapisujem, zbieram, kombinujem. Potom v kuchyni krútim hlavou nad svojimi výtvormi a hreším hrniec, že mi takú blbosť vôbec "zožral". Ale odradiť sa nedám a vystrihujem, varím a splachujem ďalej. Podobne postihnutým prinášam čiernu listinu receptov, na ktoré som sa v poslednej dobe nechala zlákať. Treba si na ne dať zvlášť bacha, aby ste ich náhodou nezaradili do denného menu a nespôsobili tým traumu svojim stravníkom a hanbu sebe samému (samej). Podotýkam, zvlášť ak ste samouk a riadite sa presne podľa pokynov v recepte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Jablkovo-zelerová polievka (Recepty zo života)

Ak ste sa domnievali, že zelerom sa žiadna polievka pokaziť nedá, je to fatálny omyl. Najmä ak ho zmixujete s jablkami v takom pomere, že z Vás ešte dva dni razí ako z nevetraného zelovocu. Pokiaľ Váš partner nie je vysadený na esencie z koreňovej zeleniny, skúste radšej kyslú fazuľu.

2. Pirohy s olivovou plnkou alias Stredomorské rozbihlavy (Nový čas pre ženy)

Okrem faktu, že z pirohov pripravených podľa tohto receptu by sa dali postaviť nepriestrelné hradby okolo Beckova, olivová plnka v ich útrobách pôsobí tiež akosi napínavo (naplo všetkých, ktorí ju ochutnali).

SkryťVypnúť reklamu

3. Cestovinový šalát so zázvorom (Dobré jedlo)

Pokiaľ nepatríte k ďumbierofilom, ktorí si k telke bežne pripravujú misku s nasekaným čerstvým zázvorom a prežúvajú ho pri filme, vyhnite sa aj tomuto kulinárskemu nezmyslu. Chleba s maslom namiesto teplej večere ešte nikoho nezabil.

4. Špagety s pomarančovou omáčkou (Rebecca)

Tento exotický pokrm mi takmer rozvrátil vzťah. Šialená zmes prísad pôsobí v styku s chuťovými bunkami priam toxicky a je nezlúčiteľná so stolovaním v akomkoľvek sociálnom prostredí. Môže však poslúžiť, ak "to" plánujete ukončiť a on (ona) to stále nechápe. Mimochodom, omáčka je taktiež využiteľná ako riedidlo.

SkryťVypnúť reklamu

A dobrá rada na záver: Ak sa neviete zbaviť nutkania vyskúšať recept, ktorý už na pohľad pôsobí bizarne a pozostáva zo surovín, ktoré ani neviete vysloviť, varte z malého množstva a vtedy, keď nikto nie je doma. Šetrí to nervy, peniaze a dobré meno. Veľa šťastia!

Lenka Bajzíková

Lenka Bajzíková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Mám doma štokrlík a neviem si potichu kýchnuť. IG: krupica_firnajs Zoznam autorových rubrík:  Mama s.r.o.PostriežkyKuľtura baľšajaBežkyňa so záväzkamiAmbróz horekujeO miestach a ľuďochJa, moje kuchynské ja a Lenka

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu