v oblasti Nuwara Eliya, v nadmorskej výške cca 2.000 m. n. m., a snažíme sa pritom nasávať vône Srí Lanky a "zasväcovať" do tajomstiev srílanského národného nápoja - čaju... aj keď inak holdujem/e pivu.




Ramboda Falls (pri dedinke rovnomenného názvu). Celá táto, v minulosti veľmi neprístupná oblasť v nadmorskej výške cca 1.000 metrov, sa nazýva Pussellawa, podľa okresného mestečka (dištrikt Kandy).








Po zastávke pri vodopádoch pokračujeme a stúpame serpentínami k Bluefield Tea Gardens.


Čajové plantáže Bluefield Tea Gardens (cca 1.200 m. n. m.):

Aj keď čaj je silne spojený s Ceylonom, ako je známe, pre niekoho menej známe, kolískou čaju je Čína. Číňania prisudzujú čaju božský pôvod. Za objaviteľa čaju považujú svojho cisára Šen-Nunga, ktorý žil v 3. tisícročí pred Kristom. V 3. storočí n. l. sa stal čaj súčasťou ceremoniálu na cisárskom dvore. Bol tak vzácny, že niekoľko storočí bol iba nápojom aristokracie. Všeľudovým nápojom sa v Číne stal až (z iného pohľadu už) v 10. storočí. V 5. storočí ním bolo možné platiť dane. Čínski cisári ho dokonca dávali svojom poddaným za zásluhy. Najznámejším čínskym čajovým majstrom je bez pochýb básnik Lu Jü, ktorý v 8. storočí tomuto nápoju zasvätil svoje dielo Čcha ťing, ktoré sa doslova stalo čajovou bibliou. Samozrejme, netreba si pritom spájať pojem "čaj" s tým, s čím ho spája drvivá väčšina z nás, a teda s najlacnejším čiernym sáčkovým čajom s lyžičkou cukru, ktorý slúži na zapitie jedla, lebo káva sa vo väčšom množstve považuje za nezdravú. Milovníci čaju ale tomuto nápoju kladú oveľa vyššiu hodnotu. Z pitia kvalitného čaju vytvorili v Japonsku čajový obrad a čajovú meditáciu. Tvrdia, že tento nápoj, ak sa pije pomaly a vychutnáva sa, čo patrí k umeniu čaju, posilňuje ducha, prebúdza a vyjasňuje myseľ, zlepšuje schopnosť sústrediť sa, odďaľuje únavu a osviežuje telo. Nehovoriac ešte o jeho zdravotných účinkoch. Údajne neexituje nemoc, pri ktorej by nepomohol... Podľa tradičnej čínskej medicíny sú za 90% všetkých našich nemocí negatívne emócie, či už je to strach, smútok, atď. A tak chvíle uvoľnenia nad šálkou dobrého čaju v príjemnej čajovni je už prvým stupňom aby sme si udržali dobré zdravie. Keď je tento čaj navyše zelený, a pijeme ho pravidelne, začnú sa po určitej dobe prejavovať i ďalšie pozitívne účinky. Polyfenoly sú z hľadiska liečebného pôsobenia najúčinnejšie chemické látky aké čaj obsahuje. V zelenom čaji môžu mať v niektorých prípadoch až 30% podiel! Čierny čaj ich však oproti zelenému obsahuje o 90% menej. Ide o najrozšírenejšie látky s antioxidačným potenciálom. Ak už priamo čaj neovplyvní nemoc, pomáha zaktivizovať vitálne funkcie organizmu.

Na Ceylone sa čaj začal pestovať až od druhej polovice 19. storočia po tom čo kávovníkové tu boli napadnuté a zničené nejakou rastlinnou nemocou. Dnes tu čajové plantáže zaberajú plochu až 220.000 ha, čo je ešte väčšia rozloha akú má Bratislavský kraj.

Zaujímavosťou je, že v 50-tych rokoch sa čaj pestoval aj u nás, v jednej lokalite pod Vihorlatom. Darilo sa mu tam údajne veľmi dobre. Zimu rastliny prečkali bez poškodenia vďaka zakrytiu vetvami a snehovou pokrývkou.

V čajom priemysle sa na Srí Lanke priamo alebo nepriamo zamestnáva až 1 mil. obyvateľstva (pri zhruba 20 miliónovej populácii). Čaj tu predstavuje pätinu štátnych príjmov. Táto krajina patrí spolu s Indiou, Čínou a Keňou medzi najväčších producentov čaju na svete. V roku 1995, kedy vyprodukovala 235 mil. kilogramov čaju, jej patrilo dokonca prvenstvo. O rok neskôr ju vystriedala, pre mnohých čajový „exot“, Keňa! A v r. 1997 prvenstvo opäť prebrala Srí Lanka (257 mil. kg). Od roku 1970 bola najväčším spotrebiteľom čaju India. V Európe čaj prerazil v 17. stor., kedy ho podávalo už 500 londýnskych kaviarní. V 18. storočí čaj v Anglicku vytlačil tradičný anglický nápoj „ale“ (pivo) a dokonca aj džin. Spotreba čaju v Británii vtedy prekročila spotrebu čaju v Číne.

Čierny čaj sa rozlišuje podľa kvality takto: Najkvalitnejšie sú: FOP čaje (Flowery Orange Pekoe) a BOP (Broken Orange Pekoe), pričom to Pekoe znamená stupeň kvality. Majú veľmi jemnú vôňu a chuť.
Nasleduje OP (na obrázku nižšie), ten obsahuje mladé, dobre zvinuté lístočky a pupeňe, malé listové stopky a na rozdiel od FOP aj malé množstvo hrubších listov. Má jemnú vôňu a chuť.

Potom nasledujú čaje BP (Broken Pekoe) a P (Pekoe). Majú strednú kvalitu. Obsahujú dosť listových stoniek a trochu hrubšie listy.
Za nimi nasledujú menej kvalitné čaje PS (Pekoe Souchong), resp. BPS. Sú drsnejšie, s väčšími a tvrdšími listami.
Pelotón kvality uzatvárajú čaje S (Souchong), čaje F (Fannings), čaje C (Congo) a nám tak dobre známe „prachové čaje“ D (Dust), ktoré sú v podstate len čajovým odpadom.

Čajový degustátor, resp. ochutnávač je vysoko špecializovaná profesia. Podobne ako vo Francúzsku vínni degustátori. Odhaduje sa, že existuje asi 300 druhov čaju. Profesionálny ochutnávač čaju je niečo ako čajový kúzelník. Podľa chute totiž dokáže rozoznať, kde sa čaj pestuje, v akej nadmorskej výške rastie, ku ktorej svetovej strane je svah naklonený, a niekedy dokonca určí aj meno plantáže. A to ešte nie je všetko. Podľa chute a vône čaju dokáže určiť obdobia sucha a dažďov kedy prídu. Na to mu stačí štipka čaju.
Vyrážame ešte vyššie do hôr - smer Nuwara Eliya:


Nuwara Eliya je jednak 28.000 tisícové mestečko a tiež daná oblasť, ktorá je prezývaná srílanským Anglickom. Najmä, alebo asi kvôli zrážkam, ktoré sú tu veľmi výdatné, a oveľa chladnejšiemu počasiu, oproti rovinatým častiam ostrova. Chladné sú tu najmä noci. Večer, v júli, keď bola hmla, sme tu namerali 14 stupňov.


Pidurutalagala, (hore v hmle, nižšie na obrázku bez hmly), anglicky Mount Pedro, (2.524 m), je najvyššou horou ostrova. Vystúpiť až na vrchol teoreticky môžu iba turisti najodvážnejší... V súčasnosti ju totiž pokrýva vojenský priestor.




Čaj v týchto výškach (cca 2.000 m) síce rastie pomalšie, ale o to je kvalitnejší a má teda aj vyššiu cenu.





Zopár citátov vzťahujúcich sa na čaj:
„V živote je len pár hodín, ktoré sú príjemnejšie než doba zasvätená rituálu zvanom čaj o piatej.“ Henry James
„Musel som piť mnoho čaju, pretože bez neho by som nemohol pracovať. Čaj zo mňa uvoľňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.“ Len Nikolajevič Tolstoj
„Kvalitný čaj je ako najlepšie víno. Jeho ocenenie sa rozvíja v priebehu času a môže prerásť až vo vášeň.“


Z Nuwary Eliya pokračujeme na juh, k moru, ale kým zídeme do nížin, kocháme sa ďalšími krásnymi pohľadmi ktoré ponúka centrálna srílanská vysočina:


















Použitá literatúra: Jana Arcimovičová a Pavel Valíček - Vôňa čaju, nakladateľstvo START Benešov, r. 2000.
Súvisiaci článok: Z Kolomba do Kandy, história a súčasnosť Srí Lanky http://marcelburkert.blog.idnes.cz/c/485643/z-kolomba-do-kandy-historia-a-sucasnost-sri-lanky.html