reklama

Dúbravský dom kultúry & Takto sa správa otvorená samospráva?

Keďže v našej mestskej časti Bratislava - Dúbravka je na spadnutie zásadné rozhodnutie ohľadne osudu domu kultúry a zasadnutie miestneho zastupiteľstva malo byť už o 6 dní (9.2.16) a oficiálny program zasadnutia nebol stále známy,

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

čo pred inými riadnymi zasadnutiami miestneho zastupiteľstva (MZ) zďaleka nebolo zvykom (doplnené 8.2.16 o 23:12 - netvrdím, že to meškanie je proti predpisom a ani to že za ním bol zámer, len to, že o programe sme boli miestnou radou doposiaľ informovaní oveľa skôr) požiadal som vedenie nášho miestneho úradu (MÚ) o čo najskoršiu odpoveď na tieto otázky (uvádzam skrátené znenie):

  1. či sa na najbližšom zasadnutí MZ bude hlasovať vo veci dúbravského domu kultúry (DK),

  2. a ak áno, či to bude hlasovanie o tom, ako som navrhoval, a teda, či dáme alebo nedáme odborníkom možnosť vyjadriť sa k otázke výhodnosti/nevýhodnosti zásadnej rekonštrukcie DK v porovnaní s alternatívou č. 2,

  3. alebo, či výstup z januárového pracovného stretnutia poslancov a starostu k otázke DK (z 19.1.2016) skutočne znamená, že odborníci sa v uvedenej otázke k slovu nepripustia (ako to nepriamo vyplývalo zo zápisnice z tohto stretnutia).

V odpovedi, ktorú som dostal ešte v ten istý deň, čo oceňujem, okrem iného stálo: 

"...pracovné stretnutia poslancov, ako je zrejmé už z názvu, sú výlučne pracovnými stretnutiami poslancov a ich obsah a závery nie sú záväzné pre pracovníkov MÚ ako takého." 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bol som potešený. Ale 

o dva dni neskôr (5.2.2016) som z MÚ dostal aj odpoveď na moju inú žiadosť, žiadosť o informáciu, a to, ako bolo naložené s mojou Výzvou - žiadosťou, ktorú som v decembri adresoval vedeniu MÚ a tiež všetkým poslancom MZ. (Táto Výzva sa v podstate týkala pozastavenie, alebo nerozbiehanie príprav na zásadnú rekonštrukciu DK, kým nebudú spracované kvalifikované expertízy jak pre alternatívu č. 1, tak pre alternatívu č. 2. Bližšie tu: http://burkert.blog.sme.sk/c/400953/bodaj-by-nad-osudom-domu-kultury-ba-dubravka-rozhodla-odbornost-nie-alibizmus.html)

Na moje nemilé prekvapenie, táto odpoveď MÚ potierala to, čo uvádzala predošlá odpoveď toho istého MÚ. Tu je jej celé znenie:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Otázka rekonštrukcie DK Dúbravka bola prerokovaná na stretnutí poslancov miestneho zastupiteľstva za účasti starostu a vicestarostu dňa 19.01.2016. Všetci poslanci prítomní na uvedenom stretnutí sa stotožnili s názorom rekonštrukcie DK Dúbravka a to tak, aby zostala jednak zachovaná jeho kultúrna funkcia a zároveň by sa rekonštrukciou vytvorili priestory pre Miestny úrad mestskej časti."

Bodka. Mojej žiadosti nebolo vyhovené lebo medveď, resp. pracovné stretnutie. 

Takže to, čo ešte v stredu MÚ Dúbravka celkom správne považoval pre neho za nezáväzné, už o dva dni to vydáva ako za niečo záväzné. Veď ja som sa nedotazoval na závery z pracovného stretnutia poslancov. Prečo ich teda úrad používa vo svojej oficiálnej odpovedi? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je zaujímavé, ako sa poslanci dokážu zhodnúť vo vysoko odbornej veci na jednej alternatíve riešenia, aj keď alternatív prichádza do úvahy viac, a to:

  1. bez toho, aby táto mimoriadne závažná a vysoko odborná otázka bola vopred prejednaná v komisiách,

  2. bez toho, aby sa poskytla možnosť vyjadriť sa znalcom v najzásadnejšej otázke, 

  3. a bez toho, aby o ich zámere, obísť znalcov, boli informovaní občania.

Preto je pochopiteľné, že v oficiálnom programe utorkového zasadnutia MZ (9.2.2016) hlasovanie o tom, či poslanci dajú alebo nedajú možnosť odborníkom vyjadriť sa k výhodnosti / nevýhodnosti rekonštrukcie DK voči alternatíve č. 2, ako bod programu absentuje. Dom kultúry ako bod programu absentuje ako taký. 

Záverom: 

Nie je nič príjemné písať kritický článok na adresu vedenia MÚ, teda na vedenie, ktoré vzišlo zo stredopravej koalície, resp. táto ho podporila, a ktorej som členom, a stať sa tak "zradcom". Žiaľ, okrem jedného poslanca - Martina Mlýneka, sa kriticky na to, čo sa deje okolo Domu kultúry Dúbravka, pokiaľ viem, doteraz nevyjadril žiaden iný poslanec. To je samo o sebe dosť výstražné znamenie. A preto o tom informujem. Nemám inú reálnu možnosť s tým niečo robiť, len na to poukázať. Kým je ešte čas, kým kolektívny laický názor úplne neporazí názor odborníkov; ktorým sa pre istotu ani nedáva možnosť vyjadriť sa. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Účel prostriedky nesvätí a teda ani mlčanie v tejto veci nesvätí záujem zbytočného nenaštrbenia čistej povesti našej koalície u verejnosti; aby nás po voľbách nevystriedal niekto zlý a nenapáchal v Dúbravke škody. Ak v našom konaní budú náznaky arogancie moci, domýšľavosti, falošnej lojality, alebo solidarity, premenovávanie strachu, z umožnenia vykonania expertíz pre obe alternatívy, za zodpovednosť, alebo tieto náznaky nebodaj budú rásť, nie ubúdať, je len otázka času kedy sa tak stane. 

Samozrejme, to je len môj pohľad, ktorý môže byť skreslený, alebo aj v rozpore s realitou. Žiadne náznaky možno neexistujú. 

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  401
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu