reklama

"Nezávislý" kandidát M. Ftáčnik závislý na podpore Smeru?

Byť nezávislým kandidátom na primátora Bratislavy a zároveň sa dať podporovať politickou stranou, ktorá má v Bratislave takmer takú podporu ako v nej má prvá v poradí - SDKÚ-DS, sa pochopiteľne vzájomne vylučuje. Taký kandidát si zrejme vyrátal, že byť "nezávislým" pred komunálnymi voľbami môže byť dosť veľká výhoda, ale nie zas až taká, že by si mohol dovoliť byť nezávislým úplne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Ak sa nezávislý kandidát na takúto významnú funkciu nechá podporovať politickou stranou vzniká voči nej, ak už nie finančný, tak celkom určite "morálny" záväzok; podobne ako je to u politických kandidátoch. A čím je takýto človek spoločensky významnejší, tým viac svojim postojom recipročne podporuje svojho podporovateľa. Takéto konanie môže vysvetľovať túžba človeka po funkcii kvôli ktorej je zrejme ochotný obetovať aj svoju nezávislosť. Osobne by mi bolo sympatickejšie, keby v danom prípade pán Ftáčnik, na ktorého sa daný článok momentálne tiež vzťahuje, bol kandidátom Smeru, aj keď táto strana túto krajinu nasmerovala k bankrotu a triednemu nepriateľstvu. Bolo by to úprimnejšie, ako keď oficiálne vystupuje ako nezávislý a pritom čerpá z podpory strany, ktorá ak by do volieb primátora postavila svojho kandidáta, zobralo by to Ftáčnikovi zrejme rozhodujúcu časť voličov. Inak je pritom zaujímavé, že strana Smer sa rozhodla podporiť človeka, ktorému nie je ani natoľko dobrá, aby sa stal jej členom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bol by som zvedavý, ako k tejto podpore došlo, čo jej predchádzalo a čo s tým bolo spojené. Lebo v tejto spoločnosti niekomu nezištne v tak veľkej miere pomôcť bez očakávania akejkoľvek odplaty, spočívajúcej hoci len v poslušnosti, tak to sa veru nenosí, zvlášť v politike.

Pán Ftáčnik na otázku, položenú mu v diskusii na jeho blogu, ako chce v prípade zvolenia za primátora odolávať tlakom politickej strany, ktorá zmobilizovaním svojich voličov a svojou podporou mu pomohla do kresla odpovedá, že v Petržalke bol za starostu zvolený ako kandidát Smeru a napriek tomu sa za 4 roky neudiali žiadne kauzy, ani zlodejiny. Avšak na protireakciu a zároveň prosbu, aby upresnil v čom spočíva jeho nezávislosť a v čom spočíva podpora strany Smer a čím je jeho nezávislosť garantovaná, na to pokiaľ viem od 5.10.2010 do dnes neodpovedal. Pritom tvrdí, že v politike mu nejde o osobný prospech. Možno čo sa týka peňazí tak skutočne nie, ale osobným prospechom pre človeka nemusia byť len peniaze, ale napr. aj naplnenie žiadostivosti po cti, alebo funkcii...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doplnené 6.6.2014

Reakcia pána Ftáčnika k článku

Pred styrmi rokmi som kandidoval v Petrzalke za politicku stranu SMER-SD. Nebol som jej clenom, ale dala mi peciatku na kandidatsku listinu. Nic za to nechcela, povazovala ma za dobreho kandidata. Volili ma vtedy aj pravicovi volici, inak by som sa nestal starostom, pricom ti isti volici dali vacsinu hlasov na poslancov kandidatom koalici SDKU-DS a KDH, ale cast z nich dala hlasy na starostu mne anie kandidatovi koalicie SDKU-DS a KDH panovi Snopkovi, ktory ziskal o tri tisic hlasov menej. Po styroch rokoch som sa rozhodol kandidovat ako nezavisly, pretoze si myslim, ze politika v meste ma byt viac obcianska, ako len prisne stranicka. A sucasne som tym aj vyjadril svoj nazor, ze nie so vsetkym, co SMER robil vo vlade, suhlasim. Ale aj ako nezavisly kandidat si uvedomujem, ze aj strany maju svoju ulohu v politickom zivote mesta, preto som sa uchadzal o podporu relevantnych politickych stran v meste, konkretne SMER-SD, SaS a Most Hid, pretoze SDKU-DS a KDH avizovali, ze postavia svojho vastneho kandidata. Odozva od pravicovych stran nebola uplne odmietava, ale potom dali prednost dohode na spolocnom kandidatovi. SMER-SD tiez uvazoval o tom, ze postavi vlastneho kandidta a po dvoch mesiacoch sa rozhodol,ze to neurobi, ale podpori mna ako nezavisleho kandidata. Pretoze ma povazuje za dobreho kandidata na primatora. A za svoju podporu mi nekladie podmienky. Dufam, ze som zodpovedal na Vasu otazku.

 

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  400
  •  | 
  • Páči sa:  51x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu